Senaste nytt från Växjö och vänster

26. jan, 2021

Blir så glad av steglitsar, den lite trubbiga färggranna uppsynen. Haft ett par här nu i en vecka från och till. Bådar gott inför fågelräkningen till helgen. Solen på besök idag till frukosten. Solljus in i köket. Gått 10 000 steg två dagar i sträck, det mesta i Fyllerydskogen. Ikväll en stund på ett klassiskt fysiskt möte i partilokalen för att kuvertera utskick inför årsmöte. Så skönt att kunna sitta fyra personer runt ett bord och prata medan en stoppar i kuverten, klistrar adresser och frimärken. -Ja, eftersom inte alla medlemmar kan nås av digitala utskick så gör vi så här; skickar per post till alla. Fördelar och nackdelar – men trevligt göra!

Skrev en interpellation om skolmatsfrågor. Legat som en tanke länge men inte blivit av. Nu är det gjort. För många barn som hoppar över skolmaten, för att den inte är attraktiv för dem? Jag har en stark känsla av det. I Oskarshamn fick vi skolbespisning när jag gick i gymnasiet. Jag tillhörde de som undvek blodpuddingen och vad det nu var. Korv och potatismos var nog enda maträtten jag åt. I övrigt blev det något slarvigt om jag hade pengar. Och hade jag pengar gick de först och främst till cigaretter. -Ja, så var det. Började röka som 14-åring. Så vansinnigt. De flesta unga människor är klokare idag.

Riksförbundet Noaks Arks extrastämma i lördags gick bra. Första beslutet om nya stadgar är taget utan invändningar. Sitter i valberedningen till föreningen Noaks Ark Småland-Halland. Det jobbet har flutit på. Det är inte sant att människor av idag inte vill engagera sig ideellt! Kanske inte livet ut på samma post, men i alla fall. Finns så mycket engagemang!

Fastnade för Dino Viscovis krönika i Smålandsposten idag. Han skriver om snö och kulturexperiment. Intressant. När jag läser om nutida elevers kunskaper om fenomenet spark, sparkstötting, så – ja, de hade sett en spark på Julkalendern. Jag faller tillbaka till den avgörande händelsen ca 1953-4, då jag ser hur pappa kommer cyklande från varvet i Oskarshamn och på släp har han (måste varit vinter) en spark, till mig, och den är rätt i storlek för mig. Anpassad för barn. Sagolikt. Den hängde med i många herrans år. Tre yngre bröder använde den ju. Eller? Till råga på allt med sparkar, så jobbade jag en säsong mellan andra jobb på sparkfabriken i Växjö. Den låg på Öster och drevs av bröderna Malmqvist. Fabriken flyttade så småningom upp till någon plats i Dalarna. Vet inte om den finns idag. Fabriksjobbet var så långt från digitalisering och robotisering som kan tänkas. Jag handslipade sitsspjälorna med sandpapper. Fick upp farten ordentligt. Ackordsarbete. Träffar ibland en och annan från arbetsgruppen och byter några ord. Det var väl någon gång på 80-talet jag var där.

 Ser en liten insändare i tidningen, Smp, också idag som är värd att lägga på minnet. Jag såg det ju själv! Läste kommunens annons häromdagen om vad som är på gång. - Jo, det går att boka tid för dialog med de borgerliga i kommunstyrelsens presidium. Så fint. Det är bara det att det är skattebetalarna som står för helsidesannonsens kostnader. Inte gratis kan jag garantera.  Men ska inte alla i presidiet få vara med? Även S-kommunalrådet? -Jo, om det sker i kommunens regi! Det skulle ju kunna vara partierna som annonserar och betalar. Det är en sak. Och kan jag tycka det bästa. Men blågröna kan inte använda skattepengar för att annonsera om sina möten med folk. Liten skitsak? Nej. Och det är inte första gången det händer liknande. Carl-Olof Bengtsson (S) noterade fadäsen och skrev insändare.  Jag noterade också, men gjorde inget av det. Bra Carl-Olof!  

Hade tänkt ta upp flera ämnen men det får anstå till nästa gång. Noterar dock att kontinuiteten i hemtjänsten inte är bra i Växjö kommun, enligt reportage och statistik. Glad att vi i (V) har en motion som kommer att få kommunfullmäktige att diskutera just den frågan, en av många som pandemin satt på dagordningen.

Carin Högstedt

Växjö 20210126

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

22. jan, 2021

Fredag förmiddag. Regnet skvalar. All snö borta. 6 plusgrader på altanen. Isen på sjön går upp, såvitt jag kan bedöma i grådasket.  

Veckan var upp och ner. Onsdagen ett veritabelt litet helsicke med datorn, som inte släppte igenom mailen, varken ut eller in. Fick ge upp till slut. Så när mörkret fallit och jag skulle ladda telefonen, stack in laddaren i kontakten som vanligt, blixtrade det till, small och blev svart i hela lägenheten. Ställde mig framför elskåpet, studerade säkringarna (jag kallar de proppar?) och letade fel. Bytte ett antal. Ställde om en manick och det började lysa men inte i köket, vissa lampor och köksgrejer funkade inte. Beslöt att jag behövde hjälp och satt i telefonkö i mer än 30 minuter på en kundtjänst. Skulle få hjälp dagen efter. OK. Klockan 6.15 fick jag SMS från elektriker, tidsoptimistisk en. Kunde han komma 7.15, undrade han. Javisst. Tack och lov var jag uppe. Han kom, såg en propp som var skadad (den jag inte bytt!), och ljuset segrade. Pinsamt? Inte ett skvatt. Jag har respekt för elektricitet och vill verkligen inte hålla på och mixtra för mycket. Det var en rejäl smäll när jag bara skulle ladda telefonen.

Så iväg till IT-avdelningen för att om möjligt få hjälp med uppkopplingen. Tog en bra stund. Inte visste jag att kommunen bestämt om ytterligare säkerhetsskydd! Troligen mitt eget fel. Fick mycket hjälp men inte fullt ut. När jag testade hemmadatorn var det samma elände. Men på något sätt lyckades jag till slut få till ett godkännande och flödet är där, även idag. Tänk vad tid vardagliga problem och missöden tar av ens liv.

Så trevligt det digitala mötet med författare i Kronoberg, föreningen ORD i Kronoberg, blev! Två timmar med ca 10 författare med vitt skilda genrer och budskap. Känner flera från poetry-slam-rörelsen, ja, känner mer eller mindre nästan alla som medverkade. Bibliotekets Vänner får nog finna sig i att använda denna mediala möjlighet till kulturupplevelse. Större fysiska samlingar av människor ligger inte i närtid. En tredje våg av pandemin lurar i kulissen. Samtidigt behöver vi kulturupplevelser mer än någonsin.

Radio Kronobergs nyhet om möblerna i nya kommunhuset och kostnaderna på 17-18 miljoner upprör många invånare (se facebook). Nu är det faktiskt ingen nyhet. I december förra året fick jag äntligen svar på frågan om kostnaderna – ca 20 miljoner. Det var femte gången jag ställde den berättigade frågan i fullmäktige. Och fick ett svar. Jag vill erinra alla om att (V) sa blankt nej till att bygga ett nytt kommunhus. Inte prioriterat eftersom det nuvarande är fullt användbart ett bra tag till. Vi sa att vi hellre ville bygga bostäder på den tänkta tomten på stationsområdet. Ett av argumenten från Blågröna var då att det skulle vara billigare med nytt kommunhus. De till och med budgeterade en minskad hyreskostnad! Sedan dess har väldigt mycket kringkostnader kommit till. En del hade hänt även utan kommunhuset. Stationsområdet i sig ska göras i ordning. Men att inte räkna in inredning och möbler i kalkyler… Men allvarligast i mitt huvud är ändå att pandemin ifrågasätter planeringen av det aktivitetsbaserade arbetssättet, där ingen har fast plats utan ska byta utifrån vad en sysslar med för tillfället. Jag frågade kommunstyrelsens ordförande hur pandemin påverkar det tänkta arbetssättet någon gång förra våren. Fick svar att folk skulle ju arbeta hemifrån… Det var under det skedet av pandemin då vi trodde att nu är det farligt och stor risk för smitta, sedan är det över och som vanligt. Jag tror att hålla avstånd, sprita etc kommer behövas länge till och att alla arbetsplatser ska utgå från restriktioner.

I morgon är det extra stämma med Riksförbundet Noaks Ark, tredje försöket, digitalt. Jag är ett av ombuden från Noaks Ark Småland-Halland. Ska bli spännande att se om de lokala föreningarna är redo att äntligen godkänna stadgeförslaget, som en grupp, där jag ingått, har arbetat med. Ja, det blir lördagsnöjet.  Regnet fortsätter skvala. Grått, mörkgrått.  

Carin Högstedt

Växjö 20210122

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

19. jan, 2021

Många nyanser av grått denna förmiddag; himlen, skogen, isen på sjön, snön – alla mer eller mindre grå i dis och dimma plus töväder. Isen ligger och även kanalen mellan Helgasjön och Toftasjön är frusen, såg jag igår, när jag gick en långrunda (kom upp i 10 000 steg). I kanalen brukar annars gräsänderna samlas i öppet vatten, när det andra är fruset. Mycket riktigt har gräsänder kommit upp till altanen för att leta mat. De flesta drar nog till stan och Strandbjörket, som brukar hålla öppet.

Ser att jag har två av de vanligaste förnamnen: Elisabet är nummer 2 i mängd i Sverige i slutet på 2019 enligt tidskriften Släkthistoria. Karin är nummer 8. Mitt tredje namn är desto ovanligare, i alla fall i Sverige: Ruby. Kanske för att pappa hette Ruben? Vi hade även bekant som hette Ruby. Tror det är frekvent i USA. Min närmsta familj har aldrig kallat mig annat än Kajsa, ett namn som jag är mycket förtjust i och som vi haft i släkten i flera hundra år. Prästen som skulle döpa mig vägrade namnet Kajsa. Påstod att det var ett smeknamn. Väldigt glad att min dotterdotter heter – Kajsa.

 ”Ord i Kronoberg” heter en tämligen ny författarförening i regionen. I morgon kväll 20/1 bjuder de på ett program med Bibliotekets Vänner som medarrangör. Det sker digitalt och ska bli intressant att delta i. Vilka är de författarna i vår närmiljö? Vad skriver de om? Vilka uttryck förutom skrivna ord använder de sig av? Ser fram mot detta. Planerade Kulturnatten i Växjö inställd. Några digitala inslag ska det bli i alla fall. Tänk så mycket folk för ett år sedan på denna natt i slutet på januari som lockar så mycket publik! Sista gången med trängsel på bibblan? F-n vet.

I valrörelsen 2018 slog det ner som en bomb att blå-gröna ville placera en ny simhall på ett handels- och industriområde i närheten av t ex Biltema, på Vaktvägen. De städse aktiva och uppmärksamma medborgarna i Växjö kommun reagerade omedelbart och uppvaktade oss i valstugorna. De ville verkligen inte placera simhallen någon annanstans än vid nuvarande läge vid Växjösjön. Jag erkänner att jag blev lite tagen på sängen av engagemanget för placeringen vid sjön, för nuvarande simhalls estetiska och arkitektoniska värden och för att behålla och renovera nuvarande simhall med komplettering av 50m-bassäng m m. Inte för att jag eller partiet ville bygga på Vaktvägen, men det är ett fantastiskt engagemang som t ex ”simhallsgruppen”, ett nätverk av byggkunniga, arkitekter m fl, har visat. Segrarna hittills är att alla partier nu är ense om att placeringen ska vara vid Växjösjön och att en intilliggande tomt har kunnat köpas och medger fler alternativ och kompletteringar. Utgången är dock oviss. Nu rör diskussionen renovering av nuvarande simhall kontra bygga helt ny. Sittande politisk ledning vill bygga helt nytt, oppositionen S+V vill inte stänga alla dörrar för renovering. Enkelt uttryckt. I februari ska kommunstyrelsen avgöra vilken utgångpunkt kommande utredningar ska ha. Nuvarande läge är högst väsentligt. Det finns inte bättre om en vill nå många invånare. Här finns hela Campus, Teleborgs stadsdel, bostadsområden, skolor, gångavstånd till station och busscentrum, cykelvägar. Perfekt. Och sjöplaceringen ger möjlighet att bygga till med kallbadhus. Finns till och med i gällande detaljplan. (V) motionerade om det för många år sedan och snart kan det förverkligas. Ja, snart och snart. Det går inte fort fram med simhallen, men jag tror det kan bli bra till slut. Opinionens kraft betyder mycket.   

 ”Äldreomsorgen var resursmässigt eftersatt. Undervärderad. Oförberedd. Illa rustad. Otillräckligt bemannad. Och med för låg kompetens.” Ledaren i Dagens ETC 19/1 av Ulrika Lindahl sammanfattar läget i äldreomsorgen och ansvaret för ”döden på äldreboendena” väldigt på pricken. Vilken viktig och gigantisk uppgift att ändra till det bättre!  

Många talgoxar härute idag. Vinner de fågelräkningen i år igen? 29-31/1 ska vi räkna och meddela Bird Life.

Carin Högstedt

Växjö 20210119

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

17. jan, 2021

Rasmus Landström har kommit ut med en ny bok, Arbetarlitteraturens återkomst. Johan Svedjedal recenserar i DN idag 17/1, ”Blixtrande starkt om vår tids nya arbetarförfattare”. Blir mycket inspirerad och intresserad av att läsa boken. Arbetarförfattare enligt Landström är bl a: Kjell Johansson (Huset vid Flon), Susanna Alakoski (Svinalängorna), Majgull Axelsson (Aprilhäxan), Mikael Niemi (Populärmusik från Vittula), Åsa Linderborg (Mig äger ingen), Elsie Johansson (Glasfåglarna). Jag har läst alla! Här är mitt hjärta. Inte konstigt eftersom jag som mycket ung läste den tidens arbetarförfattare, Moberg, Lo-Johansson, Eyvind Jonsson, Fridegård, Moa Martinsson, Maria Sandel… Det var genom dessa jag hittade min identitet, mitt val av politiskt engagemang, kvinnokampen, min plats i och ursprung i klass-systemet. Vad vore jag utan denna litteratur?

På snöig väg till Gasslanda i eftermiddag och fika i glasverandan, fyra personer; ett barnbarn, dotter, barnbarns farmor och jag. Skönt att kunna sitta och tala med människor utan att gå via skärm. Lite snö på marken, is på sjön, 0-punkten. Mer vinter än hela förra vintern då det låg lite is på sjön ett eller två dygn bara.

Läser med intresse Björn Wimans söndagskrönika i DN idag, ”Det var inte de neutrala som störtade Trump”. Wiman lyfter fram journalisterna Jenny Nordberg och Britt-Marie Mattsson för att de från början identifierade Trump som något annat än en ”ovanlig” president. De insåg att det handlade om en tyrann och rapporterade utifrån den insikten. Nordberg: ”Det pågår ett experiment i fascism i realtid som vägrar att ta slut.” De som till slut räddade demokratin anser Wiman vara journalister som förstod den moderna fascismen, svarta aktivistkvinnor i Georgia och miljontals väljare som röstade den här gången, något som de inte brukade göra. Om alla agerat neutralt så hade det sett annorlunda ut på onsdag, när Biden väljs till president.

I morgon är det måndag och tre olika digitala möten väntar, regiongruppen, distriktsstyrelsen och däremellan en valberedning i en förening. Ikväll ska jag se Agenda Special, en utfrågning om den svenska strategin att bekämpa pandemin. Väntar ivrigt på vaccineringen. Kanske fått skydd i april? Maj?

Igår kväll lyste solcellslamporna ute. Första gången på månader. Vi har ju inte haft någon sol i den här delen av landet! Ljus i tunneln.

Carin Högstedt

Växjö 20210117

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

14. jan, 2021

Lyssnade på partiledardebatten igår förmiddag. Låtsades att jag var 17 år, obekant med politik men nu ville sätta mig in i sakerna för jag ska rösta 2022 för första gången. Följde intensivt inläggen i första rundan där partiledarna fick säga vad de ville utan att få repliker. Nästan alla valde pandemin, demokratin (USA) och äldreomsorg och tog upp bristen på ledarskap i Sverige. Som 17-åring måste jag säga att jag tyckte (nästan) alla hade något bra att säga. Fick ingen ledning inför valet mer än att jag, 17 år, och redan övertygad antirasist uteslöt ett av partierna.

Fortsättningen på debatten gav mer upplysningar även om många argument är mer eller mindre historiska och rör olika regeringskonstellationer. Jag – inte 17-åringen som tröttnade efter inledningarna - noterade att alla partierna värnar äldreomsorgen och är upprörda över sakernas tillstånd (som varit kända i ett par decennier) men har olika ”lösningar”.

 Partierna till höger talade om nödvändiga ”strukturella förändringar” och att pengar är inte alltid lösningen.  Partier till vänster talar om behovet av reformer och resurser. Vilka de strukturella förändringarna är fick vi inte veta. Misstänker privatiseringar, övertro på kameror och robotar, att KRY ska ta över rubbet och därmed ansvaret… Hårt men vi lyssnare fick veta en del om vad som händer och inte händer i de kommuner och regioner där högerpartierna regerar. Inte uppbyggligt. Det är där praktiken, handlingen visar sig. Det är där vård- och omsorgspersonal sliter för att leva upp till beslut om vad vi har rätt att vänta oss som sjuka och svaga. Mot sig har de underbemanning som beror på konstant underfinansiering, som i sin tur beror på skattesänkningar.

Jag noterade att insikten finns att fler personal i vården och bättre villkor finns på vänstersidan. Personal har löner och det kostar pengar. Går inte att slingra sig ur. Löfvén (S) var tydlig på den punkten och Nooshi Dadgostar (V) mycket tydlig. Vi vänsterpartister har varit vana vid att lugnt lita på Jonas Sjöstedt i debatterna. Nu har vi en ny partiledare i sin första partiledardebatt och kan konstatera att hon skötte sig jättebra! Isabella Lövin (MP) gjorde sin sista partiledardebatt och avtackades med varma ord. Hon gjorde en stor insats (inte som partiledare men som klimataktivist) med boken ”Tyst hav”. Inte fullt så banbrytande genomslag som Rachel Carsons ”Tyst vår” på 1960-talet, men näst intill.

Bra reportage och sammanfattning idag i Dagens ETC om sjukförsäkringen och hur den inte fungerar. Ministern Shekarabi (S): ”Försäkringskassan har allvarliga brister.” I september 2020 fick kassan i uppdrag att utreda bristerna. Förefaller mig lite tokigt att de som tillämpat reglerna efter eget huvud och inte utifrån t ex långtidssjukas behov ska utreda sig själva, men OK; något gott ska väl komma ut av att bristerna nu uppmärksammas. Alltför många har farit alltför illa och 22 000 människor har försörjningsstöd via socialtjänsten istället för sjukpenning trots att sjukdom hindrar att de arbetar. Och ministern medger att långtidssjuka saknar trygghet.

Dagarna går och fylls för min del av digitala möten – ofta kvällstid – och protokollskrivande med mera pappersarbete.  Ute är det ett tunt vitt skikt av snö  och konstant runt nollpunkten. Ingen is på sjön. Ikväll har Bibliotekets Vänner sitt första digitala styrelsemöte. Vår verksamhet i högsta grad påverkad negativt av pandemin. Vi var inne i ett skede med väldigt mycket publik på våra föreläsningar. Allt kändes uppåt. Så slog det till och ut verksamheten mars förra året. Finns det ett slut? Beror förstås på hur många som vaccinerar sig och hur snabbt som vaccineringen sker. Hörde att den muterade, brittiska varianten konstaterats i 25 fall i Sverige. Hur sker smittspårningen i de fallen? Ska lyssna på presskonferensen i eftermiddag.

Ha det gott!

Carin Högstedt

Växjö 20210114

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se