Senaste nytt från Växjö och vänster

26. jun, 2022

Söndag kväll. Midsommarhögtiden är över. Fantastiskt väder. Tappat räkningen på hur många gånger jag tagit simtur per dag. Barn och barnbarn varit här och badat, ätit jordgubbar med mera. Igelkottarna är mycket törstiga. Det är nog det viktigaste, att de har tillgång till vatten. Vattentempen uppe i 21,9 grader här i sjön. Luften i Sandsbro 33,1 grader. Torrt. Gräset gulnar i snabb takt. Blommor slokar. Men sagolikt skönt och ljust.

Försöker läsa ifatt tidningshög. Har många verkligt bra medlemstidningar fån olika föreningar, en är Djurens Rätt. I nummer 2 i år finns en gedigen genomgång av hur de olika partierna ställer sig till djurrättsfrågor. Ska ni verka för att minska köttkonsumtionen? Hur ska ni jobba i frågan om djurförsök? Kommer ert parti verka för avveckling av pälsdjursfarmning? Ska ni verka för ett förbud mot att hålla hönor i burar? Kommer ni stödja inrättandet av djurskyddsminister? Med fler. Frågorna innefattar också besked om vad partiet gjort den gångna perioden, vilket jag uppskattar. Det är för enkelt att bara svara vad man vill göra. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är utan tvekan de partier som gjort och har högsta ambitionerna inom djurrättsområdet. På djurensratt.se/val2022 går att läsa om hur partierna agerat i djurrättsfrågor. Sedan finns det ledamöter i samtliga partier skulle jag tro som är intresserade av dessa frågor och motionerar i riksdagen som enskilda. Men det krävs majoritet för att t ex höja stödet till forskning utan djurförsök. Tycker det är beklagligt att vi inte kommit längre i Sverige.  Att inte pälsfarmningen avskaffats fullt ut är också ett nederlag för djurens rätt. Minkfarmerna är kvar i Sverige. Tyskland har nyligen stängt sista pälsdjursfarmen. Många europeiska länder har förbud, England, Frankrike, Italien…

Hjärnkraft heter Hjärnskadeförbundets tidning. Är stödmedlem i Hjärnkraft Kronoberg. Tidningen är lättläst och informativ. Den jag läst nu är nr 1 2022 och inte färsk. Har blivit liggande i högen som ska tas itu med när det finns tid. Här läser jag om 20-åriga Thelma, hjärnskadad efter olycka, som nekats assistans. Ett reportage i Helsingborgs Dagblad fick en kompis att starta namninsamling. Efter någon bara dag hade hon över 1 000 underskrifter. Hoppas det löste sig! Och så startar NKC, Nationellt Kompetenscenter, för gruppen förvärvad hjärnskada. Förbundet Hjärnkraft har fått drygt 8 miljoner av arvsfonden för ett treårigt projekt, som ska föregå ett permanent nationellt center. Poängen med att vara medlem i många föreningar, förutom att jag stödjer verksamheten, är att jag får del av mycket information som jag inte skulle nås av annars. Jag är inte med för att jag tänkt vara aktiv (mer än i några).

Ulf Lundells Vardagar 6 – snart slutläst. Bara måste ha 7.an också. Drygt två månader till valet. Känns avlägset just ikväll, när värmen är på topp och båtar drar runt på sjön. Nu kom dotterdotter hit. Varit på vift med kompis under dagen. Nu här för att bli hämtad av pappa vid tiotiden. Så slut från mig!

Carin Högstedt

Växjö 20220626

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

 

22. jun, 2022

Kvällsmötena slutförda. Nu från onsdag 22/6 uppehåll. Inte för politiken, men det inrutade livet. I morgon den gamla midsommaraftonen, när datum gällde. Det är min pappas födelsedag. Han föddes 1912 i Äshult, Döderhults socken.

Två skogsharar (tyskharar) här på besök igår. Nyfikna men på behörigt avstånd. Långbenta, snabbfotade.

Trevligt att träffa två av mina bröder live i lördags. Vi möttes på auktionssalen i Braås. Kollade in utbudet. Följde auktionen live i ca fem timmar. Då hade vi köpt nog, tyckte vi och åt pizza i Braås. Mycket nöjda med våra inköp åkte vi så hem till mig, fikade på altanen ihop med igelkottar och pilfinkar. Mycket bra dag.

Fredagen också riktigt bra. Körde med partikamraten Anna till Åryd och Furuby och delade Kommunnytt. Det gick smidigt. Vi har mycket att prata om och förenar gärna nytta och nöje. Avslutade med räksallad vid Växjösjön.

Hör på P1 att skillnaderna mellan kvinnors och mäns löner ökar. 10 % skillnad. 4,5 % oförklarliga, sägs det. Beror väl på att kvinnor jobbar i sektorer som har lägre löner, vilka löner i sin tur beror på att det är många kvinnor som jobbar där…. Vårdsektorn är ett bra exempel. Många kvinnor, ca 90 % i kommunen, dåliga villkor som t ex delade turer, deltider etc. Hög tid att göra jämställdhet till prioriterad valfråga. Vårdens kvalité hänger på att personalen har goda villkor och inte sliter ut sig i förtid.

Igår var det varmt och soligt här. Mellandotter kom hit och vi badade två gånger. Så skönt. Dagens vattentemperatur i Toftasjön är 19,5 enligt appen Temperaturkollen. Hoppas på ett par grader till.

Nu viker molntäcket undan och det verkar bli sol och bad igen.

Carin Högstedt

Växjö 20220622

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

17. jun, 2022

Första ”semesterdagen”, fredag 17/6, dagen efter två dagars regionbudget. Härligt väder, barnbarnen här, badat två gånger. 20 grader är vattnentempen uppe i. Lagat favoritmaten och barnbarnen åt med mycket god aptit. Jordgubbar och kortspel. Körde dotterdotter till kompis, där hennes cykel var. Så skulle de cykla till badplatsen Evedal. Var och handlade, extra mycket när jag nu hade bärhjälp. Sammantaget väldigt fin dag. En svullen fot spökar dock. Vet inte vad det beror på. I morgon träffar jag två av mina bröder på auktion i Braås. Jättekul och många fina saker i vanlig ordning. Ska gå igenom katalogen ikväll. Åker tidigt och tar del av visningen före auktionen.

Regionfullmäktige – ja, vad ska sägas? Hur sammanfatta ca 16 timmars (minus luncher och fikapauser) ordsvall? För det mesta bra debattklimat. Bra att vi fått Quickchannel, det vill säga digitalt system för att begära ordet, votering, rösta etc. Lite skakigt men för att användas första gången välfungerande och sparar tid. Det jag skrev om i förra bloggen – att budgetens underlag förändrats ett par dagar innan vi skulle besluta – var förvarnat om att det skulle kunna inträffa. Men jag hade inte nåtts av det budskapet. Det blev lite hafsigt tror jag för alla partier och konstellationer. Men oroligheter i världen, stigande priser och räntor, snart ett val som beroende på vilka som vinner avgör vilka statsbidrag som kommer att avsättas till sjukvården och regionerna – alla dessa osäkerheter gör att vi ser fram mot november och ett förhoppningsvis säkrare budgetläge. När utrymmet för finansiering minskade med 130 milj kr löste vi i (V) det med att ha kvar uppdragen (reformer/insatser) och skjuta på genomförandet till 2024. Förstår om detta jag skriver kan vara obegripligt. Hur kan 130 milj kr försvinna hux flux? Svaret är att de är inte borta men fick inte användas i denna budget enligt juridiken.

Det är stora skillnader på alliansens ambitioner och S och V.s när det gäller personalpolitiken. Min partigrupp vill tackla situationen med många läkarvakanser på vårdcentralerna, sjuksköterskor som säger upp sig på grund av orimliga arbetsvillkor, jättekostnader för hyrpersonal med reformer som gör att personalen stannar på jobbet, nya söker sig till Region Kronoberg för ryktet om arbetsmiljö och villkor är gott, vi vill tackla det med tillitsstyrning, testa kortare arbetsdag på de mest utsatta avdelningarna (förlossningen och akuten), avskaffa delade turer, max 1100 invånare per läkare på vårdcentral med mera med mera. Från alliansen hördes gång på gång att det finns inga att rekrytera. De förlitar sig på digitalisering och färre personal.  Jag tycker faktiskt de har abdikerat.

I åratal och otaliga debatter har vi tagit upp ett av de mest frekventa önskemålen från pensionärerna om rabatt eller avgiftsfri kollektivtrafik. Det har genomförts i så gott som alla andra regioner och erfarenheterna är bara positiva. Varför köra omkring med halvfulla bussar? Fyll dem! Bra för klimat, miljö, kollektivtrafiken, pensionärers plånböcker och för äldres psykiska hälsa! Ja, det kan bidra till att bryta ofrivillig ensamhet och isolering. Men svaret är nej från alliansen. År ut och år in. Prestige!

Trodde detta var mitt sista regionfullmäktige. Står inte på listan och det är mitt eget val. Men det visar sig att det är ett möte i september. Så om jag behövs (är ersättare) så blir det ett möte till.

Finns naturligtvis väldigt mycket att skriva om från de båda dagarna men det här får räcka.  Jag är nöjd med min partigrupps agerande och övertygad om att det behövs ett nytt styre i Region Kronoberg.

Igelkottarna är här, tidigt ikväll. Superfina. Tassi sover i korgstolen, nöjd med att jag är hemma. Fortfarande varmt och skönt ute på altanen.

Carin Högstedt

Växjö 20220617

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

14. jun, 2022

Tre igelkottar samtidigt kring matskålen. En skata har förklarat altanen som sitt revir och äter igelkottmaten så snabbt hon kommer åt. Skyr inte mig något vidare utan testar hur nära hon törs komma mig och maten. En halvmeter nu. Vacker fågel, blank och putsad. Det blommar rikligt, förutom klätterrosen från förra året som dött och bägarrankan (heter den så?) som har svårt att komma igång.  

Jobbigt. I morgon börjar regionfullmäktige, två dagars diskussion och beslut om budget bl a. När vi efter många möten och timmars arbete skickat in vår V-budget kommer hux flux ett meddelande om att förutsättningarna för ekonomin och budgeten ändrats. Det är 130 milj kr mindre att använda. Det är ju ungefär det beloppet som vi i V använder för reformer och OB-tillägg för undersköterskor. Märk väl; denna situation har meddelats efter regionstyrelsens beslut om budgetarna. Det nya underlaget är inte berett. Får man göra så här? Nu sitter vi återigen i möten och lägger tid på något som kanske borde skjutas upp till november? Dagen innan mötet. Har aldrig varit med om något liknande. Nya budgetbeslutet beror på att hanteringen av överskott inte godkänts av myndighet! Det borde vara känt innan.

Haft mycket för mig senaste dagarna. Skolavslutningen i fredags firades med tårtor och två omgångar sifferkubb. Lite kyligt men acceptabelt uteväder. Röd lördag på stan och (V)i var där med cykel, kaffe och nya Kommunnytt. Givande samtal om Staglabergsgatan och den detaljplan som – mot förnuft tycker jag – nu gått igenom efter överklagning. (V) enda partiet som förstod de kulturella skälen att inte ge sig på ”läkarbostaden” och tränga in fler bostäder på denna gata, mitt i ”trädgårdsstaden”. Roligt att någon lagt märke till vårt motstånd, som inte var så högljutt men i alla fall ett tydligt ställningstagande.

Igår ett intressant studiebesök hos sjuksköterskeenheten (Sandvägen 2, Norremark). Två timmar information från anställda på olika nivåer. De var stolta över sina olika funktioner och områden. Här fick jag en hum om hur ”nära vården” kan te sig med anställda som har delad tjänst mellan kommun och regionen. Samarbete betonades. Spännande projekt med måltidsrutiner har genomförts på särskilda boendet Kinnevaldsgården. Nu ska det ut i samtliga boenden, enligt entusiastisk dietist. Bara att tacka för detta besök. Endast MP, C, L och V deltog.

Intressant hur många insändare i lokalpressen som handlar om äldreomsorgen. Senast i raden ( 1/6) är C, som vill ha max tio personal per omsorgstagare per 14 dagar i hemtjänsten. Ja, det var ju det vi sa, max 10 sa vi i (V). Och då sa C+M+L+KD att det var orealistiskt.

Distriktsläkare skrev i lördags att max 1100 invånare per läkare på vårdcentralen är rimligt och det tycker Socialstyrelsen också. Precis det har vi med i vår regionbudget (som just nu hänger i luften) som uppdrag, som det kallas. Mål kanske är ett bättre ord. Nu är det i snitt 1730 invånare per allmänläkare som finansieras av regionen. I teorin. I praktiken värre än så för allmänläkare saknas.

I lördags läsvärd, tänkvärd ledare i DN av Amanda Sokolnicki. Hon skriver om hur Sverige blivit ett land av sabotagepolitik istället för tidigare sakpolitik. Hon menar att de senaste 10 åren kantats av att ambitionen hos partier är att blockera andra att göra något i stället för att agera. Lägga snavben på någon, sa vi förr. Ligger onekligen något i Sokolnickis ledare. Se bara pensionspengarna, som V+S+C+MP är överens om, se hur oppositionen letar smyghål för att peta omkull pensionärerna och den lilla tusenlappen. Vet inte om något har hänt i frågan idag.

Gårdagen innehöll också ett lyckat möte på Tallgården i Araby, där vi från (V) mötte invånare och pratade om det stundande valet och vilka frågor de tycker är angelägna. Informellt och drop-in funkade. Efter mötet fortsatte vi dörrknackningen. Undrar hur många fler som skulle rösta, om alla visste att de kan ha rösträtt utan att vara svensk medborgare, i kommun- och regionvalen. Tror man måste prata live med varenda kotte och att det skulle ta skruv. Nydala-Dalbo har lägsta andel som röstar i kommunen. En del har inte bott här så länge som krävs (tre år) men många fler än som använder sin röst.

Ikväll sista styrelsemötet för säsongen med ABF. Även distriktsstyrelsemöte är jag kallad till men jag väljer ABF den här gången. Om jag nu kommer loss på grund av regionbudgeteländet.

Känner mig trött och räknar dagarna, snart timmarna, tills det blir andrum och midsommarvecka. Då upphör mötesfloden och även ett valår brukar det vara tämligen lugnt och rofyllt i juli.

Carin Högstedt

Växjö 20220614

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

9. jun, 2022

Visst hör jag tornseglarna ibland, men tyvärr inte i den omfattningen som tidigare år. Annars ungefär som vanligt med fåglarna. Dock fler duvor och de kommer gärna till altanen. Två igelkottar är stamkunder. Har börjat läsa Ulf Lundells Vardagar 6. Blir bra att ha här på altanen. Lite svårhanterlig på grund av tyngden liggandes läsande i sängen. 700 sidor.

9 juni är min mammas födelsedag. Hon skulle fyllt 106 år idag. Har haft en tradition att göra mig ledig den dagen. Bara vara hemma i försommarskönheten. I år en dag utan inbokade möten. Japp. Lugnt och rätt vackert väder. Första doppet i sjön! Några simtag men för kallt för längre tur. Stod 20 grader på temperatur-appen, men då har det inte mätts vid vår badbrygga. Där är det möjligen 17.

Kommunfullmäktige och budgeten är avklarad. Det tog ca 12 timmar. Det blev som förmodat; minoritetsalliansen vann i sista änden. Men det kan bli en kort period för den budgeten. Snart är det val. Knappt tre månader kvar. Då kan möbleras om och i november blir det återigen budgetdebatt och beslut. Den nära framtiden gjorde debatten i förrgår sansad. Förutom ”vildens” rasistiska inlägg stup i kvarten. Olika meningar om finansiering, olika meningar om anslag till främst utbildning och äldreomsorg, olika meningar om skattepengar till flygplatsen… Det är skillnader. Alliansen hade minst pengar till nämnder och styrelsers verksamheter. SD låg väldigt nära allianspartierna. Mest resurser till skolan och omsorgen finns på motsatta sidan S+V+MP. Alliansen sänker skatten. Vi andra lägger mer pengar på skolan, V hade största anslaget, och det behövs om alla barn och unga ska bli sedda, hörda, förstådda och klara av grundskolan, komma in på gymnasiet och ha en bra grund vidare i livet. Det var på samma sätt också skillnader i resurser till äldreomsorgen. Klart att skattesänkningen påverkar resurserna som kan fördelas till viktig verksamhet, att avskaffa delade turer, öka grundbemanningen i omsorgen t ex. Vänsterpartiet var enda partiet som inte nallade pengar från bostadsbolaget och hyresgästerna. Däremot tog vi – liksom övriga – en rejäl summa ur energibolaget VEABs stora överskott. V-gruppen var nöjda med vår budget och förslag. Nu är en sammanfattning av debatten på pränt i ett nytt Kommunnytt.

Nu gäller det för mig att läsa in mig på partiernas förslag till Region Kronobergs budget. Två heldagar nästa vecka är avsatta. Det lär vara sista regionfullmäktige före valet och jag ska tjänstgöra båda dagarna. I morgon möte i vår regiongrupp för att fördela ärendena och även anta en valplattform. Efter det – samling i Gasslanda och tårtkalas, för nu är skolan slut och sommarlovet börjar.

Dagens ETC, ledare av Andreas Gustavsson, ”Maktmän köper sex i vår pursvenska hederskultur”. Om ”Männen som har allt, kvinnorna som har ingenting – som blir ingenting. Är det kicken?” Läs!

Carin Högstedt

Växjö 20220609

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se