Senaste nytt från Växjö och vänster

26. sep, 2022

Fruktansvärt att protesterna i Iran får militär/polis att skjuta ihjäl civila, barn som vuxna enligt Amnesty. Protesterna började när Masha Amini fängslades och avled i häktet av de skador hon fått i samband med fängslandet. Det senare förnekas av olika myndigheter i detta ultrakonservativt styrda land. Våra problem på hemmafronten ter sig små när kvinnor i annat land inte får använda sjal på det sätt de vill eller inte alls. Är omvärlden så hjälplös som det känns?

Besök på särskilda boendet Sörgården i Rottne i fredags. Omsorgsförvaltningen hade fixat tid och vi var fem från olika partier som deltog. (L), (SD) och (KD) var inte där. Det är verkligen olika upplägg på dessa besök som arrangeras. Ibland mycket organiserat och info på skärm, ibland mer spontant. Sörgården var av senare slag. Vi gick runt i lokalerna och pratade under tiden med chefen. Inget nybygge, men trevliga, ljusa lokaler och flera uteplatser. Så visade det sig att mänga av omsorgstagarna hade samling för aktivitet och kaffe. Nu fick vi besökare sitta med vid kaffeborden och samtala med de boende. Lite spänt i början. Vad var vi för några? Vi presenterade oss förstås och rätt snart blev det samtal. Inte om partipolitik men om livet. Vad hade de arbetat med? Var hade de bott tidigare? Det visade sig vid ”mitt” bord att en kvinna, 98 år, hade varit lärare och arbetet många år i Sandsbro skola, där mina barn och barnbarn också gått. Dock inte samtidigt med denna lärare. En annan kvinna hade arbetat på stadsarkitektkontoret i Växjö kommun. Vi har en gemensam bekant i f d stadsarkitekten Erland Ullstad, numera malmöbo. Vi har också båda en akvarell målad av denne Erland. Denna kvinna, som alltså jobbat i gamla kommunhuset, ville gärna se det nya. Det kan tänkas att det blir av. Personal menade att det finns en buss att hyra för sådana utflykter.

Sörgården är något så ovanligt i kommunen som en intraprenad. Efter kaffet pratade Åsa (S) och jag med några personal om hur det går och det är positivt. De har nyss förnyat avtalet med kommunen och fortsätter. De har lite mer frihet att lägga upp arbetet och att använda budgeten. Ytterligare en intraprenad finns och det är en hemvårdsgrupp. Det är allt. Vi talade också om kortare arbetstid och delade turer. Region Halland har infört kortare arbetstid med bibehållen lön på akuten och förlossningen. Det har blivit bra enligt mediauppgifter.  Mörbylånga kommun är också ett bra exempel, som personalen framhäver. Drygt två timmar och många intryck, positiva. Bra avslut på veckan.

 Lördagen med födelsedagsfest, en vecka i förväg, för dotterson, som fyller 14. Och 14 var vi runt bordet med tårtor, kakor och presenter. Trevligt!

Idag måndag och inget möte inbokat. Ska börja med att skörda vindruvorna, som är mogna. Sedan är det handlingar till Omsorgsnämndens sammanträde i veckan att läsa in. Ingen stress. Tid att reflektera och följa nyheterna om talmansval och annat.

Carin Högstedt

Växjö 20220926

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

 

 

22. sep, 2022

Andra morgonen i rad med kompakt dimma och bara fem plusgrader. Igelkottarna dock aktiva fortfarande.

Fantastiskt möte i tisdags kväll om sex efter behandling av prostatacancer. Sexologen Carina Danemalm-Jägervall informerade om olika behandlingar (operation, hormonell, strålning) och dessa konsekvenser för sexlivet samt olika möjligheter att avhjälpa impotens. Med sig hade hon paret Åsa och Kjell, som berättade om sina liv, hur de möttes vid mogen ålder (Kjell opererats för prostatacancer) och hur de planerar sitt fysiska sexliv - som kärlekshandling och inte nödvändigtvis traditionellt samlag. Många kom, många par i olika åldrar kom. Vi fick ta fram fler stolar och beställa fler smörgåsar. Sådär 70-80-90 personer. Nya medlemmar till föreningen. Kan ett sådant ämne vara roligt att ta del av? Ja, det blev många goda skratt tack vara Kjell och Åsa, som bjöd på sig själva. Bra stämning och jag är övertygad om att många par fick nya kunskaper och tankar med sig. Vi i Kronoberg har ju också turen att ha Carina i närheten. De som vill veta mer kan vända sig direkt till henne. Hon finns på Region Kronoberg.

Igår Regionfullmäktige, sista den gamla mandatperioden och sista för mig, som inte ställt upp på regionlistan. Det är i högsta grad självvalt. Intresset har jag kvar, men engagemanget och orken är inte 110%. Jag har krav på mig själv att läsa alla handlingar och kunna budgetar både fram- och baklänges. Ett enkelt svar är förstås att säga att jag slutar p g a åldern. Men årsmängden är en sak och inget hinder i sig - tvärtom, nertonat engagemang är något annat.

Mötet blev som jag skrivit tidigare kort. På ledamöternas frågestund ställdes fråga från V om varför beslut om palliativa platser (V-förslag som bifallits) inte följs utan de sex platserna stängts helt plötsligt, enligt artikel i media.  Svaret från Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande (M) var att han inte vet men att platserna ska återöppnas. Vad skulle kunna ske om inte media nosade upp dylika händelser? Man kan undra. Ledamot från (L) hade samma fråga.

Fast vårdkontakt finns beslut om. V-ledamot frågade om en vårdcentral kan neka en patient fast vårdkontakt. Nej, var svaret från ordförande (M). Men det har hänt, sa Kerstin (V).

S-ledamot frågade om den långa kön till mammografin, också uppgift i lokala media, att kön är långt utöver det rimliga. Svaret var att detta ska tas tag i.

Regionstyrelsens ordförande (M) informerade om sjukhusbygget (görs varje möte). En av flera överklagningar, denna om den politiska hanteringen av ärendet har avslagits. Ledamot (L) frågade om hur den ekonomiska utvecklingen, räntehöjningar etc påverkar sjukhusbygget. Samma fråga hade (V) med sig. Finns det någon plan B? Svaret var att regionen inte behöver låna pengar ännu och att det de vet, de som är för nytt sjukhus, är att regionen behöver nya byggnader punkt. Något tak för kostnaderna verkar inte finnas.

Så blev det gemensam lunch, trerätters på Teleborgs slott. Gott och en underbar underhållning – tyvärr glömt namnen – men det var en sångerska och en dragspelare från Bolmsö. De sjöng, spelade och berättade om Edith Piaf. Så väldigt, väldigt bra! Tack till Regionfullmäktiges ordförande (C) som nog låg bakom denna kulturella överraskning.

 

Som medlem i Kronobergs läns hembygdsförbund kommer tidskriften ”I Värend och Sunnerbo” i brevlådan. Nr 3 för i år kom häromdagen, mycket innehållsrikt nummer. Rolig och kunskapsberikande om gångna tider och dess betydelse för framtiden. Samuel Palmblad har skrivit om ”Krigets vindar”, flyktingar och speciellt barnen som kom till Sverige. Det handlar om andra världskrigets slut, 1945 – 1946. Januari 1946 fanns främst belgiska och holländska barn i Kronoberg. De bodde på Telestads vårdhem, på Bolmes barnkoloni i Angelstads socken, på Dihults pensionat och på Lidboholms gård fanns 40 finska barn. Bara som exempel. Hela länet ställde upp. Artikeln bygger på handlingar i Krigsarkivet. Skulle vara intressant att läsa mer och se paralleller och skillnader mellan mottagningen av krigsflyktingar då och idag (Ukraina) och i morgon (klimatflyktingar?).

Dimman är borta och solen skiner. Senare idag styrelsemöte med V Växjö och sedan medlemsmöte med Nooshi på länk.  I morgon studiebesök på Sörgården i Rottne, något så ovanligt som ett särskilt boende som är en intraprenad, dvs styr sig själva inom vissa ramar.

Carin Högstedt

Växjö 20220922

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

 

20. sep, 2022

Masha Amini greps av polisen i Iran för att hon inta bar sin slöja (hijab) på enligt iransk lag rätt sätt. Hon skadades vid gripandet och dog av skadorna i häkte i Teheran.  22 år. 2022. Nu bränner kvinnor i Iran sina slöjor som protest mot Mashas död. Hur många kvinnor ska dö likt Masha innan kvinnor i Iran kan bestämma vad de har på sig? Innan slöjtvånget tas bort? Innan kvinnor får människovärde?

Igår kväll hade Region Kronobergs funktionsvariationsråd möte. Jag representerar ProLiv Kronoberg där och fick vara med om ett par intressanta och givande timmar. Vi fick information om patientsäkerhet och hur kritik från IVO hanteras, Lex Maria och vårdskador för att nämna några saker. Tjänstepersonen Sandra talade, vi inbjudna lyssnade och frågade. En hel del ny information för mig.

Så fick vi information om digitaliseringsarbetet i regionen. Magnus berättade om olika projekt som pågår för att se vad som kan förenkla rutiner och närma vården och patienterna till varandra (min beskrivning). Som alltid ifrågasätts digitalisering eftersom långt ifrån alla kan, vill eller har råd att ha smarta mobiler. Magnus bedyrar att det är fråga om ett komplement till vanlig telefon eller fysiska möten.

Maria tog upp hur en kallelse från Region Kronoberg skulle kunna förbättras, förenklas, bli lästa. Aldrig tänkt på hur kallelsen ser ut, men hon berättade att det bevisligen finns de som helt sonika uteblir från en undersökning eller vad det kan vara, att vissa läser kallelsen och noterar dag, tid och plats, men inte övriga instruktioner. Så hur göra för att operationer etc ska bli gjorda på utsatt tid? Varje utebliven vårdinsats är ju slöseri. Marias område är just kommunikation och hon är fast besluten att förändra system för kallelser till det bättre.

Till dessa möten med Funkisrådet går det att skicka in frågor i förväg och svaren kommer också skriftligt. Den här gången var det frågor från HRF (Hörselskadades riksförbund), Strokeföreningen, Attention (Riksförbund för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Tyvärr hann vi inte diskutera frågor och svar särskilt mycket. Tycker rådet kan vara en bra ventil för att ta upp funkisfrågor och komma med inspel. Ska fundera på hur ”min” förening skulle kunna skriva frågor om OPT, organiserad prostatacancertestning. När kommer det till Kronoberg?

Ikväll är det föreläsning arrangerad av ProLiv Kronoberg  på temat ”Sex efterprostatacancer – vilken hjälp finns att få?” Sexologen Carina Danemalm-Jägervall föreläser. Paret Åsa och Kjell deltar också med ”Hur vi hanterat sexlivet efter behandling”. Sigfridsalen, IOGT, Vattentorget i Växjö. Klockan 18.00 fika, 18.30 börjar föreläsningen. Jag ska dit – och det betyder att jag missar Bibliotekets Vänners evenemang ikväll på Stadsbiblioteket. Poeten Lennart Sjögren läser ur sin senaste diktsamling, som är lovordad, ”Det röda äpplet”. Poeten Tina Persson inleder kvällen med dikter ur sin senaste, ”Tecken för en häst: en triptyk”. Klockan 18.00. Rekommenderar också den här föreläsningen!

 I morgon är det regionfullmäktige, det sista med gamla majoriteten. Jag ska tjänstgöra. Ärendena är få och icke kontroversiella. Det blir ett kort möte som avslutas med lunch på Teleborgs slott. Det finns möjlighet för frågor om t ex sjukhusbygget, men inga beslut eller omröstningar.

Hur Växjö kommun och Region Kronoberg ska styras kommande mandatperiod är höljt i dunkel ännu så länge. För mig personligen är det helt klart att regionfullmäktige i morgon är mitt sista i den församlingen. Jag har kommit in under perioden som ersättare på grund av att personer före mig på förra valets lista lämnat sina platser. Rekommenderar inte någon att sitta i både region- och kommunfullmäktige. Det som skulle varit sista mötet med gamla Växjö kommunfullmäktige i augusti ställdes in. Tror nästa möte med nya fullmäktige är 18 oktober. Utgången i valet befäster vår lista och jag har uppfyllt mitt löfte till barnen; Ta ledigt! Hur det känns? Ska jag skriva om senare. Nu dags att avsluta och gå ut i vackert höstväder.

Carin Högstedt

Växjö 20220920

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

16. sep, 2022

Torsdag kväll, ca 20.20. Kör hem från distriktsstyrelsemöte. Mörkt, riktigt mörkt, redan. Regnar. Stora mörkret är här. Burit in solstolarna till förrådet. Städar i något sorts post-val-trauma. Tar några dagar innan den mentala hälsan repar sig. Husligheten har varit bortträngd under valrörelsen; färdigmat, döda flugor på fönsterbrädena, pappershögar… Nu ska det bli annat av.

Valutgången för Vänsterpartiet plus och minus. Minus i riksdagsvalet i riket och i Kronoberg, lite plus i regionvalet, lite plus i vissa kommuner i länet. Tre nya mandat i Markaryd, Uppvidinge, respektive Lessebo. Plus i Växjö kommun men inget nytt mandat. Vi behåller våra fem mandat också i Region Kronoberg. Vi har alltså trots tappet i riksdagsvalet klarat oss tämligen bra i kommuner och region. Den tendensen finns i många kommuner/regioner i landet. Folket sprider sina röster i de olika valen.

Det är osäker situation när det gäller vilka som ska regera och i vilken konstellation på många håll. Varken Växjö kommun eller Region Kronoberg har ett tydligt resultat som går att bygga en majoritet på utan att ta in SD. Min dotterson har sagt att skolbarnen håller på SD. Jag kunde inte tro det, men ack så rätt han hade - resultaten i skolvalen ljuger inte. Vilken högervåg! I skolorna, på landsbygden, ja överallt. Förskräckande, svårsmält.  Noggranna valanalyser ska göras.  

I morgon 17/9 är det fem år sedan maken L lämnade jordelivet. Vi samlas på kyrkogården, vi som bor i närheten för minnesstund. Sedan fika hemma hos mig, tänker jag. Så nu fortsätter städningen, förutom lite jobb vid datorn och mobilen. Solen skiner just nu. Igelkottarna är fortfarande aktiva. Runda och fina ska de klara av månaders dvala i sina bon.

Carin Högstedt

Växjö 20220916

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

10. sep, 2022

Till Opinion, Smp

 

Viktigaste frågorna? Vård och omsorg.

En valaffisch har texten ”Vi kapar köerna”. Det är Mikael Johansson (M), Regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg som säger detta på affischen. Men vad händer i verkligheten? Jo, det går att läsa i Smp (2/9). ”Växjö lasarett tvingas stänga en hel avdelning. Brist på sjuksköterskor.” !6 vårdplatser stängs under september. Oktober oklart. Det är operationer det handlar om och som inte kan genomföras på grund av sjuksköterskebrist. Under budgetdebatten i juni sade nämnde Mikael Johansson flera gånger att det finns inte personal att anställa. Pessimistiskt uttalande från ledande politikern i Region Kronoberg, tyckte vi i (V). Det går naturligtvis att behålla personal och även rekrytera om villkoren och arbetsmiljön upplevs som drägliga. Affischen skorrar falskt.

 Läser partibroschyrer som kommer i brevlådan. I Moderaternas Växjö kommun lovas att ”Växjö kommun ska vara Sveriges bästa stad att åldras i.” Det innebär bl a enligt texten att högre krav ska ställas på utförare av vård och omsorg. Det senare är intressant. Det är väl ett halvår sedan ett V-förslag lades fram om att höja nöjdhetskraven från nuvarande 80% till 90% av omsorgstagarna på särskilda boenden. 80% nöjda eller mycket nöjda är gränsen för ”godkänt”. Under det får utförare krav på att åtgärda bristerna. Vår ambitionshöjning avslogs. Så fortfarande kan 20% av omsorgstagarna vara mindre nöjda och missnöjda utan att något händer. 100 % nöjda är naturligtvis målet, men etapper i genomförandet är rätt håll.  Hela perioden har vi från oppositionen (S+V) fått avslag på att ställa krav på heltider för personalen inom de privata boendena, en kvalitetshöjning. Avslag på det också.  ”Sveriges bästa kommun att åldras i”. Gärna!  Men rimmar illa med skattesänkningar. Det skorrar här också.

I Smp 2/9 har Anna Zelvin (KD) en insändare utifrån sitt perspektiv som vice ordförande i Omsorgsnämnden. Anna skriver om alla förbättringar som hon har medverkat till och som ska fortsätta. ”Vi” har lagt förslag för att minska de ofrivilliga turerna som sliter på personalen, skriver Anna. Vet inte om vi syftar på KD eller hela blågröna styret, men jag minns tydligt den ena debatten efter den andra i nämnden, i fullmäktige, om delade turer där oppositionen fått höra hur omöjligt det är att avskaffa ett högst omodernt sätt att organisera det kvinnodominerade arbetet. Detsamma gäller det Anna skriver om personalkontinuiteten som KD har haft förslag om att öka. Det är märkligt då att när V-motionen om kontinuitet passerade nämnden så röstade KD för avslag, för högre kontinuitet var ”orealistiskt”. Men vi är inte ledsna – trots alla avslag – så har vi i oppositionen fått igenom en ny syn i nämnden på delade turer och kontinuitet.  Det är bra för personal och för omsorgstagarna.

Växjö kommun har haft moderatledd regering i kommunen i många år, i regionen under den nuvarande mandatperioden. Vi i (V) är beredda att ta ansvar i ett nytt styre. Tycker du det är dags för förändring på viktiga områden som vård och omsorg? Granska vad partierna har uträttat och vad de vill.

Carin Högstedt (V)

Växjö 20220902