Senaste nytt från Växjö och vänster

12. dec, 2018

Julen närmar sig fortare än fort. Blandar nu möten och skrivarbete med att angripa tavlorna här hemma med trasor, putsmedel, dammvippa… Sedan bokhyllorna. Får bli årets julstädning.

Trevligt adventskaffe i söndags med hjälp av döttrars bakande av lussebröd och pepparkakor. Vi var 12 personer och en hund och det gick bra. Varken hunden eller katten Tassi brydde sig om varandra.  Lite förjulafton för samma personer träffas då också, men på landet i Gasslanda.

Näst sista kommunstyrelses arbetsutskott igår. Rapport om inläsningstjänst för synskadade, som varit nerlagd ett bra tag. Beslut om att ersätta tjänsten med något och bl a digitala tjänster på webben. Skulle göras under hösten, denna höst. -När händer det något i praktiken? – Inte bara jag verkar ha gett upp om det. Tar upp det på kommande sista utskottsmöte på tisdag. Igen. Men inga större stridsämnen på dagordningen.

När jag tittar i kalendern på nästa år ser jag tomma tisdagar, förutom fullmäktigetisdagen varje månad. Omsorgsnämnden har möten onsdagar, en gång per månad. Stor skillnad i kalendern att inte ha kommunstyrelseuppdrag! -Ja, ett tomrum som ska fyllas med… Vi får se. Många planer, men inget bestämt.

Samtal om att nu kommer ett medborgarförslag om avgiftsfria bussar för personer över 80 år. Vilket i ordningen? År ut och år in kämpar folk för detta som den ena kommunen/regionen efter den andra inför: Låt pensionärer åka buss avgiftsfritt på dagtid när bussarna ändå kör med gott om plats! Jag kommer att rösta för alla förslag åt det hållet och vänsterpartiet kommer att driva frågan i Region Kronoberg (och i kommunen), så snart den nya mandatperioden är inne, det vill säga från 1 januari 2019. Hur länge ska det styvnackade nejet från övriga partier fortsätta? Vilken är poängen?

Fick iväg en artikel till Smp igår. Varit dåligt med sådant ett tag. Handlar om omsorgen och de förslag på förnyelse vi gått till val på. Hoppas på snabb publicering.

Vår nya kommunala grupp bådar gott. Vi hade ett första möte i måndags kväll och var väldigt många jämförelsevis. En stor grupp nya, många kvinnor, verkar på bettet.

Bra i Smp idag 12/12 med partikamraten Anders Göransson, som också är volontär på Diakonicentrum och har uppdrag i Diakonirådet i Svenska Kyrkan. Diakonicentrum är ett synnerligen viktigt nav i arbetet för de som behöver en fristad, en måltid, värme, ett samtal, gemenskap, något meningsfullt att göra. Verksamheten sköts mycket ideellt med litet stöd av Växjö kommun. Avtalet är uppsagt och oron är stor. Blir det något bidrag över huvud taget? Inget svar ännu.

Lyssnade förstrött på radion om nya turer i talmannens regeringsansträngningar. Presskonferens igen. Han fick frågan om vilken betydelse hans vice talespersoner har. Har själv funderat på det. Tyvärr inget tydligt svar. - Tas besluten gemensamt eller inte? Nja, håller dem informerade. Vill faktiskt veta: vilken roll har de? Lyssna på information eller påverka, lägga sig i?

Ska nu fixa några ärenden, bl a en present till Per Schöldberg (C ), som har avtackningslunch idag. Är anmäld och hade gärna deltagit men hosta och taskigt innehåll i bihålor gör att jag avstår att umgås med en massa folk. Måste bli av med eländet. Tänkte att jag ska avstå från att besöka vårdcentralen och att tjata till mig antibiotika. Satsat på apotekets receptfria utbud. Kanske feltänkt. I morgon ska jag vara betydligt piggare. Det är mitt sista möte med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen. Kommer dock fortsätta att driva tillgänglighetsfrågorna från min plats i omsorgsnämnden.

Carin Högstedt

181212

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

9. dec, 2018

Halv sju söndag morgon. Läser ifatt några tidningar. Dagens ETC fredag 7/1. Johan Ehrenbergs ledare: ”Gå i opposition”. ”Hur svårt kan det vara att förstå att 40 % röstade rödgrönt och 60 % röstade blåbrunt?” Ehrenberg menar att det inte går att komma framåt med angelägna reformer genom att driva borgerlig politik. Därför ska socialdemokraterna gå i opposition, för att organisera, bygga nytt underifrån – allt för att rädda världen, vilket han anser fullt möjligt. 84 dagars ”regeringsförhandlingar” (nu är det 86) och ”mediacirkus” om det vi visste före valet… Känns bra med annan vinkel än de borgerliga ledarskribenternas. Ingen ond vilja i att försöka hålla SD utanför påverkan, men kanske leder cirkusen åt motsatt håll? Det kommer nya val. Vad händer då om en S-ledd regering med stöd av C genomfört marknadshyror, försämrat arbetsrätten, fortsatt ta ut vinster ur välfärden… Tänkvärt. Hoppas bara Dagens ETC orkar överleva ekonomiskt.

I SvD lördag 6/12 finns en helsida om ”Nobelpristagaren som glömdes bort lite för fort”: Grazia Deledda. Hon fick som andra kvinna i världen nobelpriset i litteratur och kom till Sverige för att hämta det 1927. Hon var från det inre av Sardinien, fyraårig folkskola, hade egentligen allt emot sig. Men lyckades! Läs gärna och notera hur hon blivit behandlad genom åren, av sina italienska kollegor. Redan 1951 utesluts hon från listan på de ”värdiga” nobelpristagarna.

1995 reste maken L och jag till Sardinien, en av de bästa och intressantaste resorna vi själva komponerade. I förberedelserna upptäckte vi Grazia Deledda, lånade en bok av henne (fanns i magasinet på biblioteket), läste och sökte upp hennes hem på Sardinien. 2017 var jag återigen på Sardinien med en av döttrarna. På en utflykt på inre landsbygden berättar invånarna att de har en nobelpristagare i bygden, att de både läser och hyllar henne. Så läser jag i artikeln i SvD av Cecilia Schwartz, docent i italienska vid Stockholms universitet, om hur hon, Deledda,  är på väg mot en ny renässans. Bl a är hon med i en ny pocketserie med 14 nobelpristagande kvinnor (ja, det torde vara alla) i litteratur.

På tal om litteratur. Vet väldigt mycket om Vilhelm Moberg efter att ha läst Jens Liljestrands bok. Fick tyvärr inte Augustpriset men ”Svälten” är säkert också värd priset! Ska läsa den i julhelgen, av Magnus Västerbro. Det enda jag frågar mig efter ”Mannen i skogen” är hur ser hustrun Gretas liv ut? Finns något skrivet om henne? Skrev hon själv? Liljestrand nämner henne i meningar som ”äktenskapet knakade i fogarna”. Inte alls konstigt med tanke på Mobergs nära relationer till andra kvinnor. Men hur löste Greta sitt liv?

Gårdagen blev avkoppling. Hade äntligen blivit kvitt det mesta onda i huvudet och körde till Braås och auktion på morgonen för att kolla grejerna – ska ses irl, nätet är inte samma sak. En av döttrarna dök upp och vi bänkade oss och satt i salen några timmar. Går att bjuda via nätet, per telefon och i salen. Jag lyckades som vanligt nosa upp några intressanta saker men som vanligt fann jag mig överbjuden innan jag ens hade börjat. Det har ju gått att bjuda på nätet en vecka ungefär. Firman verkar ha allmoge som nisch, extra roligt, tycker jag. Kom över ett syskrin, originalmålat och daterat 1801, märkt D?D, DJD, tror jag. Kan vara Dorotea Jönsdotter? Vild gissning. Dorotea inget vanligt namn i landsbygdens arbetarklass vad jag vet. Skrinet är ett enkelt träskrin, välbevarat men självfallet finns lite skavanker efter mer än 200 års liv. Tycker om att fantisera kring riktigt gamla saker. Vad har de varit med om?

Ska idag ha adventsfika (knytis) här hemma för åtta – tio personer. Nu röja och ordna. Regnat mycket, över 20 mm de senaste dygnen. Ska kolla vattenståndet i sjön när det ljusnat.

Carin Högstedt

181209

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

5. dec, 2018

Så har det gått några dagar igen utan att jag orkat/hunnit med något skrivande. Blev akut sjuk i söndags eftermiddag och är fortfarande dålig; rinnande ögon, näsa, huvudvärk. Trodde alldeles bestämt att det hörde ihop med genomgången av brev, foton, vykort politiska papper, de äldsta från 1940-talet, den ena kartongen efter varandra. Maken L.s dotter och bror och jag höll på med detta hela lördagskvällen och söndagen, fördelade mellan oss till olika ”familjearkiv”. En del hade stått i vårt kallförråd orört i 30 år. Kanske mögelsporer? I varje fall damm. Allergisk reaktion? Inte otroligt alls, men har nu övergått i en vanlig influensa, som jag nyligen vaccinerat mig mot… Usch, så tråkig inledning men jag är inte i toppform.

Mycket har hänt. Vänsterpartiet i Växjö kommun har haft medlemsmöte för att välja folk till de platser vi har i kommunpolitiken. 25 unika personer, 14 kvinnor och 11 män valdes. Många är helt nya och får i allmänhet börja på en ersättarplats. Fullmäktigeledamöterna tar hand om de ”tunga” nämnderna. Jag har nu omsorgsnämnden på min lott, vilket innebär äldreomsorgs- och tillgänglighetsfrågor (för personer med funktionsnedsättningar). Ja! Jättekul! Äntligen får jag arbeta i en saknämnd! Tillsamman med en yngre V-man, som tidigare suttit ett par år som ersättare i nämnden för arbete och välfärd och nu blir ersättare i omsorgsnämnden. Ser fram mot att göra många studiebesök i verksamheterna, träffa anhörig- och intresseorganisationer och driva frågor ur vårt valprogram. Insändare planerad men måste bli av med influensan först. Kan inte glömma hur vid flera tillfällen på senare tid som vi förtroendevalda fått reda på via media om missnöje/missförhållanden med både äldreboende och skolor. Hur ta itu med problem direkt när de blir kända eller ännu hellre förebygga?

Igår var det en stor dag eller vad en ska kalla det: Kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen, sista kommunstyrelsen för den här mandatperioden och min absolut sista kommunstyrelse. Vi var tre ledamöter som slutar för gott, rimligen, det går ju att komma tillbaka. Det var mycket skoj och god stämning under eftermiddagen. Mycket nöjd med att vår motion om mer forskning i skolan, samarbete med universitetet och bra villkor för t ex lärare som vill förkovra sig, fick positivt svar med tydliga uppdrag  – allt för att ha lärare som är trygga i sin pedagogiska roll och som i sin tur skapar trygga elever med bra resultat. Som författare av motionen är jag nöjd och stolt. Ett annat sista avtryck var att jag yrkade på att förbjuda vattenskotrar i strandnära lägen i det nya naturreservatet i Hovshaga, precis som Länsstyrelsen har ansett vara befogat. Voterade och så klart 14-1 blev resultatet. Övriga ville vänta på en utredning- blaj - blaj. Inte stöta sig med någon skoterklubb. -Det är väl sak samma med båtar och skotrar. -Nä, det är det inte. Vi som lever nära båtar och vattenskotrar vet skillnaden mellan en farkost som förflyttar sig och en som pinar oss, för att inte tala om fåglarna, till vansinne med att köra runt, runt och hoppa på svallvågorna.

Så på kvällen traditionell julmiddag med kommunstyrelsen, nu utökad med avtackning av fullmäktigeledamöter som slutat sitt uppdrag. 50-60 personer i konserthusets restaurang med god mat, alkoholfritt dricka, om en inte själv betalar (infört av nuvarande kommunstyrelsens ordförande – bra regel), presenter, blommor, tal och trevligheter. Tänkte själv tala, berätta om vissa händelser från mina många år i kommunstyrelsen, men hade inte röst eller ork för det. Får bli en annan gång.

Nu vila för att komma igång med diverse åtaganden igen.

Carin Högstedt

181205

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

30. nov, 2018

Första bloggen denna vecka. Ambitionen är varannan dag. Har klivit över dammsugaren i hallen hela veckan. Allt kan ha ett samband. Vi har haft flera möten med distriktsstyrelsens arbetsutskott – bland annat med anledning av vår planerade anställning av ombudsperson och politisk sekreterare till regiongruppen. Ny intervju idag men sedan ska vi ta beslut.

Kom hem efter 22.00 igår kväll. Var inbjuden till årsmöte med  Ör-Ormesbergas  sockenråd, som ansvarig för landsbygdsutveckling (uppdrag från kommunstyrelsen). Mötet började 18.30. En gedigen sammankomst alltså, som ofta på landet. Jag åkte med kommunens ansvarige tjänsteperson, Joakim till bygdegården i Ormesberga, en mindre (jämfört med många andra bygdegårdar) och trevlig lokal. Hur mycket folk kom det då denna mörka kväll med risk för ishalka, duggregn och blåst? -Jo, drygt 60 personer, fullt hus, 10 % av folket i berörda bygden! Blandade åldrar, ett par nyinflyttade som presenterades. Ordförande i sockenrådet, Anders Hermansson, ledde mötet som innehöll vanlig årsmötesförhandling, presentation av några närvarande föreningar, föredragning av Joakim om speciellt vilka hinder och möjligheter det finns att bygga hus på landsbygden och en punkt de kallar ”Nyfiken på” och som innebär att någon utvald berättar om sitt jobb. En annan del var grannsamverkan och vad som kan göras för att stoppa tjuven. Måste säga att jag har aldrig varit på något årsmöte med så många skratt och högt i tak! Jag var med för två år sedan också och imponerad även då.

Joakim gjorde sin föredragning med både humor och problematiseringar. -Varför inte bygga på åkermark? Varför inte unna någon som sitter på en åkerlapp som ändå inte odlas att bygga ett hus till någon som faktisk vill bo en bra bit från allfarvägen? Det finns argument både för och emot att bygga på viss åkermark. Vi ska ju odla mer mat i Sverige t ex. ”Nyfiken på” var en ung man som bor i bygden och startat en betongfirma för några år sedan. Den har nu 12 anställda och vi fick veta mycket om betong som byggmaterial. Firman jobbar med byggbolag och privatpersoner som kunder och har mycket att göra.

Det som är tråkigt i sockenrådets arbete enligt Hermansson är att det tar sådan evig tid med vissa projekt. Sockenrådet har arbetat fram en trafiklösning för busshållplats och säker cykelväg i Örs centrum. Nu ska Trafikverket göra en trafikplan (ungefär som detaljplan) under 2019 för att dra igång projektet – enligt meddelande från verket ifråga till mig. Tyvärr finns det efter en herrans massa år med önskemål om säker cykelväg etc en skepsis mot sådana uppgifter. Det uppstå en hopplöshet och brist på tillit. ”De pratar och lovar men det händer inget.”

Tre nya hus är på gång i Ormesberga, två i Ör. Ja, det var en givande kväll! Och troligen det sista mötet jag deltar i som ansvarig för landsbygdsutvecklingen. Det hör ihop med att vara ledamot i kommunstyrelsen och den platsen lämnar jag vid årsskiftet. På måndag 3/12 har vi medlemsmöte och utser personer till alla uppdragen vi har i kommunen.

Veckan har också bjudit på ett möte med SRF Växjö (synskadades förening), där jag var ombedd att vara ordförande. Informativt och jag fick med mig några uppdrag att ta reda på vad som hänt med vissa beslut. Gäller att komma ihåg och att rapportera tillbaka. Fick ett vanligt brev på posten igår med förslag på förbättringar för rullstolsburna i den yttre miljön. Bra att folk hör av sig med både stort och smått!

Så hörde föreningen Noaks Ark av sig och kallade till möte där, jag ansågs ingå i valberedningen. Något som jag inte har minne av – en muntlig förfrågan och jag hade svarat ja!? I alla fall hur trevligt som helst att träffa styrelsen i denna välskötta förening i den fina lokalen. Jag har ju ett långt förflutet i föreningen som deras representant i Riksförbundet och har alltid trivts med människorna jag träffat där. Så OK, jag är med i valberedningen!

Styrelsemöte med Bibliotekets vänner, kommunstyrelsens arbetsutskott, träff med FoU Kronobergs chef. Vi gick igenom de ansökningar om forskningsmedel som kommit in, 25 stycken, och varav Vetenskapliga rådet beviljat anslag till 16, sju kvinnor, nio män, drygt 3 miljoner kr. Det är en formalitet att jag som ordförande i FoU-beredningen ska ”godkänna” det som föreslås, men det är intressant att se vad som blir forskat kring framöver. Summan medel är, tack vare maken L.s insatser och tjat som tidigare ordförande, betydligt höjd och det är mycket bra för Region Kronobergs patienter, anhöriga, befolkningen i stort och medarbetare.

Ca 40 pärmar fullproppade med papper har jag packat in i bilen. Det är V-dokument från många års partiverksamhet, mest kommunala sidan, som stått på V-rummet i kommunhuset och i mitt privata förråd. Nu ska jag köra dem till Kulturarvscentrum där folkrörelsearkivet finns. De tar emot, tar hand om och forskare liksom privatpersoner kan söka svar på frågor i framtiden.

Ha en fin första advent!

Carin Högstedt

181130

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

25. nov, 2018

Bokmässa Kronoberg igår lika givande som den brukar vara. Gick rakt på Älghults sockens hembygdsförening och köpte Älghults Krönika 2018. Den började ges ut 1941. Jag har en hyllmeter krönikor, men inte alla. Det är rätt tjocka böcker och alltid intressant innehåll. Så bland alla bokbord såg jag en bekant bok – ja, där satt han Lars Alldén som skrivit ”Till och från Kvarnamålen. Torparliv 1800 – 1950.” Jag fick boken av min bror Mikael och kunde konstatera att på min morfars farmors sida så är personlistan i Kvarnamålen överensstämmande med många namn i min förteckning över anorna i rakt nerstigande led på morfars sida. När jag studerar närmare idag så fick jag nya personer genom Alldéns forskning, långt ner på 1600-talet. Det är framför allt rötter i Fliseryds och Högsby socknar det gäller. Nu har vi etablerat kontakt, Lars Alldén och jag.

Parallellt med bokborden och mötet med författare pågick föreläsningar på biblioteket, i källarens sal Galaxen. Jag hamnade mitt i en föreläsning om syskonjordbruk, ett 1900-talsfenomen visade det sig. En historiker berättade om sin forskning i detta udda ämne. Mycket intressant! Så historiker Olle Larsson, briljant retoriker, om sin nya bok om Gustav Vasa. Den mannen, Olle Larsson alltså, skulle kunna få publiken med sig på temat att koka ett ägg, om han ville. Verkligen bra berättare och rolig. Den jag gått ner till Galaxen för att lyssna på var Jens Liljestrand, författaren av ”Mannen i skogen”, biografi om Vilhelm Moberg. Jag har ca 100 sidor kvar att läsa av den drygt 700 sidor långa boken. Och jag vill inte att den tar slut! Liljestrands föreläsning var jätteintressant, givande och blev ett porträtt av Moberg, som beskrev den komplicerade mannen väl. Åkte sedan till Arenastaden och Tipshallen, där barnbarns fotbollsmatcher pågick hela dagen. Avkoppling alltså denna lördag.

Tog en timmes promenad idag med flygbladsutdelning. Hade tur – sol, blå himmel! Kändes som det var länge sedan sist.

Carin Högstedt

20181125

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se