Senaste nytt från Växjö och vänster

10. nov, 2019

Helgen redan över och jag har inte hunnit med det jag tänkte. Är nog stressad – helt i onödan. Har ju gott om tid egentligen. Men har alltid jobbat bättre under tidspress. Ja ja. Har läst handlingarna till omsorgsnämndens arbetsutskott. Fram och tillbaka. Internbudgeten. Den ram för 2020 som den styrande majoriteten röstade igenom i juni ska nu fördelas inom omsorgens olika verksamheter. Det handlar om mycket pengar, ca 1,5 miljarder. Men det räcker inte till ökat antal äldre och större behov ju äldre vi blir. Det kallas ”effektivisering” men är många miljoner nerskärning som föreslås i ett antal uppdrag till nämnden. Majoriteten i fullmäktige har satt ramen. Vi i oppositionen kan inte ändra den. Men frågan är om inte fullmäktige skulle ta upp behovet av tilläggsanslag, prioritera upp just äldreomsorgen. Inte alls orimligt. Funderar på detta. Vi vet ju att det är personalbrist och den lär inte bli mindre av ”effektiviseringen”. Det är en ond spiral neråt. Det Växjö kommuns vård och omsorg behöver är förbättringar, gott rykte, tillitsstyrning och resurser, som ger bra arbetsmiljö, som i sin tur lockar sökanden till tjänster.

Var bara tvungen att gå och se filmen ”Sorry, we missed you” av Ken Loach. Så många sa att jag måste bara se den. Ja, snälla nå´n, så fruktansvärt bra. Ska upplevas. Tack Folkets Bio för möjligheten!

Varit kattvakt åt en dotter, hälsat på en annan dotter, besökt yngsta dottern med man och barnbarn. Trevligt. Haft kontakt med min yngsta bror, som stött på någon som skulle vara en släkting, en kusin till min pappa, vid namn Sif.  Fick börja forska och har löst det mesta. Snarare en syssling än kusin men i alla fall.

I morgon börjar dagen med besök på Humanas särskilda boende som är tämligen nytt och ligger på Söder i Växjö.

TACK till alla som hört av er om äldreomsorg eller brist på sådan! Respons ger mig mer kraft. Kommer att ägna mycket tid åt att försöka hitta infallsvinklar för att – trots oppositionsläget - skapa ett klimat där vård och omsorg blir mer prioriterat.

Carin Högstedt

20191110

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

7. nov, 2019

Det var ett trevligt ”lyssna, fika, fråga” på Tallgården i Växjö igår kväll. Blandad publik och då menar jag blandad, köns-, ålders- etnicitets-, språkmässigt. Inte minst det senare medför risk för missförstånd och vi från V-sidan har svårt att prata så enkelt som vi skulle behöva. Mest frågor om att få jobb, hur? vad? Finns alltså arbetslösa och brist på arbetare samtidigt. Förstår att de med utbildning i sina hemländer tycker det är vansinnigt att göra om hela utbildningen i Sverige för att få det jobb de kan. Validering har jag tjatat om i 20 år. Men de måste förstå att det kan vara bra med svenska krav på vissa yrkeskategorier. I England behövs det inte, säger någon. Där får somalier arbete och i USA. Och Kanada lägger jag till.  Det skulle kunnat vara Arbetsförmedlingens uppdrag att validera och med lite fart få ut folk på arbetsmarknaden. Men jag vet inte hur det ser ut i dagsläget. AFs handläggare är ju till stor del borta när nu hela den organisationen ska krossas – utan att något annat finns istället.

-          Vad gör ni här? Det är ju inte val nu! Säger någon, lite spydigt. Alla politiker kommer under valåret! -Jo, men vi avviker, säger jag. Vi har alltid valrörelse. Det blir mer lyssna, fika, fråga ett par gånger varje år här på Tallgården.

Ett par helt nya medlemmar var där. Vi gör om det hela frampå vårkanten. Får fundera på hur vi kan intensifiera lösningar på utbildning och arbete så alla kan försörja sig. Pratade mycket om behovet av undersköterskor t ex. Utbildning är A och O. Grundskola och gymnasium – utan det är vi så gott som chanslösa på arbetsmarknaden. Svenskar såväl som invandrade.

Och det är det som Björn Kleinhenz och Maria Garmer (V) skriver om i debattartikel i Smålandsposten idag: ”Det är dags för en jämlik skola i Växjö kommun”. Läs! Tankegångarna är ett steg, det viktigaste, för att alla ska få sin chans. Resurserna ska fördelas mer utifrån behoven till de olika skolorna.  Vänd på bladet i tidningen) och läs om hur det INTE ska gå till! När det infördes bl a betygskrav för att få sommarjobb – så blev antalet sommarjobbare ca hälften mot tidigare. Vi var stolta över att alla garanterades några veckors sommararbete. Slut på det. Betydligt färre tar nu sin chans att få göra något annat än plugga, få kontakter, träna språk, förstå vad som krävs på olika arbetsplatser. Så kontraproduktivt – om målet är att alla ska få sin chans! Jonas Aronsson har skrivit insändaren om denna fadäs (mitt ord) i Växjö kommun. Tack för den! Jonas.

Sedan läser jag om SigBrit Fors och hennes kamp för en plats på särskilt boende, för hon är mycket sjuk och trött. Blir totalfrustrerad. Känner denna SigBrit sedan jag kom till Växjö i slutet på 60-talet. Tillhörde olika partier men förenade oss i vissa kultur- och sociala frågor. Träffats på stan och kulturevenemang genom åren. Jag känner först när jag läser (www.smp.se) att helst vill jag bara ge f-n i allt som har med omsorgsnämnden att göra, så maktlös. Men nej. Agera är bättre. Jag gör en enkel skrivelse till nämnden om att nämnden ska få upp styrdokumentet (gräsligt ord) Vägledning SOL på dagordningen och se vad vi eventuellt behöver ändra för att få en mer värdig hantering av de som söker plats på särskilt boende. Ska se hur många av V.s ca 10 ändringsförslag när vägledningen antogs som har bäring på just detta ärende. Vi diskuterar inte enskildas ärenden i nämnden men kan ha berättelser som utgångspunkt. Noterar i artikeln att en kommunanställd inte törs uttala sig med namn. I Växjö kommun med sina fina värdegrunder? OBS ironi.

 

Hade tänkt göra helt andra saker denna dag men hamnade vid datorn. Lättar lite att kunna skriva om det som händer. Tack SigBritt för att du säger rakt ut att omsorgsnämnden är en katastrof! Jag menar det. Bra att vara tydlig. Det kan ta skruv.

Carin Högstedt

20191107

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

6. nov, 2019

ProLiv Kronoberg bjöd på föreläsning igår kväll. Ca 50-60 personer kom för att lyssna på arbetsterapeut Christina och Anna, sjukgymnast, båda anställda i Region Kronoberg. De använder sina kunskaper inom cancervården. Med ett väl förberett och trevligt framfört föredrag i dialog med varandra, så fick vi  i publiken en superbra genomgång av hur motion och träning kan hjälpa mot den alldeles särskilda tröttheten som cancersjuka, ofta  under behandlingar,  känner. Trötthet, nedstämdhet, brist på koncentration, en mängd trista symtom – som kan lindras med rörelseaktiviteter. Upp från stillasittandet! Det finns evidens  inom vetenskapen att – låter motsägelsefullt – men det går inte att vila bort denna speciella trötthet, men den påverkas positivt av träning, rörelse, promenader. Mycket bra föreläsning – för alla – antingen vi har cancerdiagnos, är anhöriga eller vill få bort ålderskrämpor.

Bra, Mats Karlsson, tidigare utredare på nämnden Arbete och Välfärd! Mats har överklagat ett beslut i kommunen och får nu upp målet i Kammarrätten. Det handlar om att Växjö kommun trotsar olika domar och lagbestämmelser, väljer egna tolkningar. Här har gymnasielevers studiebidrag dragits in vid upprepat skolk. Det är en sak, men när detta sker så kompenseras inte familjen av höjt försörjningsstöd. Studiebidraget räknas in i inkomstunderlaget, antingen det kommer något eller ej.  Familjen straffas. Oppositionen S+V har protesterat liksom professionen som hänvisar till domstolsprövningar, praxis etc. Återigen ska Växjö kommun utmärka sig genom egna kravpåfund.

443 elever fick studiebidraget indraget under förra läsåret. En ökning med 169 elever sedan året dessförinnan. Det påstås i dagens artikel i Smålandsposten (www.smp.se) om detta att det inte finns uppgifter om hur många familjer som berörts och hur mycket pengar kommunen sparat. Det tror jag faktiskt att det gör, om en vill ta fram den. Det gick ju bra med antal elever som inte kunde få sommarjobb, för att de inte hade vissa betyg. Ännu ett kravpåfund som inte gjort succé.

Den stora frågan är naturligtvis: Hur får stopp på skolket? Hur få stopp på det ökande skolket? Hur få till en skola där alla känner sig välkomna? Att straffa föräldrar lär inte leda till något positivt. Region Östergötland har haft projekt #jagmed, som gått ut på att få unga med risk att stanna hemma från skolan eller redan är hemmasittare, att gå till skolan. Ingen sa sig inte vilja gå i skolan, men behövde visst stöd för att kunna/våga, gå dit och trivas. Det finns tydligen exempel på framgångsrikt arbete. Ta efter! Vad kan vara mer lönsamt än att alla barn inte bara går i skolan utan också går ut med godkända betyg.

Igår (5/11) publicerade Smp min artikel om äldreomsorgen, om det faktum att flera särskilda boenden för äldre har mycket dålig nöjdhet av sina hyresgäster och vårdtagare. Fick samtal från okända, tack från kända och okända på COOP, på bussen, på kursen jag går, på facebook. TACK! Kampen för en värdig äldreomsorg fortsätter. Bokade igår tid för besök på Toftagården, ett boende med mycket goda omdömen från de boende. Bokade också på Humanas äldreboende på Söder i Växjö. Det hade jag tänkt i alla fall (inte varit där tidigare) men ett av samtalen igår fick mig att prioritera det högt tidsmässigt.

Har börjat läsa Anna-Karin Palms biografi om Selma Lagerlöf, ca 650 sidor. Kommit till s 462. Då ska jag till Göteborg på Vänsterdagar och kan inte packa ner den tjocka tunga boken. Väljer en pocket; ”1793” av Niklas Natt och Dag, som reselektyr. En deckare med en uppföljare – ”1794”. Fängslande och mycket får en reda på om livet i Stockholm den här tiden. Mycket som jag inte vill veta egentligen. Det är för gräsligt, för våldsamt, för äckligt, för smutsigt. Fy tusan, vilket liv i de fattiga kvarteren och inte bara där. I princip vet jag att Sverige var fruktansvärt fattigt fram till efter andra världskriget då reformerna började komma efter hård kamp i arbetarrörelsen. Men här i 1793 beskrivs armodet så äkta att det går in i huden, allt från de sanitära förhållandena till avrättning med dyngfull bödel. Jag kan ändå inte sluta att läsa! ”Stockholm noir”, skrev någon recensent.

Ikväll (6/11) har Vänsterpartiet Växjö ett kafémöte, ett ”lyssna-fika-fråga”, på Tallgården i Växjö. Välkomna dit! Hj Petris väg 1, i Araby. Vi bjuder på fika och svarar på frågor.

Nu – äntligen – ett träningspass! Har slarvat i en vecka.

Carin Högstedt

20191106

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

3. nov, 2019

Hemma igen! Kom med tåget från Göteborg strax före 19.00 och fångade sandsbrobussen precis när den skulle gå. Någon gång ska en ha tur. Har varit på Vänsterdagarna sedan fredags morgon, då tåget gick till Göteborg via Lund (!). Bokade hotell sent och hamnade en bra bit från Folkets Hus, ett par km. Lite offside men jag fick mycket motion och använde som alltid hotellvistelsen till mycket sömn och återhämtning. Det är så. Jag sover bättre på hotell än hemma. Hemifrån minskar kraven. Kan inte göra något åt att jag inte städat på två månader t ex.

En upplevelse dessa Vänsterdagar! Har inte deltagit på flera år. Tycker det är nya i partiföreningen som ska vara där. Nu hade vi så bra ekonomi i vår kommunala grupp att alla som ville kunde åka (vi betalar 15% av våra arvoden till ett gruppkonto).  Jag gav det en chans och är nöjd. Framför allt med att ha upplevt LOs ordförande Karl Petter Thorwaldsson, Jonas Sjöstedt och underhållning under lördagens eftermiddag. Så himla bra! Vilken stämning! Går inte in på innehållet nu, men publiken som var ca 700 i salen var entusiastisk, det är ett som är säkert. Karl Petter började med att säga något om sin bakgrund. Berättade att han satt i Växjö fullmäktige en gång i tiden och bredvid (bokstavsordning) Lennart Värmby, maken L. Jag var beredd. Jag är lite synsk. Visste att det skulle komma. Men ändå rann tårarna. Ja, det var ett tag sedan och du Karl Petter har tagit dig långt från Småland men har din bakgrund och klasskänsla med dig. Bra!

Vänsterdagarna innebär en mängd seminarier, debatter, dialoger, föreläsningar om aktuella frågor eller existentiella. Svårt att välja. Jag har lyssnat på Nina Björk om ”Det goda livet – om mänsklig biologi och kapitalistisk ekonomi”. Suveräna Nina – pedagogisk och intressant till max! I övrigt om kommunala upphandlingar, om vänsterpartiet i opposition och en del seminarier om media och kommunikation. Lite nya idéer här och där men framför allt igenkännande och bekräftande; Så här har de det i andra kommuner också.

Det tar på krafterna att delta i vänsterdagar. Väldigt mycket folk, fruktansvärt trångt stundtals. Inget för någon med panikångest. Måste sluta nu. I morgon tar kommunpolitiken vid.

Carin Högstedt

20191103

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

29. okt, 2019

Stolt över starten på denna dag. En seger över mig själv. Körde fram bilen till altanen, släpade ut dammsugare och satte igång sanering av det inre i bilen, lagrat sedan många år. Fyra soppåsar skräp. Dammsugaren höll på att sprängas. Det är ett trauma detta, att alltid ha städning av bil sist på göra-listan. Nu ska den in på service och jag ville inte skämmas en gång till. Efter det ett träningspass på gymmet. Jajamensan. Kl 10 hade jag gjort dessa bravader.

Hemma efter en kväll på biblioteket med författaren Eva Ström, som blivit hyllad för sin roman ”Rakkniven”, men kanske mest känd för sin poesi. Nu skulle hon, inbjuden av Bibliotekets vänner, berätta om tillblivelsen av Rakkniven under titeln ”varför måste fröken Julie dö?” Eva Ström har alltså utgått från Strindbergs tragedi Fröken Julie, där Julie begår självmord efter en kärleksnatt med Jean. Eva fortsätter Julies liv, utvecklar det. Accepterar inte självmordet, accepterar inte den skuld och skam som fått kvinnor att ta livet av sig och/eller lämna bort sina barn efter att ha haft sex utanför äktenskapet, då i slutet av 1800-talet. Hon drar paralleller till hederskulturers skuld- och skam-beläggande, vår syn på den och hur den levt i Sverige för inte så länge sedan. En fråga under kvällen är också hur mycket en författare får göra av andra författares människor. Fantasin får flöda är svaret. Intressant och så gott som fullsatt! Själen får lugn under dessa anspråkslösa och föreläsningar och samtal med distans (ännu så länge) från nerskärningarna på kulturen i Växjö kommun. Bibliotekets Vänner finansieras till största delen av medlems- och entréavgifter.

Finken tallbit (pinicola enucleator) har  kommit till södra Sverige i större mängd denna höst. Läser jag. Den är stor (20 cm), hanen karmosinröd, och jag vill se en sådan. Håller utkik och fyller mataren.

Läser i Dagens ETC om familjeföretaget som driver Apotekstjänst, som fått massor med operationer inställda. Herregud. Mitt Sverige, min stolthet, mitt förtroende – var är du?

Beslutet i den styrande majoriteten i Växjö kommun, M+C+L+KD+MP, att säga upp avtalet för terapihundar inom omsorgen har väckt berättigad negativ kritik. Så negativ att vissa fått kalla fötter? Eller vad betyder det att nu föreslår en KD, en C och en M att det ska undersökas om ”läshundar” och terapihundar kan bli ett projekt inom utbildning och omsorg. Ursäkta, men vad är detta? Ena dagen blankt nej, sedan, ja vadå?

Rekommenderar artikeln ”Flytten av konsthallen ett enda stort feltänk” i dagens (29/10) Smålandsposten.  För den som är kulturintresserad, för den som är konstintresserad, för den som också har rörelsehinder. -Ja, det är klarspråk från vänster.

Höstlov och många far- och morföräldrar får sin chans att umgås med barnbarnen. I morgon bio med mina.

Carin Högstedt

20191029

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt-se

carin.hogstedt@vaxjo.se