26. jun, 2014

Får sjöfågel plats i grönaste kommunen?

Glad över helsidan i Smp om minskningen av fiskgjuse och storlom m fl sjöfåglar. Som medlem i fågelföreningar lokalt, regionalt och nationellt har jag kunnat se oroväckande rapporter. Inte svårt att lägga ihop två plus två och förstå att något ska göras. Ingen vet säkert vad som åstadkommer minskningen, men den är som sagt oroväckande. Kronobergs län är världsunikt genom fiskgjusarna. Vi har ett alldeles särskilt ansvar att beståndet fortlever. Jag är med i ett Leaderprojekt som ska utveckla naturturismen inom Leader Linné-området, med fågelturism, vandring, cykling etc. Det finns stor potential inom fågelturism, därför att just fiskgjuse finns här men knappt någon annanstans i världen. Här finns utvecklingsmöjligheter för upplevelsenäringen. Men det viktigaste är att vi ska lämna över ett sjöfågelliv som barn och barnbarn ska kunna uppleva och ha glädje av.

Den motion som nämns i artikeln, som jag skrev nyligen, bygger på kunskap från ornitologiska föreningars tidningar och medlemsblad. Motionen i sin helhet finns att läsa på www.vvaxjo.se. Jag hoppas verkligen på ja till motionen, ja till att analysera tillståndet i Helgasjön och vad som påverkar fågelbeståndet samt ja till att skydda fåglarna bättre genom fågelskyddsområden. Människors lust att köra båtar och andra flytetyg snabbt måsta maka på sig för att garantera att storlommens rop hörs i framtiden också. Det är livskvalité för de flesta.

Stort tack till fågelföreningarna som ger så mycket glädje, kunskap, rapporter och är en viktig del av "grönaste kommunen".

Suttit vid V-boa en timme. Sol och prat. Ingen annan stuga öppen.Innan dess 1,5 timmes litet möte om utveckling av Ingelstad, byggande, tomter m m. Pratade Gemla också. Ikväll möte i Braås med samhällsföreningen där. Däremellan hämta barnbarn på dagis och ett par timmars lek. Sammantaget en mycket trevlig dag.

Ha det bra!

140626

Carin Högstedt