5. jul, 2014

"Valfrihet" - jag kräks

Plöjt igenom en rad tidningar, morgonen efter Jonas Sjöstedts tal i Almedalen. Fullkomlig översvämning av varningar för att valfriheten går åt skogen, om V får bestämma. Vilken valfrihet inom äldreomsorgen är det som avses? Rätten att välja boende? Rätten att välja maträtt 14 dagar i förväg? Rätten att välja innehållet i hemtjänsten? Rätten att välja innehåll i vardagen, aktiviteter? Rätten att välja att bo tillsammans med andra för att man är ensam i sin lägenhet?

Nej, inte alls. Det är firmanamnet över dörren till boendet som man kan välja, om man har ork. Om det finns plats. Om det finns två platser lediga samtidigt. Efter att tusentals platser på särskilda boenden försvunnit de senaste åren. Valfriheten inom äldreomsorgen är en chimär. Det blir ingen lägenhet på ett vårdboende, varken kommunalt eller privat, om inte myndigheten beslutar. Och myndighetens beslut styrs av politiken, som kan vara mer eller mindre njugg vad gäller biståndsbedömningarna. Det är inte medborgaren som gammal, trött, orkeslös, rörelsehindrad och i behov av omsorg, det är inte hen, medborgaren, som väljer och bestämmer över sitt liv.

Det finns kommuner som börjat luckra upp och låta individen bestämma över ett visst antal hemtjänsttimmar. Städning eller gå på kafé? En extra dusch? Ett teaterbesök, vilda tanke? Det finns kommuner som låter individen välja särskilt boende vid 90 års ålder - utan myndighetsbedömning. Men det är undantag.

Jag är oerhört nöjd med att i oppositionens budgetförslag för 2015 i Växjö kommun har pekat ut en rad förslag för att genomföra reell valfrihet i äldreomsorgen. För vilket år i ordningen? Ja, flera. Borgerligheten har konsekvent röstat ner allt sådant som andas rätt att välja när man är gammal, trött... Ska bli synnerligen tillfredsställande att ta itu med dessa reformer, efter valet!

Johan Croneman - tack för dina krönikor! DN Kultur idag!

Carin Högstedt

140705