25. jun, 2014

Får man vräka barn?

140625

FÅR PRIVATA FASTIHETSÄGARE VRÄKA BARN?

För några år sedan sålde de borgerliga partierna ut en stor del av allmännyttan på Nydala i Växjö. Nya bolaget har kritiserats för att inte renovera lägenheterna i den takt som var utlovad, men någon massiv kritik har jag inte fått till mig. Så småningom byggdes ett antal nya lägenheter genom förtätning i området. De ser snygga ut!

Från och till har jag fått höra lite ”glunk” om att bolaget försöker göra sig av med vissa hyresgäster som anses icke passande. Idag är det uppenbart. Reportaget i Smålandsposten är upprörande; 10 familjer hotas av vräkning. Familjerna anses för stora och har för små lägenheter! Sant att många bor trångt. Bostadsbristen är jättelik och stora lägenheter finns få av. Men det blir inte fler lägenheter av att vräka folk!!!

Jag har för mig att minister Maria Larsson (KD) har måst införa begränsningar för vräkningar av barnfamiljer? Gäller det endast allmännyttan??? I så fall ytterligare anledning att inte sälja ut en enda hyreslägenhet.

Det finns ett recept för att möta trångboddheten: Bygg bostäder i mycket större omfattning än nu sker. Gatan är inget alternativ.

Se vidare i den gemensamma budgeten S+V+MP för Växjö kommun 2015 och framåt! Det går att göra annorlunda. Det går att göra skillnad.

Dagens rubrik står Smålänningen för: ”Roman befaras slå en spricka i alliansen”. Inte så ofta en roman får stor politisk betydelse, men nu händer det i Älmhult. Jag kommer att tänka på den betydelse Emile Zolas ”Jag anklagar” fick. Det var ingen roman utan mer en pamflett. Zola uppskattades för sitt mod och detta hände 1889. Ingen liknelse alls egentligen, men jag kom att tänka på litteraturens betydelse för politiken. Gellert Tamas Lasermannen är min absoluta favorit när det gäller att skriva om ett politisk skeende i samtiden, som är lätt att missa när man lever mitt i det. Den är aktuell nu också. Läs den i sommar, om du inte gjort det tidigare. Eller läs om och begrunda. Vad är det som händer runt omkring oss, när det går att ställa människor utan bostad för att de har många barn?

Carin Högstedt