Senaste nytt från Växjö och vänster

21. apr, 2019

Vilket påskväder! Vindstilla, blå himmel, varmt… Solstolen ut. Lunchbuffé ute igår på min altan, åtta personer. Födelsedagskalas idag på altanen i Eke, där mellandottern bor, elva personer, tror jag. Oavbruten sol och varmt. Mellandottern föddes för 51 år sedan på BB i Lund. Den dagen var det varmt i Skåne och ett åskväder bröt ut. Äldsta dottern fyller om en vecka 54 år, också född i Lund, och deras pappa en dag däremellan, så vi avverkade tre födelsedagar idag. Trädgårdsväxter var vanligaste presenten.

Slöat och läst en hel del. Läst tidningar noggrant och läst ifatt de som blivit liggande. Blev glad av Agneta Pleijels artikel i DNs kulturbilaga idag: ”Stå upp för att Sverige ska vara ett kulturland”. Hon tar upp begränsningslagen, den som kallas tillfällig men förlängts och nu ska gälla två år till. Det är den lagen som ger människor tillfälliga uppehållstillstånd och inte tillåter familjeåterförening. ”Vad ska ett land kallas som tar sig rätten att skilja makar åt? Att splittra familjer? Att ignorera svenska fosterföräldrars insatser för skyddssökande unga och att utvisa ensamma mödrar med barn som blivit sjuka av ovisshet här? Det kan inte kallas ett kulturland. Begränsningslagen lämnar noll utrymme för inlevelse. Humanitära hänsyn finns inte längre i den.” Pleijel skriver med inlevelse, i vrede över kulturskymningen och bristen på humanism. ”Kultur är att lära av människokärleken hos dem som trotsar den förda politiken genom att bry sig om sina medmänniskor”. Tack Agneta Pleijel, det finns trots allt ett hopp!

I Dagens ETC 17/4 skriver en lång rad (ca 110 enskilda) personer om hur det är att drabbas av ”den trasiga sjukförsäkringen”. De är nära 130 000 som under 2016 – 2018 fått avslag på sin ansökan om ersättning, som på grund av ”snävare bedömningar” av försäkringskassan kan betyda raserad ekonomi, hot om inkasso och hemlöshet. Gruppen #116omdagen vill sprida sina berättelser och erfarenheter, för ”det är nog nu, vi vill ha upprättelse”. Ja, milde himmel.  Välfärden ska omfatta alla. Eller?

Samma tidning berättar om att både Tyskland och Frankrike tagit hem barn till IS-föräldrar. I DN idag (21/4) står att Kosovo tagit hem ett antal kvinnor och barn. Det verkar trögt med Sveriges förmåga att ta hem sina berörda barn.

Det har skrivits mycket, tycker jag, om religionens betydelse i vår tid inför och under påskhelgen. Intressant att läsa. Branden i Notre Dame har också fått fart på tangenterna. Roade mig med att jämföra två ledare, Smålandspostens påskafton som har rubriken ”Tack Gud för påsken” och Göran Greiders i Dagens ETC (3 april) som heter ”Jesus hade inte släppts in”. Greider skriver om den historiske Jesus: ”Jag är helt säker; han skulle ha stoppats vid entrén och aldrig släppts in. Denne långhårige, avmagrade unge man i slitna kläder, kanske med misstänkt brinnande ögon, hade inte släppts in på Kristdemokraternas  kommundagar i Örebro i helgen”. I den välskrivna ledaren konstaterar Greider att sekulariseringen är ”tack och lov” ohejdbar, att det är bra att religiösa institutioner tappar makt över människors vardagsliv. Greider tror också att sekulariseringen kan frigöra bättre religiositet och att inga samhällen kommer att klara sig utan någon form av religion. Och att en doktrinär sekularistisk hållning riskerar att göra oss döva och blinda för ”djupt liggande tankemönster i våra samhällen”. Jag håller med! I Smp tar ledarskribenten också upp sekulariseringen, jämför julen och påsken och menar att påsken har mer av andlighet och mindre av kommersialism. Han menar att det är skönt och att det finns en högtid som tillåter att ta en paus från livets ekorrhjul för att möta livets stora frågor och inte bara hänge sig åt ”basala instinkter”. Ja, så uttryckt kan jag hålla med om det också! Hursomhelst – intressant med ledare på tema Jesus och Gud och så olika ingångar på samma religion.  

Nu slutslappat. Morgondagen ska ägnas åt att läsa handlingar till fullmäktige och omsorgsnämnden i veckan och skrivarbete.

Fortsatt skön påskhelg!

Carin Högstedt

190421

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

17. apr, 2019

Citronfjärilarna är ute och flyger! Vilken dag! Äntligen har den iskalla vinden lagt sig. Behövs inte mössa och handskar. Prognosen säger att det fortsätter hela påsken. Idag första frukosten ute. Sedan tog jag itu med projekt kompost. Vi har haft en kallkompost för trädgårdsavfall i 30 år. Den var maken L.s skötebarn, men det är nog minst fem år sedan den grävdes ur underifrån och blev jordförbättring i planteringarna. Maken L.s sjukdom gjorde att han inte fick anstränga sig fysiskt. Idag startade jag utgrävningen. Sex hinkar med jordförbättring hittills. Fortsätter i morgon. Ska försöka sköta den med vatten etc så att maskarna frodas. Storlommarna ropat ofta idag.

I eftermiddag på besök hos LSS-boendet Snälltåget. Omsorgsförvaltningen arrangörer och vi var många från omsorgsnämnden som kom. Besöken är till för de förtroendevalda som ska få en bild av olika verksamheter inom omsorgen. Här bor 10 psykiskt funktionsnedsatta och det är både boende och daglig verksamhet. Vi fick utmärkt information av personal i denna  Attendoägda  verksamhet. Vi satt faktiskt ute i solen och drack kaffe och hade dialog. Så underbart kvicktänkt att duka ute denna dag! Under samtalet dök frågan upp varför daglig verksamhet ska upphöra vid 65 års ålder. Somliga tycker ju att vi ska jobba till 75… Hur som helst så borde gränsen höjas till åtminstone 70 – eller varför inte så länge individen vill och kan delta? En annan sak jag tar med mig till politiken från dagens besök är att vi skulle kunna utveckla – och även förbilliga – t ex kompetensutveckling om kommunens gruppboenden och de privata båda hade tillgång till samma seminarier och kurser. Det är en sak att partierna politiskt är totalt oense om privatiseringar och vinster i välfärden, men nu finns båda och de som är beroende av LSS och/eller daglig verksamhet bryr sig sällan om vem som äger; de vill ha och ska ha en bra verksamhet som ger varje individ möjlighet att utvecklas på sina villkor. Bra om personal från båda håll träffas och får del av nyheter och kompetensutveckling. Onödigt med parallella spår.

Igår heldag med barnbarnen. Blev en busstur med nr 8 till Samarkand och jag uträttade några ärenden och så blev det presenter till barnen. I måndags hade farmor hand om dem och gjorde också en resa med buss nr 8 och det blev presenter då också, vad jag förstår.  Jaja. De är oemotståndliga!

I måndags besökte jag ”Bo, leva, verka” – seminarier och utställning på tema funktionsnedsättningar. Träffade många bekanta och lyssnade på ett par seminarier om ”verka”, det vill säga få arbete som funktionsnedsatt. Bra initiativ av Växjö kommun med flera!

I måndags kväll dags för (V) Växjös kommunala grupp och en annorlunda stadsvandring med Åskar Lilja, konstnär bosatt i Växjö. Efter nästan 2,5 timmars guidning var vi visserligen nerkylda men också nöjda, glada och tacksamma för vad vi fått vara med om. Kan bara rekommenderas! Åskar lyfter platser och miljöer han tycker är extra fula och extra fina – alla i centrala Växjö. Lärorikt! Tänk att jag/vi kan passera vissa saker hundratals gånger utan att notera det! Åskar har uppenbarligen ett särskilt sinne för att iaktta – kanske barnasinnet? Växjö vill bli utsedd till Årets stadskärna 2020 (eller 2021-2?). Det finns lite att göra innan dess! Enkla saker. Till skillnad från ett allt dyrare nytt kommunhus. Från 713 miljoner till 778, enligt rapport från revisionsbyrå.

Påsken kommer att gå i familjens tecken. Flera födelsedagar ska firas. Påskafton ska jag bjuda de närmaste på buffé och nya trädgårdsmöbeln ska invigas. Blir bra med lite ledigt inför nästa vecka med fullmäktige, omsorgsnämnd och Noaks Ark i Stockholm fredag-lördag.

Ha det gott!

Carin Högstedt

20190417

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

14. apr, 2019

Gick ut kl 8.00 idag, fast besluten att börja ett nytt liv redan idag söndag istället för att vänta till måndag, som vanligt. Mötte en säger en kvinna på nästan 1,5 timmars vandring i bebyggt område, Långarör mestadels. Såg lärkor, en ensam grågås, storskrakar i Helgasjön, en rödhake, fiskmåsar, skator – mycket fågelkvitter. Sol och vackert men kallt. Vitsipporna håller på att slå ut. Hoppas de klarar nattkylan.

Mitt twitterkonto har hackats och har från och till inte funkat, trots åtgärder. Bl a förvägras jag att retweeta. Denna morgon bra igen, men, men…

Intressant att läsa om ”Jämlikt möte med naturen” av Pella Thiel i Naturskyddsföreningens ”Sveriges Natur” nr 2 2019. Det är en essä som handlar om hur vissa länder ger exempelvis en flod rättigheter. Floden äger sig själv och är en juridisk person som kan få mänskliga representanter att föra dess talan. ”Floder i Colombia, Indien och senast Bangladesh har fått status som juridiska subjekt liksom Colombias del av Amazonas regnskog.” Synnerligen intressant! Kan vara en väg att inse att vi människor är en del av naturen. Vi kan odla gemenskap istället för att dominera och kontrollera. Pella Thiel är koordinator för nätverket Naturens rättigheter i Sverige och expert i FNs Harmony with nature.

V-ledamoten i EU-parlamentet Malin Björk får högsta betyg för sitt klimatarbete i parlamentet! Bra! 6 maj kommer hon till Växjö och Linnéuniversitetet och talar inför parlamentsvalet. Kl 12,00, sal Wicksell, K-huset. Hela rapporten om de svenska parlamentarikernas prestationer på miljö-klimatområdet finns på Naturskyddsföreningen webb. Malin ska vara stolt och så är jag. Ju fler som visar sin uppskattning i valet, desto mer troligt att Vänsterpartiet får två parlamentariker och dubbel kraft att verka på europa-arenan för just snabbare och kraftigare klimat/miljö-åtgärder.

Ska i eftermiddag titta på en fotbollsmatch, som ena barnbarnet deltar i. Därefter till Gasslanda och svärsonens hjälp med byte av däck på bilen. Skjuter upp visst skriv- och tankearbete till kvällen.

Carin Högstedt

20190414

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

 

 

11. apr, 2019

Efter tre dagar fyllda med möten och arbete var det skönt att idag ha ledigt – förutom protokollskrivande med mer. Tyvärr iskallt ute, trots solsken.

Igår en träff med Synskadades riksförbund Kronoberg, SRF. Vi var några från regiongruppen som hörsammat SRFs inbjudan. De ville följa upp de saker som de tagit upp i en paneldebatt före valet. Vad hade nu (V) gjort för att åtgärda det som diskuterats före valet? Föredömligt av SRF. Så gör sällan andra föreningar och då kan det bli så att inför nästa val är det samma frågor som diskuteras, val efter val. Bra samtal igår. När det gäller anställningar av personer med funktionsvariationer så har (V) motionerat om det. Beträffande färdtjänst och sjukresor har vi träffat ledningen för Serviceresor. Intrycket var att de gör en hel del för att bättra bland annat bemötandet av färdtjänstresenärer. Vi pratade ingående om att alla chaufförer inte har utbildningen som de borde ha och vad som kan göras åt detta.

Sedan omsorgsnämndens arbetsutskott och extrainsatt omsorgsnämnd för ett enda ärende. Gruppmöte med (S) före mötena. Överens. Vi hade tänkt lika om ärendena. Det extra nämndsmötet handlade om överklagning av beslutet att flytta hyresgäster på särskilda boendet Evelid. Anhöriga har överklagat. Med emfas och empati. Vad kan vi som inte ville flytta på de gamla göra med denna överklagning? Tyvärr, inte så mycket. Det är inte olagligt att fatta dumma och dåliga beslut! Inga juridiska kriterier kunde användas. S+V valde att reservera sig skriftligt för att förklara vår inställning till beslutet, men att det är fattat på ett sätt som inte kan klandras juridiskt. Men väl moraliskt och mänskligt!

På kvällen årsmöte med Kulturarvscentrum Kronoberg, en oas i länet för forskare och intresserade av historia, kulturhistoria, glasbrukshistoria, bilder, berättelser… 90 föreningar/organisationer är medlemmar och många lämnar väl in sina handlingar till arkivet. Jättetrevligt som vanligt. Jag har varit ombud för V Kronoberg många gånger och trivs som fisken i vattnet i sammanträdeslokalen, där vitrinskåp visar massor av vackra saker, inte minst från glasbruken. Själva årsmötesförhandlingarna gick som smort och sedan var det bilder från ”Det försvunna Växjö”. Spännande med bilder från det rivna Växjö, det Växjö som hade landsbygden inpå knuten men som växte och växte. Rev och byggde. En och annan nostalgisk tår över vackra byggnader som skoningslöst blivit till grus. Lite glädje över att jag i fullmäktige försvarat vissa av byggnadernas fortsatta liv, som den något kulturkonservativa jag är. Bland annat kvarteret Djäknen 4 med sin unika gårdsmiljö. Vi i (V) förlorade för det mesta. Jag frågade bildvisaren (oerhört kunnig) varför Växjö rev Båtsmansbacken med alla arbetarbostäderna medan motsvarigheten i Oskarshamn är kvar i högsta grad. Han förklarade det med Växjös expansion, den ständiga befolkningsutvecklingen. Den har inte funnits i Oskarshamn. Sant. Bra svar. Men om Växjö ska fortsätta att vara attraktivt gäller det att ha kvar trivsamma, gröna miljöer och kontinuitet historiskt. Balansgång.

Tisdagen var simhallens dag, den simhall som ska byggas/ renoveras/förnyas/kompletteras/placeras. Vi hade internt möte på eftermiddagen med inbjuden gäst som har starka åsikter om möjligheten att bygga om och till på nuvarande plats vid Växjösjön. Bra och klargörande. På kvällen Växjö kommuns infomöte med ca 180 medborgare, med starka åsikter. Vi var där från (V) för att lyssna och det var mycket nyttigt. Ännu inte tid för definitivt ställningstagande, men på väg till. I V-gruppen läser vi som bäst in alla tillgängliga utredningar och material. Ny utredning om statusen på nuvarande betong har påbörjats. Den är viktig i sammanhanget. Ett helt otroligt engagemang hos växjöborna för simhallen!

I morgon regiongruppmöte. Sedan lugn helg.

Carin Högstedt

20190411

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

 

 

 

9. apr, 2019

Härligt! Min cykel har varit på vårtrimning – äntligen fick jag det gjort. Nu flyger jag fram! Nåja. Det är mer attraktivt att cykla i alla fall. Tycker jag har vaknat ur en efterhängsen trötthetsdvala, tack vare cykeln, ljuset och spirande liv i naturen. Fått ner penséer i krukor både på altanen och maken L.s grav på kyrkogården. De klarar minusgrader som t ex den gångna natten.

Gårdagen full av möten. Först regiongruppen som träffade motsvarande från Jönköpings och Kalmar län. Trevligt och informativt. Vi utbytte motioner, diskuterade sjukhusbyggen – kostnader och jämförelser med Jönköping som har erfarenhet av nybyggen från senare tid. Vi pratade NPM (New Public Management), psykisk ohälsa och s k partnering. Vi jämförde villkoren för förtroendevalda i de tre regionerna. I Kalmar län finns 15 heltidsarvoderade kommunalråd!!! Självklart där att alla partier har bra förutsättningar att arbeta. (Men 15 är att ta i!).  Vi kände oss lite som fattiga kusinen från landet vi från Region Kronoberg. Dock inte när det gäller politiskt förtroende från väljarna! Nu ska vi ta upp den här vänskapen och fortsätta utbytet – också med Skåne och Blekinge. Vi kan också driva frågor tillsammans föreställer jag mig, t ex järnvägar och annan kollektivtrafik.

Sedan gruppmöte med Växjös fullmäktigegrupp. Förberedde kommunstyrelsen idag och fullmäktige senare i månaden. Tyvärr inte så spännande ärenden! Vi har flera motioner ”på vänt” men de kommer inte upp denna månad, trots att det faktiskt står i en redovisning att tre av dem skulle komma i april. Nåväl. Årsredovisningen finns på fullmäktiges dagordning och den är viktig. Vad hände 2018? Hur gick det ekonomiskt, ekologiskt, socialt? Svaren blir utgångspunkt för budgeten som ska göras inför junimöte. Omsorgsnämnden gick med 47 milj kr i underskott 2018. Jag påminner återigen om att V-budgeten för 2019 innehåller 50 milj kr mer än den borgerliga budgeten för omsorgsnämnden. Hade verkligen behövts! I dagens lokala tidning finns artikel om att Arbetsmiljöverket har granskat Växjö kommuns omsorgsförvaltning arbetsmiljö, t ex för enhetscheferna. Risk för ohälsa! Direktiv att gå igenom och svara på frågor om arbetsmiljön och om inte brister åtgärdas kan det bli  ”föreläggande eller förbud”. Inte konstigt att sjuktalen är höga inom denna nämnds personalkrets. Sparandet tär och det uppstår en ond cirkel som definitivt inte har något med cirkulär ekonomi att göra. Misshushållning med resurser är det.

 Samtidigt kommer nu besked om att regeringens vårändringsbudget innehåller nerskärningar av statsbidrag till kommunernas äldreomsorg. Så var det med den välfärden. Det har jag förutspått tidigare. Med så mycket skattesänkningar som januariöverenskommelsen innehåller, så går det inte ihop sig att bidra till välfärden, omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättningar t ex. Förra mandatperioden var en fantastisk period ur kommun- och regionperspektiv; med vänsterpartiet med i budgetförhandlingarna kom många nya reformer och ökade statsbidrag. Nu är det slut med det. Borgerlig politik har alltid sett kommuner/regioner som potentiella sparpaket enligt min erfarenhet.

Well. Så hade vi möte med hela kommunala gruppen. Livligt om mycket och nya idéer i motionsbanken. Klartecken för mitt motionsförslag, författat igår morse. Handlar om ”cirkulär upphandling”. Ska utveckla det vid tillfälle.

Idag ska vi i kommungruppen ägna oss åt simhallsbygget, vår inriktning till placering, utformning och innehåll. Ska träffa arkitekt och så lyssna på allmänhetens åsikter på kommunens öppna infomöte om kommande simhall. I morgon träff med SRF, Synskadades Riksförbund, och så omsorgsnämndens arbetsutskott och även en extranämnd.

Ha det gott!

Carin Högstedt

20190409

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se