Nu vänder det

Måndag 23/6 -14.

Jag kan inte låta bli, fast jag vet att det retar: Nu har det vänt! Vi går mot mörkare tider och det är lätt att bli depp. Försöker bemästra känslan av att allt är slut. 7 gr ute vid frukosten.

Av en slump hamnade jag häromsistens i ett TV-program som visade hur Erikshjälpen arbetar mot könsstympning i en by i Afrika någonstans. Det var en beskrivning hur man går metodiskt tillväga och arbetar på alla plan med försörjning, hygien, undervisning. Det går inte att komma och säga till folk att det här får ni sluta med! Hur gräsligt det än är. Det handlar om hela livet i byarna, om strukturer som är uråldriga. Det var ett mycket bra program som visade att det går och jag blev impad av Erikshjälpens verksamhet. Och tacksam.

För så där 10 år sedan kontaktades jag av en gymnasietjej i Växjö, som gjort en video om könsstympning som skolarbete. Jag var ordförande för Jämställdhetskommittén och hon kom och visade filmen på ett sammanträde. Filmen var superbra! Vi ordnade ett offentligt möte på Tallgården där hon visade filmen och pratade. Barnmorskor var inbjudna och talade om vad som möter dem i deras arbete som konsekvenser av könsstympning. Bl a min vän Monica Elinsdotter, som tyvärr dog i cancer för några år sedan, just vid den här tiden på året. Monica gjorde väldigt mycket för kvinnor, för kvinnors säkerhet och trygghet, för Växjö kommuns medborgare. I det tysta. Mötet på Tallgården besöktes av ca 50 personer, blandad publik, och är ett av de bästa och mest meningsfulla möten jag har haft förmånen att ha arrangerat och deltagit i! Men vad ledde det till? Det ökade medvetenheten och fler engagerade sig en period i olika grupper. Dags att ta itu med hur det ser ut i kommun och nation idag. En fråga för Region Kronoberg/landstinget i första hand kanske.

Idag bjuden till Jan Carlssons födelsedagsfest, J C på Idé- och kunskapscentrum. En av de personligheter som också arbetar mycket i det tysta för en bättre tillgänglighetspolitik. Glad att han räknar mig till sina vänner. Vi har i många herrans år träffats i arbetet för tillgänglighet.

Ha en bra dag! Carin Högstedt

Klarar jag det här - också?

Har länge planerat att öppna en blog, men jag vet att det blir svårt att hinna med att skriva där också. Nu måste jag och ska skärpa mig. Med ännu mer struktur på livet så ska det gå att vara på Facebook någon gång per dag, twittra oftare och skriva ett inlägg på blogen samtidigt som V-boa på Storgatan ska bekvinnas hela juli. Inte alla som hyrt en stuga under juli på Storgatan i Växjö! Står fint i solen vid Willans park, som är en fontän och väldigt lite park. Stort träd dock.

Idag söndag efter midsommar. Solen skiner igen efter 20 mm regn igår.7 gr när jag dukade frukost på altanen. Ska arbeta mig igenom ett antal dokument, har skrivit en artikel till Smp, kl är 9.15. Kommer hinna med lite städning och strykning plus svara på brev och dela ut (V)äxjös KommunNytt på Fridhemsområdet, som är kvar efter kraftutdelning förra veckan. Folk är tacksamma för att de får veta vad som händer i Växjöpolitiken!

Ha en skön söndag! Det är du värd.

Carin Högstedt