Senaste nytt från Växjö och vänster

3. nov, 2020

Blött, grått, rekordvarmt. 9 grader nu på morgonen. I lördags första gången sedan pandemin inträffade, som jag haft middagsgäster inomhus. Familjen i Gasslanda, yngsta dottern med man och barnbarn. Vi åt hämtad kinamat och tog en lång promenad i Långarörsområdet. Roligt att ha lite folk inomhus! Otroligt att ha varit så pass isolerad i åtta månader och att allt umgänge har skett utomhus om det skett något alls. Barnbarnen växer. Berättade om sin stockholmsresa på lovet. Livrustkammaren bäst. En parentes:  Ett berg av plast efter hämtmaten. Finns det något fullgott alternativ framforskat?

Igår en flitens dag. Fem timmars inläsning av handlingarna till kommunstyrelsen idag och kommande fullmäktige. Bortåt 50 ärenden. Sedan digitalt möte med fullmäktigegruppen följt av nästa möte med hela kommunala gruppen. Summa 12 timmar minus en timmes  trevligt avbrott hos grannen och vännen Monica, som också är barnbarnens farmor. Vi fikar nu inomhus. Håller dock gränsen för besök vid de allra närmaste. Pandemin fortsätter. Många smittade på gymnasierna, speciellt Katedralskolan. Det är byggt för 800 elever och hyser 1400. Sagt många gånger; trängsel är grogrund för pandemier. Verkar som skolan försökt hemlighålla smittan och smittrisken. Fattar inte vad det är för sekretess som åberopas. Både lärare och elever kan ju ha anhöriga som är riskgrupp av olika skäl. Kunskapen om smittrisken är väsentlig och berör många. Jag tror de flesta är mer oroliga av att inte veta än att veta hur saker ligger till.

Det blir ett spännande kommunfullmäktige, heldag, med budgetbeslut. Idag presenteras de styrandes budget. S+V har snart ett färdigt förslag. Och snart börjar arbetet med nästa, 2022 års budget, som ju, om inte pandemin rubbar cirklarna, ska tas i juni 2021.  Lite rörande med flera skrivelser från de blå-gröna till kommunstyrelsen, och således sig själva, om det ena och det andra som de har makt och befogenheter att ta itu med vilken dag som! Hade S+V+MP gjort så när vi styrde hade vi blivit uthånade av oppositionen!  Dessutom talar de inte om var de ska ta pengarna, 14 milj kr här, 5 där. Visst finns det pengar i kommunen, även till förbättring av villkoren för omsorgspersonal t ex, obs ironi, men beslut ska innehålla upplysning om vilken källa pengarna kommer ifrån.  

Motioner om att få bort delade turer, att fastanställa fler istället för springvik, att göra ett barnbokslut - från oppositionen – nej, de bifalls inte av de moderatledda blå-gröna. Återkommer om det efter fullmäktige, som är 17/11, heldag, digitalt eller fysiskt inte klart ännu.

Började titta på livesändningen av Vänsterpartiets kongress på lördagskvällen och fortsatte på söndagen. Alltid intressant att höra ombuden från olika delar av landet. Bitvis gick det bra, men till slut var det bara strul med tekniken och tidspress till max. Verkligen inte enkelt att hålla ihop en kongress som sitter på jag minns inte hur många platser i landet, åtta tror jag. Men Jonas avtackades och Nooshi Dadgostar valdes till ny ordförande och hennes tal gick att höra med några små avbrott. Jag tyckte det var bra genom att ta upp andra sektorer (industrin t ex) och därmed andra grupper än vi är vana vid. Tonläget på kongressen verkade (såg inte hela) genomgående vara mycket hövligt och trevligt, och med högt självförtroende. Bra. Synd bara att det mesta inte kunde behandlas på detta digitala och begränsade sätt, t ex partiprogramförslaget. Tack Jonas och lycka till Nooshi!

Dagens ETC är det rödgröna alternativet till de borgerliga rikstidningarna. Kämpar för att få ihop ekonomin. Det vore förödande att mista tidningen. Den har på senare tid utvecklats och blivit mycket läsvärd. Ledarskribenterna är av hög intellektuell klass, t ex Göran Greider. Noggranna med jämställdhet. Alltid på bettet när det gäller klimat och miljö. Idag sju sidor om ”Stjärnkocken sprider skräck bland kvinnorna på Operakällaren”, ett överraskande avslöjande, 12 personer har brutit tystnaden.

Ikväll styrelsemöte med Bibliotekets vänner. Hur ska vi fixa coronasäkrad föreläsning med – ingen mindre än Göran Greider 24/11? Ska lösas och jag återkommer. Sträckläste för övrigt Patrik Lundbergs Fjärilsvägen en natt. Hörde honom i somras i olika program på radion. Blev intresserad och läste nu boken. Det jag inte förstått innan är att det är – förutom ett familjeöde – en nutidshistoria. Huvudpersonen, mamman, är född 1950, jag 1945. Det är min tids politiska historia om hur välfärden utvecklats och, uteslutit vissa människor. Läs den!

 Carin Högstedt

Växjö 20201103

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

29. okt, 2020

Regionfullmäktige i 16 timmar inklusive lunchpauser, två dagar framför skärmen. Ord, ord och svårt att summera. Budget för 2021 och två år till, två V-motioner, en S-motion och fem interpellationer plus beslut om elbussdepå (för Växjös kommande elbussar), taxor och mer därtill. Skulle nog vilja ha fler möten över året istället för så kompakt två dagar i sträck.

Budgeten – fanns fyra förslag, Alliansens, Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas. Utgången given från början. Eftersom helheterna ställs mot varandra, så går ingen över bron till ett annat parti. Förvånansvärt lite diskussion om pengar och ekonomi om jag jämför med kommunen. Däremot mycket om texter och uppdrag som det kallas, krav på prioriteringar och personalpolitik blev en het fråga. Rätten till heltider, bort med delade turer, extra OB-tillägg även till Kommunals medlemmar, t ex undersköterskorna. V och S var i stort överens om den politiken. Alliansen sa sig till slut vara för att i princip få bort delade turer, men frivillig sådan kan vara kvar. Återstår alltså att genomföra det.  OB-tilläggen är det tvärnej till. V.s förslag att testa sex timmars arbetsdag på försök på någon arbetsplats vållade starkt motstånd, ja upprördhet, i de borgerliga partierna. V.s Eva-Britt och Christer försvarade oss med bravur.

Jag gjorde debut i denna församling som tjänstgörande ersättare båda dagarna med att prata hållbarhet, som var väldigt lite talat om. De ord som oftast nämndes var enligt min bedömning pandemi och covid19. Naturligt kanske men ursprung till pandemier finns i ohållbara miljöer och pandemier drabbar de mest utsatta människorna i ohållbara livsmiljöer hårdast. Nåväl. Jag talade kort om våra koldioxidutsläpp, som – om vi mäter alla vår konsumtion – är bland de största i världen per capita. Regeringen ska utreda hur utsläppen från vår konsumtion genom import och utlandsresor ska kunna minska med 90 %. Äntligen tas utsläppen på allvar. Fridays for future har fått genomslag. Mycket häftig utmaning!

Så vår motion om att arbeta för att få status som universitetssjukhus. Har skrivit om det tidigare, ett av mina favoritprojekt. Tredje gången V motionerar om detta. Nu framgång! Enhälligt beslut att ge regionstyrelsen i uppdrag att ta ett första steg och ansöka om att få status som universitetssjukhusenheter för ett par verksamheter, med fokus på klinisk mikrobiologi och   Akademiska vårdcentraler. Ja, långa ord och svårförståeligt, men poesi i mina öron. Region Kronoberg behöver mer forskning och utveckling, fler forskningsbaserade företag, fler arbetsplatser, fler arbeten och därmed högre attraktivitet.  Det är långt till universitetssjukhus, men kanske ett historiskt första steg? Bra att det fanns gehör för tankegången, äntligen.

Kort information om nya sjukhuset. Ska bli en längre nästa möte om jag fattade rätt. Det som många insändarskribenter tagit upp om kostnaderna för infrastrukturen runt det tänkta sjukhuset – dubbelspår Alvesta-Växjö, ny station, Södra Länken, trafikplatser med mera beräknas kosta 3 miljarder, upplyste regionstyrelsens ordförande. Det mesta av det är sådant som ändå ska göras menade han, inte på grund av sjukhusbygget. Och visst har dubbelspår och Södra Länken varit i planering länge, långt innan det fanns en tanke på sjukhus i Räppe. Det som jag reagerade på var 3 miljarder. Räcker verkligen det? Det är stora saker det handlar om.  Nästa gång – om jag tjänstgör – ska jag ställa frågor.

Nu lugn kväll. Sitta ute en stund. Läsa deckare. Inte fundera på allt som sagts och inte sagts under 16 timmars möte. Det är nio grader på altanen.

Carin Högstedt

Växjö 20201029

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

27. okt, 2020

Nytt dödsbud. Min yngste brors sambos dotter, 40 år, med tre tonårsbarn, avled i cancer. Aggressivt och obotligt. Det är verkligen en fruktansvärd sjukdom. Alla runtomkring maktlösa. Förstod att det var nära ett tragiskt slut, men det tar vid tanken på barnen, min svägerska och bror med fler. Får vara tacksam för varje dag de närmaste är friska.

Läste ut Nina Wähäs Testamente i natt. Ingen dussinroman! Greppade efter första bästa deckare. Det blev Viktoria Höglunds Den som haver barnen kär, en debut från 2019. Har efter några sidor en känsla av att jag har läst den, men det är väl så att jag läst så många att måttet är rågat. Det finns många om barn som försvinner. Nåväl – jag hoppas att jag inte läst den. Behöver något riktigt avkopplande. Den har fått bra kritik.

Aktiv dag igår med regiongruppsmöte, budgetmöte, utdelning av de sista Kommunnytt och slutligen (tredje vändan till stan) Bibliotekets vänner och föreläsning av Agneta Pleijel om ”Drottningens kirurg”, boken om Drottningens chirurg, en 1700-talsläkare. Föreläsningen var samarrangemang med Wexiö Medicinhistoriska Sällskap och Hälsa Humaniora & Medicin. Så många som fick komma (50) var där. Föranmälningar råder nu. Intresset väldigt mycket större! Betonar: Väldigt mycket större.

Denna dag vikt för att sätta mig in i Region Kronobergs budget och handlingar till heldagsmöten i morgon och på torsdag. Jag ska tjänstgöra fast jag är ersättare, båda dagarna, digitalt.  Bara att forcera regionens digitala system för handlingar och att delta i mötet via nätet är en bedrift. Hoppas jag lyckats genom viss kommunikation med kansliet (Ulrika, en klippa) och att ha testat, så hoppas jag det ska gå vägen. Förra gången det begav sig så lyckades jag inte logga in mig och körde till stan och deltog i det fysiska mötet. Men med tanke på smittspridningen för närvarande, så tänkte jag försöka undvika det. Det borde inte vara knepigare än alla andra möten jag har på olika appar. I övrigt har jag försökt jämföra de fyra budgetförslagen: Alliansens, Sverigedemokraternas, Socialdemokraternas och Vänsterpartiets. Någotsånär koll men inte beredd att direkt kasta mig in i debatt.

Rapport kommer troligen i morgon kväll.

Nu lite meditativ tillvaro. 9 grader ute. Kan gå ut en stund faktiskt.

Carin Högstedt

Växjö20201027

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

24. okt, 2020

Intensiv dag hittills. Röjde det värsta – varför kommer alla höstlöv in till mig? – och skrev en kommentar till dagens lokala nyhet. Den ligger nedan. Jag hann inte mer än lägga ut på facebook, för jag skulle till stan och vara en bland V-partister som var på Storgatan idag. Lyckat, med sol stundvis. Sång och musik med Håkan och Mikael. Det uppskattas av många. Klassikern ”34.an” handlade idag inte om gamla kommunhuset utan de kommunala bolagen, som ska omvandlas till något lite svårt att få grepp om.  

Både igår och idag har jag kommit upp i bortemot 10 000 steg genom att gå runt och dela Kommunnytt. Rejält trött och hungrig nu. Mat i ugnen.

Den lokala nyheten är alltså att fyra kommunala bolag ska bli två. Ett bostadsbolag och ett lokalbolag. Bostäderna skriver jag om nedan. Lokalbolagen är alltså Vöfab som bygger lokaler – t ex nytt kommunhus – åt kommunen och så Videum, som bygger och förvaltar lokaler åt Linnéuniversitetet, hyser Företagsfabriken (en inkubator för nya företag) och Videum Science Park, som kan sägas vara ett företagshotell. Allt är beläget på Linnéuniversitetets Campus, i den akademiska miljön. Det unika med Videum är att inriktningen ska vara att stimulera företagsamhet med bas i akademin, forskningsbaserade företag, FoU.  Det unika är också att det är enda universitetet i Sverige som inte har Akademiska Hus som lokalägare och förvaltare. Linnéuniversitetet har en lokal ägare på plats, till båda parters belåtenhet. Värdefullt! Medger att jag är lite nördig efter att ha varit Videums styrelses vice ordförande en period. Och med ett mycket stort intresse för forskning-utveckling. Tycker de styrande i kommunen att det är något fel med Videums uppdrag och resultat? Andra regioner har motsvarande bolag men med mycket större ekonomiskt stöd. Eller har något hänt som jag inte vet om? Jag vill ha mer av FoU, mer av forskningsbaserade företag, mer av omvärldsbevakning inom området – ja, en FoU-avdelning i kommunen till och med. Stor kommun förpliktigar. Färdiga studenter ska hitta en arbetsplats i kommunen/regionen i framtiden, inte bara sticka iväg. Hur löses detta bäst – med Videum eller ett lokalbolag i största allmänhet?

Här är det jag skrev i morse och bara införlivar rakt av:

Nu börjar vi känna oss ensamma i kommunpolitiken, ensamma om att driva landsbygdsutveckling ur flera perspektiv: Två av dem är bostäder och pendlingscykelvägar mellan orterna 1,5 till 2 mil från Växjö. Också ensamma om att ha en decentralistisk ideologi. Inte all makt i samma korg, mångfald, olika inriktningar, bygga vidare på det unika. Jag talar om den sammanslagning av Växjö kommuns bolag som dykt upp som förslag från M, C, KD, L, MP. I media först…

2016 skrev vi en motion om just bostäder på landsbygden, trötta på att få höra från Åryd, Ingelstad, Gemla t ex att det fanns efterfrågan men inga färdiga tomter, inga färdiga detaljplaner osv. Vi krävde att kommunen skulle inventera möjlig mark att bygga på, att se till så det finns detaljplaner klara för både villor och hyresbostäder. Vi krävde inköp av mark till både bostäder och företag om det krävdes för utvecklingen. Vi krävde långsiktighet och offensiv. (Allt finns dokumenterat i (V)äxjös Kommunnytt från fullmäktige i oktober 2016, såväl som kommunens inspelning av mötet). Nåväl. Ingen hurrade men det blev ett ja till motionen. En inventering av tillgänglig mark genomfördes. Det har blivit bättre redovisningar där tätorterna utanför staden har fått plats också.

MEN vad har hindrat de styrande att ge ägardirektiv till bostadsbolaget Vidingehem med ansvar för landsbygdsbostäderna att öka takten i byggandet - om det nu är det som de tror ska ordna sig med att lägga ihop Vidingehem och Växjöbostäder??? Eller är det ren och skär koncentration det handlar om? Eller ses en möjlighet att plocka ut ännu fler miljoner från hyresgästerna? 2020 är det 100 miljoner från Växjöbostäder, som går rakt in i kommunkassan, allt för att inte höja skatten.

När Vänsterpartiet hade sin nationelle landsbygdspolitiske talesperson här på besök för ett par år sedan, så besökte vi bl a Vidingehem. Nu förstod vi hur unikt konceptet Vidingehem är, en udda företeelse i kommunsverige. Något att vara stolt över som kommuninvånare. Ett viktigt verktyg för en kommunledning att använda.

Hittills har S i Växjö uttalat i media att de tycker förslaget är illa för landsbygden. Men alla representanter för de styrande fem partierna är glada. Vad har de gjort under åren vid makten med bostadsbyggandet utanför tätorterna? Vad har hindrat?

Min strävan har alltid varit att vara stolt över min kommun, oavsett vilka som styr. Finns ju alltid positiva saker att framhäva. Men det har blivit svårare på senare år. Vidingehem har varit ett positivt undantag. Tidigt ute med tillgänglighet och ansvar för människorna och det sociala innehållet i orter och byar i hela geografiska Växjö kommun.

Här är det slut från i morse

Barnbarnen i Stockholm. På bl a Livrustkammaren. Så är det med historieintresserad dotterson och så ska de delta i guidad tur i Gamla stan – önskat av dotterdotter. Hoppas det blir riktigt trevligt och intressant!

Carin Högstedt

Växjö 20201024

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

21. okt, 2020

Jaha. Så är jag tillbaka, efter fyra timmars omsorgsnämnd. Rätt mosig vid det här laget. Information omsocialstyrelsens brukarundersökning 2020. Men inte på enhetsnivå, det vill säga vad har omsorgstagarna/anhöriga sagt om varje hemvårdsgrupp och varje särskilda boende i Växjö kommun. Gått bet på uppgifterna på nätet. Socialstyrelsen som ett fort? Varför? Lovades redovisning nästa nämndsmöte. Sammanfattning: Känsligt läge. Men jag får stöd av andra nämndsledamöter när jag kräver att få veta för att kunna svara på frågor från medborgare. 2019 hade Toftagården 100 % nöjda i bedömning av helheten, Attendos Åbovägen hade 40 %. Så hur ser det ut nu? Det är faktiskt viktig kunskap för de medborgare/anhöriga som fått plats och ska välja boende. Eller vad är ”valfriheten” till för?

Var eniga om ett yttrande över den statliga LSS-utredningen. Riktigt bra yttrande. Flera var liksom jag uppenbart glada över att bifalla fortsatt intraprenad på Hov Hemvård. S+V överens om att kräva att även omsorgsförvaltningen kan lägga anbud vid ny upphandling av två nu privat drivna LSS-bostäder. Ingen förståelse för det från övriga, fast det är klart uttryckt i upphandlingspolicyn att det går för sig.

Det är mycket som avhandlas under fyra timmar. Mycket idag var av karaktären information, frågor och svar. Hoppas kunna ha mer info efter nästa möte om t ex Hovs Park och det privata företagets planer på trygghetsboende. De vann en pristävling men håller nu på att revidera sitt förslag och minska gemensamhetslokalerna. Eller?  Sammanfattning: Oklart läge.

Fortsättning fullmäktige igår. Går inte att redogöra för över 40 ärenden. Många medborgarförslag. Växjö kommun har väldigt aktiva medborgare som vill delta i utvecklingen av kommunen! Har skrivit det förut; vilken tillgång!

Interpellation (fråga) om delade turer från Martina (S) diskuterades. Händer det något? Minskar delade turer? Nej, det ligger stilla. 950 anställda lever i detta med att arbeta några timmar på förmidagen och sedan vara obetalt ”lediga” och återinträda på eftermiddagen. Naturligtvis kom svarande ordförande i omsorgsnämnden fram till att det kan bli dyrt att avskaffa delade turer. Han hade summan 100 000 kr, vilken verkar gripen i luften. I Kalmar har de kommit fram till drygt 6 000 kr. Vänsterpartiet fick svar från förvaltning på 11 000 kr för ett år sedan. Oavsett så är det naturligtvis för dyrt när det gäller ett kvinnodominerat yrke. Vilken summa det än skulle handla om, så är det för dyrt. Längre har vi inte kommit i jämställdhet.  Och vad är dyrt? Sjukskrivningar? Ringa efter vikarier? Inte kunna rekrytera? För få anställda? Priset – för det finns – betalas av skattebetalande omsorgstagare i bristande kvalité, när personalens villkor är rent medeltida. Bort med delade turer!

Tyvärr. Jag har mer på hjärtat men behöver slappa lite. 11 grader plus så jag kan gå ut och sätta mig en stund. Sjön värmer fortfarande luften. I morgon ett möte om Riksförbundet Noaks Arks stadgar – förhoppningsvis ett avslutande för stadgegruppen där jag ingår. Pandemin har gjort att det dragit ut på tiden, ja, jag tror det har pågått i ett par år. Är det möjligt? För trött för att avgöra. Veckan hittills har även inneburit årsmöte (uppskjutet pga pandemin) med ABF. Allt gick efter ritningarna.  Trivs i folkbildningskretsen.

Carin Högstedt

Växjö 20201021

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se