Senaste nytt från Växjö och vänster

19. maj, 2019

Så sakteliga viker trycket över pannan, men det är en seg förkylning eller liknande. I fredags gick det bra. Börge Nielsens begravning i Moheda kyrka var fin och kyrkan nästan fullsatt. Många föreningar där – ABF, PRO m fl plus revisorer från Region Kronoberg och många andra. Prästen utgick i sitt tal från Börges egen bok om sina seglatser i danska farvatten. Violetta Parras ”Jag vill tacka livet” inledde. Var beredd på en flashback; första begravningen jag är på efter maken L.s för 20 månader sedan. Då var också Violetta Parra med. Det blev parallella upplevelser, dels minnesgudstjänsten för Börge, som jag känt sedan 70-talet, dels maken L.s motsvarande. Konstigt nog kände jag mig styrkt efter detta.  Kanske fungerade som meditation.

Deltog i ett välbesökt och givande regiongruppsmöte på eftermiddagen. Diskussion om nytt sjukhus eller bygga till och om det gamla.  Ingen enkel fråga, inget enkelt svar. Vårt resultat under utarbetande och blir offentligt i början på denna vecka.

Lördag morgon febrig igen och ställde in mina aktiviteter och åtaganden. Medlemsmöte, vårfest, EP-valaktiviteter på stan… Istället tråkigt, tröttsamt innesittande.  Nåväl. Nu får det vara nog med den förkylningen eller vad det nu är. Nu är det ny vecka och massor att göra.  Kommunfullmäktige på tisdag. Tre V-motioner på dagordningen: Inför visselblåsare i kommunen, gör Kulturskolan avgiftsfri inom en treårsperiod och så ”om att låta människors behov styra den kommunala välfärden”, som handlar om att skrota NPM, New Public Management. När jag läser handlingarna till omsorgsnämndens arbetsutskott på onsdag blir just NPM-motionen högst aktuell. En ny ersättningsmodell för särskilt boende beskrivs. Framgår att en översyn av grundbemanningen på kommunala boenden pågår – ”för att nå budget i balans 2019”. Vidare ska aktiva arbetssätt arbetas fram för ”utevistelse och aktivitetssamordning, med systematisk användning av civilsamhället”. Så tydliga exempel på hur pengarna/budgeten styr, inte behoven. Och att allt mer av innehållet i de boendes liv blir beroende av att frivilligföreningar/anhöriga ställer upp. Jag tycker det är jättebra att föreningslivet är del i utbudet av aktiviteter, men systematiskt förlita sig på det? Det krävs ju just frivillighet från föreningslivet. Växjö kommun är inte barskrapad. Omsorgsnämndens budget är för liten helt enkelt. Behoven ska styra. Det rör sig om ett kärnområde och handlar om människor som många gånger har svårt att föra sin talan. Den som fyllt 90 + ska inte ens behöva motivera sitt val av särskilt boende.

Slut för idag.

Carin Högstedt

20190519

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

16. maj, 2019

Tredje dagen med halsont, huvudvärk och feber. Trött på det, trött av det. Skulle haft barnbarnen i eftermiddag men ställde in. MEN dottersonen missade skolbussen och kom hem till mig i alla fall. Trevligt avbrott. Åt en rejäl lunch (skolmaten inte så god denna dag) och så körde jag honom hem. Hoppas att bacillerna inte hann bita tag i honom. Vet inte om det är influensa, förkylning eller pollenattack. Kombination kanske. Det är fruktansvärt mycket gult frömjöl överallt ute. Missar även vår årsstämma ikväll i min bostadsrättsförening. Tråkigt. Lämnat in en fullmakt så att min röst kan räknas i alla fall – om det nu skulle uppstå behov av rösträkning. Måste vara något mer alert i morgon för att delta i en begravning av en partikamrat i många år, Börge Nielsen från Lekaryd. Han hade svår cancer som han levde med länge – alltid positiv till den sjukvård han fick och överhuvudtaget med en mycket positiv livssyn, trots sjukdomen.

Veckan som gått började väldigt bra med tre givande studiebesök i måndags: Kvinnojouren Blenda – ville uppdatera mig. Har ett långt förflutet som aktiv i jouren men inte de senaste åren. Min partikamrat Maria med plats i kommunstyrelsen hängde med. Jättebra info om läget, om jourens olika verksamheter, statistik och kommunens uppsägning av avtalet med Kvinnojouren blev ännu mer absurt. (Se tidigare bloggar på sista tiden och artikel i Smålandsposten 9/5.)

Så besök på Växjö kommuns Nattpatrullen, de som ser till vårdtagare om nätterna, alla nätter mellan 21 och 07. Mycket informativt av chefen Peter och samordnarna Malin och Emelie. Den här informationen har jag inte fått tidigare. Många arbetsplatser har jag besökt men många är kvar. Inte minst inom äldreomsorg finns mycket att sätta sig in i. Ca 7 600 besök per månad gör patrullen, som består av ca 42 anställda. De önskar nya lokaler för mer samordning. De vill ha bilar som är höga och automatväxlade. El- och gasdrift går inte ännu på grund av körsträckorna som löper över hela kommunen. Vill också att privata utförare ska ha samma journalsystem som kommunen, vilket inte är fallet. Direkt klantigt att inte kräva det vid upphandlingar och avtal, sägs det runt bordet. Detta var ett studiebesök som arrangeras av omsorgsnämnden. God uppslutning från ledamöterna i nämnden.

Så besök i partiets regi på MUCF, den nya (i Växjö) myndigheten med det svåra namnet: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Generaldirektören Lena Nyberg informerade oss om verksamheten och vi ställde frågor. Tacknämligt att Växjö och Kronoberg fått denna utflyttade myndighet, som har mycket kunskaper om ungas villkor och upplevelse av livet. 90 anställda och nästan alla är nya på jobbet.

För övrigt en halvdag med fullmäktigegruppen för genomgång av arbetet, systematik, förankring, kommunikation. Intervju av två studenter som ska göra ett arbete och valt det nya kommunhuset som ämne. Trevligt. Nu började rösten dock svikta och halsontet ta överhanden. Deltog i alla fall i distriktsstyrelsens möte på kvällen. Även bibliotekets Vänner har haft styrelsemöte i veckan. Häftigt program för hösten klart. Börjar med Aase Berg och hennes arga bok ”Haggan”.

Nu lite mera glass (som flyter ner fint i onda halsen) och vila.

Carin Högstedt

20190516

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

12. maj, 2019

Fantastiskt! Så roligt! Så stort! Så glatt! Växjö Pride – tusentals människor i paraden, 90 föreningar/organisationer/företag och packat med åskådare, som av en eller annan anledning inte går med men det är uppenbart att många sympatiserar. Vi var många i sektionerna Vänsterpartiet och Ung Vänster med Maria på röda lådcykeln och musik i täten.  Idag har jag sett Smålandspostens livesändning från hela paraden. Ett annat perspektiv än att gå i den. Rysningar av lycka över alla dessa människor som dansar fram, alla som talar om alla människors lika värde, berättar om att de är där för att deras barn är HBTQ-personer och att de är i paraden för deras skull… Växjö Pride är dock inte bara paraden utan en hel vecka av seminarier och samtal om vad som behöver göras för att alla ska kunna uppleva att vara trygga i sina liv oavsett könsidentitet, sexuell läggning, etnicitet etc. Paradglädjen beror på att vi kommit långt i Sverige och Växjö, att vi kan uttrycka oss utan risk för straff. Tyvärr är det inte så överallt i världen, långt, långt ifrån.

Efter dagar, veckor, med trist och kallt väder kom sol och värme igår och hjälpte upp stämningen till rena euforin. Före paraden hade (V) EP-valslördag på Storgatan med utdelning av foldrar och valsedlar. Innan dess var jag en stund på fotbollsmatch. Dotterdotter spelar i SAIK-lag (Sandsbro AIK). De vann med den äran och solen sken över Norremarks fotbollsplaner.

I fredags var vår fullmäktigegrupp i Göteborg på studiebesök. Vi träffade delar av Göteborgs V-grupp plus politiska sekreterare för att jämföra och se om vi kan lära av deras arbete. Intressant. Så besökte vi Lövgärdets socialkontor och träffade både V-politiker och anställda där. Lövgärdet är en del av stadsdelen Angered, Göteborg. Socialkontoret är ett försök att komma närmare medborgarna i Lövgärdet och de vi pratar med är entusiastiska över att arbeta där. De är kända för att ha infört sextimmars arbetsdag, vilket sedan med ny majoritet inte får några resurser längre. De har dock behållit goda erfarenheter och organisation från sextimmarstiden. Vi var mycket nöjda med dagen, när vi summerade på tåget hem. Lång dag blev det för oss som åkte tåget kl sex från Växjö, men verkligen värd resan.

Köpt nya fågelfrön till småfåglarna. I kylan, regn och snöblask så kändes det som det behövdes.  Ett tiotal pilfinkar är jätteglada, några blåmesar och talgoxar också.  Och så idag: två rätt färgglada likadana som jag inte sett tidigare. Bofinksliknande i storlek och utseende. Skulle naturligtvis fota dem, letade efter mobilen och såg hur de flög upp i ett träd och så … borta. Hann inte memorera utseendet tillräckligt för att ha det på näthinnan. Känner mig dum, men jag vet inte vad det var för några. Någon sorts skvätta? Fortsätter titta ut så ofta jag kommer åt. Det har hänt förr att någon fågel har visat sig i mina buskar en enda gång.  Som jag vet om. Stjärtmes t ex.

I morgon tre olika studiebesök på schemat; Kvinnojouren Blenda, Nattpatrullen, MUCF. Ja, ingen dag i den politiska vardagen på lokalnivå är den andra lik. Det är bland annat därför jag bloggar; jag vill förmedla hur intressant och givande det är att engagera sig politiskt. Inte alltid roligt men givande och tacksamt. Ja just tacksamt. Inte ett enda lidande med hat och hot!

Tack alla ni som sagt uppskattande saker om min artikel om Kvinnojouren i Smålandsposten i torsdags! Den frågan ska vi vinna. Det ska sättas en anständighetens gräns för vad som ska ut på marknaden, säljas till lägstbjudande.  

Carin Högstedt

20190512

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

8. maj, 2019

Deltog hela förmiddagen på MUCF.s (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) seminarier om ungdomar, HBTQ, normer och inkludering. MUCF är den statliga nyinflyttade myndigheten som fått sitt säte i Växjö och Kronoberg. Vi var två från V.s fullmäktigegrupp där. Vilken tillgång för kommunen att ha all denna kunskap om hur unga människor har det, på fritiden, i skolan, i sina liv! På måndag ska vår kommunala grupp besöka myndigheten och få info om hela verksamheten. Idag var seminarierna ett inslag i Växjö Pridevecka. Jag är glad att jag gick till Palladium och lyssnade på alla föredragen. MUCF är ansvariga för Youmu.se, den infowebb om sex, relationer, kropp och hälsa, som finns på flera språk och av vars besökare 80 % är från andra länder än Sverige. I april hade webbsidan 85 000 besökare. Vi fick se statistik på HBTQ-personers utsatthet för kränkningar och mobbning. MUCF har utbildningspaket, t ex heldag för all skolpersonal på en skola, om bemötande och inkludering. Också lättillgänglig skriftlig info om vad som kan göras inom föreningslivet. Bra!

Igår åt jag lunch på Diakonicentrum, en mötesplats som drivs av Svenska kyrkan. Noterade hur hjärtfrekvensen lugnade ner sig i den miljön. Det är något särskilt där, som gör att en känner sig hemma och stressen minskar. I alla fall gäller det mig. Här arbetar volontärer och hit kommer människor som är ensamma, har dålig ekonomi, är kristna eller inte. Eller som gäst helt enkelt för att det är trevligt att vara på denna mötesplats.  Här kan en sitta och prata i väntan på maten kl 12.00, spela spel, hjälpa till med dukning. Maten kostar 30 kr eller frivilligt mer för gästerna.

Nu kom röstkortet i brevlådan! Det blir röstning i morgon. Ikväll med Eva-Britt Svensson med dotter på ”Ett jävla solsken”, efter boken om Ester Blenda Nordström, på Växjö Teater. Spännande!

På lördag 11/5 Växjö Prideparad! Happy Pride!

Carin Högstedt

20190508

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

 

 

7. maj, 2019

I morgon onsdag 8/5 börjar förtidsröstningen inför EP-valet. Hade varit bra med ett röstkort, för jag hade tänkt rösta. En tradition jag har; rösta första dagen det är möjligt. Jag är denna gång dessutom utomlands på själva valdagen. Posten kom just (kommer här hemma 17-19!) och inget röstkort med.

Dagens ETC kom däremot med posten, fredagstidningen (3/5)! Vet inte vem som ska anklagas men Postnord ligger nära till. Tidningen kommer nästan aldrig på rätt dag. Men innehållet håller. Här går att läsa om upphandlingen av skyddade boenden som stockholmskommuner gjort. Det vill säga en del av traditionella kvinnojourers verksamheter. Kvinnojourer gör mycket mer och en fråga när privatiseringen går som löpeld är: Vem ska göra det där andra? Det förebyggande? Informationen? Utvecklingen? Barnverksamheten? Samtalen? Systerskapet? Nu kommer bl a 12 aktiebolag att ersätta kvinnojourer, bara fem lyckades få avtal. Bra Dagens ETC att ni uppmärksammat detta!

I Växjö kommun pågår förberedelser för samma procedur som i Nacka med fler kommuner. Föreningen MÄN har startat namninsamling mot vinstdrivande privatisering av skyddade boenden. Bra! Finns på facebook. Skriv under!

Finns det ingen gräns för blå-grönas iver att göra ”marknad” av fungerande sociala verksamheter? Det fanns en tid när konservativa hade viss social förståelse och insikt. Socialkonservativa, socialliberala – var är ni?

Igår besök av Malin Björk, Vänsterpartiets listetta till EU-parlamentet. Jag mötte upp Malin och hennes assistent Berit på stationen i Växjö. De kom från Malmö respektive Stockholm till Alvesta. Två tåg och båda försenade. Olika bud om tider, byte av spår och svinkallt. Det löste sig och de kom i tid till föreläsningen men jag var bottenfrusen hela dagen. Mötet på Linnéuniversitetet gick bra men kunde ha lockat fler studenter. Malin enkel, chosefri, säker och mycket kompetent och kunnig. Kan inte ha bättre kandidat. I morgon onsdag är hon i utfrågning i P1.

Efter Malin var det besök på Växjös Kommunrehab med info om bostadsanpassningsbidrag, rehabilitering, hjälpmedel, syn- och hörselkonsulentens arbete med mer. Det är mycket som görs bakom kulisserna i en kommun! Och allt bärs upp av entusiastisk personal. Av en slump var jag idag med på regiongruppens besök på hjälpmedelscentralen på Älgvägen i Växjö. Utan tvekan är det lite förvirrande för utomstående vilken instans som sköter vad – kommunen eller regionen. Regionen har en hjälpmedelscentral och några hundra meter därifrån ligger kommunens. De gör inte samma saker, men det finns gränsfall och är många gånger obegripligt för de som behöver ett hjälpmedel. Mycket intressant och nya kunskaper på hjälpmedelscentralen idag. Slutsats: Samordna, lägg ihop kommunernas och regionens verksamhet så långt det går. Ordna filialer ute i kommunerna. Vi ska undersöka hur andra kommuner och regioner gör. Det verkar vara olika lösningar i olika regioner. Utrymme för enklare och effektivare?

Efter Kommunrehab direkt till fullmäktigegruppen och sedan kommunala gruppen i tre timmar med mig som kvällens ordförande. Nästan alla i gruppen där och livligt värre. Många skratt, många beslut om nya interpellationer, nya idéer att förverkliga, nya motioner. Interpellation om Kvinnojouren Blendas framtid av Maria G, motion om HBTQ-certifiering av biblioteksverksamheten och om vegonorm i kommunens mötesmåltider. Vi var överens men diskuterade livligt. Vi veteraner och nya har börjat vänja sig vid varandra och kan tillåta oss att både skämta och diskutera på allvar. Klimatet och takhöjden är synnerligen väsentligt för framgång i opinion och valrörelser. Vi hade också Vöfab- tjänstepersoner för att informera om simhallsprojektet. Många frågor och svar. Projektet är ”parkerat” för närvarande. Händer inget nytt just nu i avvaktan på utredning om betongens status i nuvarande simhall.

Ska ge mig lite återhämtning nu. Ha det gott!

Carin Högstedt

20190507

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se