Senaste nytt från Växjö och vänster

1. aug, 2018

Kom upp senare än vanligt idag. Ändå ensam människa i sjön vid första simturen i ljummet vatten och spegelblankt.  Sällskapet vara fyra storlommar, två änder och en häger. Nu syns botten där vi stiger ner i vattnet. Har inte hänt tidigare såvitt jag vet. Människor jag träffar använder ”otäckt” om hettan och torkan. Det är något obönhörligt över solskenet. Som vi längtat den långa kalla vintern – och så blir det så mycket av det goda att många söker skydd inomhus.

Läser med intresse allmänläkaren Christer Peterssons artikel i Smp idag: ”Vi måste tänka på oss som delar av naturen” är rubriken. Ett annat citat: ”Vår egen civilisation har alltför länge litat på sin makt över naturen för att skapa förutsägbarhet.” Slutsatsen är som min i förra bloggen: Ni som har svårt att bestämma er för vilket parti ni ska rösta på – utgå från ödesfrågan och långsiktigheten (tänk barnbarn, barnbarnsbarn…) klimat-miljö. Ni hittar direkt partier att sålla bort och har färre att välja mellan. Ta del av rankingarna från Naturskyddsföreningen. Det finns både genomgång av vad partierna gjort den här perioden och en om vilka åtgärder de har på agendan den kommande. Bra ledning, seriöst arbete, tydliga skillnader. Liknande finns från Djurens rätt. Hur vi kommer att ta hand om det levande, människor, djur, natur är naturligtvis avgörande för överlevnaden. Läs Christer Peterssons artikel idag 1/8. Låt dig vägledas av framtidens behov, av att om möjligt avstyra stora folkvandringar från delar i världen som torkat bort eller översvämmats. Det är vår tids uppgift, igår egentligen, men framför allt inte nästa dag.

Körde dotter till Halmstad i tisdags för operation. Allt gick bra. Mulet i Halmstad! Som ett lock över stan. När vi körde hemåt på eftermiddagen blev det blåare himmel och soligare ju närmare Växjö vi kom. Brukar sannerligen vara tvärtom. Försökte cykla runt på kvällen med Sommarknytt, vårt sommarflygblad, men gav upp efter halvtimme. Då hade jag bränt mig på plåtbrevlådor, som hettats upp av solen. Ny erfarenhet det också.

Igår mot allt bättre vetande till Tingsryds marknad, drygt 30 grader. Skulle dels gå igenom den stora marknaden för nöjes skull men också vistas vid V-tältet, dela broschyrer och prata med folk. Det gjorde jag ett tag och det gick bra tills svetten rann. Pratade med partikamraterna i V Tingsryd; De är vid mycket gott mod, arbetar målmedvetet och har ny person som nummer ett på kommunlistan. Hon var i Radio Kronoberg häromdagen och höll ett ”tal till kommunen” (alla partier bjuds in till detta) som hette duga. Intressant val av ämnen, verbalt tydlig och säker. Roligt!

Medföljande dotter till Tingsryds marknad och jag lyckades trots värmeslag hitta lite trevliga kläder, vände hemåt och så ner i sjön. Barnbarnen med far och farmor kom också och badade och det blev sedan fika på farmors balkong, ett stenkast från min lägenhet.

Veckan fulltecknad men jag tar det lugnt mellan varven. Över 25 grader är jag mer en våt fläck än rationell och arbetande. Idag eventuellt åskskurar. Ikväll kanske gruppen Faela i Linnéparken, i morgon definitivt Häckner på samma plats.

Kommunalråd (M) har gått ut med att de som varit tre år i Sverige inte ska ha rätt till tolk. Tre artiklar har argumenterat mot den på många sätt huvudlösa idén – mycket bra skrivna alla tre. En aspekt har kanske inte riktigt kommit fram. Det är det faktum att även som infödd och uppfödd med svenska som modersmål, så finns det situationer i kontakter med vården eller socialtjänst som är så allvarliga, så viktiga att de uppfattas på ett korrekt sätt, så att en som svensk tar med anhörig eller vän för att vara säker på att uppfatta diagnosen, medicineringen, behandlingsalternativen, barnets problem och åtgärder rätt. Det är svårt för den berörde att ”ta in” informationen. Jag har själv suttit som anhörig bredvid med anteckningsblock för att inte missa något. Om det vore i ett annat land, så skulle jag, oavsett om jag studerat landets språk i tre år, vilja ha ett allvarligt läkarsamtal med bisittare och med tolk. Det är djupt mänskligt och en mycket rimlig begäran, som kan förhindra tråkiga missförstånd. Men kampen om SDs röster tar sig verkligen  absurda uttryck.

Carin Högstedt

180801

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

29. jul, 2018

Så kom då det efterlängtade regnet igår eftermiddag. Två skurar och regnmätaren visade 10 mm – eller 9,5 om en ska vara riktigt noggrann. Temperaturen sjönk och jag kände hur livkrafterna och hjärnan började återvända. Även om det blev kort. Nu söndag kvavt och hett. Gick upp tidigt och kände fortfarande energi från gårdagens urladdning (åska). Cyklade iväg med vårt Sommarknytt och delade några hundra. Sedan in till partilokalen och kuverterade några timmar. Gott om folk även nu på söndagen. Gjorde klart alla blad jag släpat hem igår. Ett jädra kånkande är det. MEN jag känner verkligen för den här valrörelsen! Hade tänkt ta det väldigt lugnt, men så blev det inte.

Nu hemma och tagit en simtur. Åskan mullrar långt bort. Skulle kunna bli en regnskur? Har noterat att i den gulbruna gräsmattan har det kommit upp nya blommor, som jag inte sett här tidigare. Det är blåeld som plötsligt lyser i den övrigt så trista marken. De växer ju på t ex Ölands och Gotlands vägrenar, på torra platser och skräptomter. Skulle kunna vara frön som legat i jorden sedan det var sågverk här (las ner för ca 40 år sedan) och fått liv nu i torkan? Eller? Jag är inte tvärsäker, men jag tror det kan vara så.

Pierre Schori, ”tidigare FN-ambassadör och socialdemokratisk politiker”, som det står under namnet, har en intressant och mycket läsvärd debattartikel i SvD idag 29/7. Rubriken är ”Ödesfrågan i valet är kärnvapen”. ”Vi bäddar för ett kollektivt självmord om vi överlämnar ansvaret för att arbeta för en kärnvapenfri värld åt Trump, Kim, Putin, Netanyahu och de fem andra kärnvapeninnehavarna”. Artikeln slutar: ”Valet blir så för mig framför allt ett ställningstagande för alliansfrihet och en kärnvapenfri värld, mot alla kärnvapen, dess allianser och förvarare. Vi kommer inte ifrån atombomben i valbåset!”

I samma tidning skriver Jenny Nordberg om ”Klimatproblem – eller har vi bara haft tur med vädret?” Det är ett stort samtalsämne folk emellan. Vad är det som händer med klimatet och är det permanent? ett tecken på förändring? eller en slump? Klart att vi är oroade av extrema torkan, hettan, låga vattenståndet, bränderna! Redan förra året låg Växjö, detta regnhål i ”normala” fall, inom området för extrem torka tillsammans med Öland, Gotland.

Sant, Pierre Schori, vi kommer inte ifrån atombomben i valbåset och inte heller klimat- och miljöpolitiken. Det är två parametrar som tvehågsna väljare kan använda som ledning, när de väljer långsiktigt för en värld att överlämna till barnbarn och kommande generationer. Det finns stora skillnader mellan partierna ifråga om vapenhandel, klimat- och miljöåtgärder, NATO-anslutning… Det är så mycket mer än procentsatser och projektmiljoner. Beredskap för miljöflyktingar från vissa delar av världen till andra, där problemen är mindre - sysslar FN med det?  Hur ska vi uppfylla målen i Agenda 2030, om vi fortsätter som vanligt? Många gör vad de kan som individer, källsorterar, blir vegetarianer/ veganer, åker kollektivt men inte flyg osv. Men det räcker inte. Det är politiska beslut och obekväma sådana som krävs och alldeles speciellt i de rika delarna av världen. Dit hör Sverige. Snart är det slutdebatt med partiledarna inför valet (42 dagar kvar). Vi får se vilka ämnen som kommer upp och vilka långsiktiga lösningar på de stora problemen som presenteras. Olidligt spännande val stundar.

Två jordsnylthumlor håller mig sällskap. Ska försöka vara kreativ resten av dagen. I morgon till Halmstad med en dotter som ska genomgå en tandoperation. Hoppas det går bra. Tisdag Tingsryds marknad, en god tradition.

Carin Högstedt

180729

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

26. jul, 2018

Ställde nyss in den planerade resan till Helsingborg i morgon. Äldsta dottern och jag skulle gått på antikmarknaden, stor händelse sedan många år i slutet på juli och Helsingborg. Men väderprognosen är plus 32 grader och bara tanken på att sitta i bil i den temperaturen, nä, vi var överens, vi badar och simmar istället. Så det får bli en ledig dag efter att ha suttit flera dagar i partilokal och bladat i valsedlar och information i kuvert, som ska ut till alla hushåll i Växjö kommun. Många kuvert är klara, många av de 44 000 är ogjorda. Varje dag, lördag som söndag som måndag träffas partikamrater och jobbar samt pratar och svettas. Det kommer att gå bra. V i blir färdiga i tid. Alla hushåll ska ha fått när förtidsröstningen börjar 22 augusti. Nu har även vårt kommunala ”Sommarknytt” kommit från trycket och ska ut i brevlådorna. Det är bara att välja aktivitet: Cykla/gå/svettas med Sommarknytt eller sitta i lokal och svettas med kuvertering! Meningsfullt valarbete är det ingen brist på.

Den för Vänsterpartiet positiva valvinden verkar aktiverande på medlemmarna. Nya förmågor kommer och stannar vid arbetsbordet i timmar. Det monotona arbetet med att stoppa i kuvert hindrar inga samtal om politik eller annat. Vi lär känna varandra.

Den extrema värmen tar på krafterna och min tankeförmåga. Och ingen väderförändring är i sikte. Kanske återkommer jag i morgon. Nu är det kväll här och 30 grader på altanen. Blå himmel, tornsvalorna svischar i luften, skatungar leker – och inte ett grönt grässtrå.

Carin Högstedt

180726

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

22. jul, 2018

När Gudrun 2005 blåste ner skogen i stora delar av Sydsverige sattes krisorganisationen på prov, inte minst i Kronoberg och Växjö kommun. Jag satt i ”krisledningsnämnden” i kommunen och vi hade möten så gott som dagligen. Mitt bestående intryck var hur otroligt beroende vi i kommunhuset var av kunskaperna och kompetensen hos landsbygdernas civilbefolkning och föreningar. Där fanns vetskapen om var det bodde folk i ensligt belägna fastigheter. Där fanns de som kan hantera motorsågar och visste var de behövde röja för att nå folk med förnödenheter. För er som inte har några associationer till Gudrun, så var det en så kallad 100-årsstorm som inte går att beskriva konsekvenserna av, de måste upplevas, ses. Googla gärna på dokumentärer!

Som sagt; mitt bestående intryck var hur civilsamhället och dess organisationer ute i bygderna räddade liv. Sedan dess har jag funderat på hur väl kommun och t ex Länsstyrelsen förvaltat insikterna från 2005 och byggt vidare på dem. Är mycket osäker. På senare tid har det byggts upp så kallade bygdebolag på landsbygderna. Sockenråd och samhällsföreningar bildar ett aktiebolag och har därmed ett effektivare verktyg när det gäller investeringar, bankkontakter, bostadsbyggande osv. Det finns en rörelse för att bilda fler bolag. Jag är med i en lite facebookgrupp på detta tema. En eldsjäl, Gunnar Pettersson (kan vara felstavat), har föreslagit att bygdebolag skulle kunna få ansvar för krisberedskap, t ex livsmedelsdepåer och annat som ingår i att vara beredd på stormar, torka, bränder, översvämningar, världskatastrofer som betyder klimatflyktingar exempelvis. Jag tycker tankegången är helt rätt. Skulle vara ett erkännande av landsbygdernas betydelse för samhällsberedskap och utveckling. Jag vet att åtminstone en samhällsförening i  Växjö kommun är inne på att bilda ett bygdebolag. Finns goda erfarenheter från andra håll. Hoppas det går framåt och att vi kan bygga trygghet och säkerhet på ett konstruktivt och medvetet sätt framåt.

På DN Debatt samma dag skriver Per Frankelius aktuellt om torka, kris och livmedel under rubriken ”Se jordbruket som en del av det svenska försvaret”. Han menar att försvarets anslag kan ökas för att stimulera innovationer inom jordbruk, som i sin tur kan spridas i världen. Frankelius ser ett vitalt jordbruk som en fredsbevarande styrka. Ja, att använda försvarsanslag till sådant känns meningsfullt.  

Söndagskrönikan i DN (22/7) av Björn Wiman är (som så ofta) mycket läsvärd, ”När som helst kan dina väskor stå packade ute på gatan”. Handlar enkelt uttryckt om antisemitismen och hur saker och ting kan förändras väldigt snabbt. Ena dagen inga problem att vara av judisk börd, nästa inte plats på hotellet, ut på gatan. Ledaren i samma DN handlar om situationen i Syrien. Över 12 miljoner människor på flykt, hälften inom landet. I Libanon finns en miljon, i Turkiet 3,5 miljoner, i lilla Jordanien 650 000 och i Europa 800 000. En ny lag säger att syrierna har en månad på sig att göra anspråk på sin mark och eventuella hus. Sedan tar Assad och staten över. Säger något om hur denne maktgalning ser på det syriska folket. Undrar var gnällfaktorn över flyktinginvandringen är högst, i Jordanien, Libanon eller Europa?

22 juli 2011. Jag minns var jag var. Maken L och jag besökte min bror och svägerska i Gusum. - 60 ungdomar dödade, sa svägerskan Anne helt plötsligt. Hon kollade nyheter, mest av en slump. – Inte möjligt, sa jag. Du måste ha tagit fel. Vi satte på TV.n och det sjunker långsamt in, sanningen om Utöya. Finns inga ord. Men finns det lärdomar i våra medvetanden?

Åkte ut till Tolg och scensommarkväll igår. Vid Pannkakshuset uppträde Simone Moreno med Samba på svenska, en slags afrobrasiliansk pop, helt egen mix av reggae, soul, samba. Ett härligt band hade hon med sig och det var mycket svängigt och fullt med folk, många bekanta och vänner i publiken. Enda smolket ett getingstick, det första på länge. Ett pekfinger nästan obrukbart ännu.

I eftermiddag ännu en underhållning; Bio med dotter och barnbarnen – LasseMaja.

Carin Högstedt

180722

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

21. jul, 2018

Det var tufft igår! En otrolig mängd pappersmaterial hämtades på tryckeriet, kördes till partilokalen, där det skulle upp med hissen, sorteras och staplas tillsammans med valsedlar. Det är tungt och bökigt normalt, men hettan går i alla fall mig på nerverna. Men vi var några stycken frivilliga som fixade detta tillsammans. Upptäckte en rejäl miss – vi hade glömt skicka ett manus till tryckeriet. Löste sig med annat tryckeri som gör det i helgen för att vi ska kunna ha det på måndag, då stora istoppningen och kuverteringen börjar. I princip slut på ledighet från nästa vecka kan jag nog konstatera. Ett valår är inte andra år likt under juli månad. Har aldrig varit. Svettigt utöver det vanliga igår men jag har ju förmånen att ha nära till badvatten, 50 m. En murad ”brygga”, rester från det sågverk som en gång låg här, är försedd med stege ner i vattnet. Bara att slänga sig ut och simma. Det är så djupt att en inte bottnar. Kanske i dagsläget att lång person gör det – sjön har mycket lågt vattenstånd i torkan. Men botten lär hur som helst inte vara särskilt trevlig. Så badstället passar för de som kan simma. Väl hemma så kom barnbarnen med föräldrar och alla slängde vi oss i vattnet. 26 grader. Har mätt upp 27 tidigare i veckan, vilket är rekord för mina mätningar i Toftasjön.

Fick en bok av min bror, antikvariatsägaren, i onsdags. En alldeles nyutkommen bok av Lars Alldén, ”Till och från Kvarnemålen. Torparliv 1800 – 1950.” Alldén är född i Alvesta 1944. Hans far var flykting från tyskockuperade Norge, hans mor var svenska född i Fliseryd i Kalmar län. Alldén är magister i sociologi, har studerat statskunskap och historia vid universitetet i Oslo. Släktforskat i mer än 30 år i framför allt mellersta Kalmar län, kommunerna Mönsterås, Oskarshamn och Högsby. Det är där jag håller till också med min släktforskning. Boken handlar om och utgår ifrån två torp, Stenbacken och Kvarnemålen i Fliseryds socken och de människor som har byggt och bott där. I persongalleriet hittar jag flera av mina anor i rakt nedstigande led. Bland andra min morfars farmors farmors far och mor, Johan Nilsson och Ingeborg Svensdotter. Vilket sammanträffande! Vilken lyx att få kött på benen bara genom att läsa en bok. Tack Lars Alldén. Ska se om jag hittar dig på nätet och kan tacka dig direkt. Och tack min bror, som vet vad jag vill ha för böcker!

Tänkte komma med lite djupa tankar om det politiska läget… Men nä. Pallar inte. Hjärnan avstängd. Ca 30 grader. Tar en simtur, den andra för idag.

Carin Högstedt

180721

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se