Senaste nytt från Växjö och vänster

9. nov, 2017

Grattis till Lammhults hemtjänstgrupp som fått bästa resultaten i en undersökning av vad vårdtagarna tycker i Växjö kommun! Positivt resultat långt över rikssnittet. Det stämmer med mina iakttagelser, när jag följde gruppens arbete en heldag för något år sedan. Vi körde runt i Lammhult med omnejd och besökte de som har beviljats hemtjänst. Det flöt smidigt och bemötandet från personalens sida var jättebra.

Det har varit mycket kulturinslag för mig under en vecka. Först filmen Korparna i fredags, så ”Glömskans bibliotek” med Ulf Karl Olov Nilsson, psykoanalytiker och författare på biblioteket i tisdags, Johannes Anyuru, författare,  igår kväll på biblioteket och idag ”Teatersoppa” med Ebba Witt Brattström på Teleborgs slott, lunchtid. Genomgående mest kvinnor på alla författarföreläsningarna. Johannes talade om sitt liv, om sin religion, sitt sökande, sitt skrivande och läste en bit ur sin bok ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”. Han är en ovanlig 28-åring, en fröjd att lyssna till. Har Växjö kommun uppmärksammat honom på något sätt? Han är ändå uppvuxen i Araby.

Ebba Witt Brattström talade om 1970-talets litteratur, ett ämne hon verkligen är insatt i. Och även publiken. Många av oss har ju läst alla böckerna hon talade om: ”Maken” av Sundström, ”SY Glädjen” av Inger Alfven, ”Jack” av Ulf Lundell, Märta Tikkanens ”Två”, Kerstin Thorvals ”Det mest förbjudna”... och många fler. Ebba är suverän att sätta in dessa böcker i samhällsutveckling och i (o)jämställdheten, suverän i sina beska kommentarer. Hon berättade att hon träffar människor när hon är ute och föreläser om det litterära 70-talet som säger: Den boken räddade mitt liv och pekar på någon av titlarna. Den boken räddade mitt äktenskap. Eller den boken fick mig att skiljas.

Ja, som sagt, mycket kulturupplevelser på några dagar. Känns väldigt bra att bara kunna sitta och lyssna och att träffa de andra ”kulturtanterna”!

Nästa vecka kommer Jonas Sjöstedt, vänsterpartiets partiledare,  till Växjö. Det blir arbetsplatsbesök på eftermiddagen och möte på kvällen kl 18.00 i Sigfridssalen, IOGT, Vattentorget 1, Växjö. Det är lite pyssel med förberedelser. Jag har gjort annonsmanus och pressmeddelande är klart för att skickas ut på måndag. Andra arbetar med logistiken, förflyttningar under dagen, filmning, utsmyckning av lokalen, affischer och annat. Det kommer att bli bra! Temat är ”En ekonomisk politik för alla, inte bara för de rikaste”.

I morgon distriktsstyrelsens arbetsutskott och valledning. Måste göra en dagordning.

Besök ikväll av mellandottern. Katten Sally snarkar högst påtagligt, där hon ligger i en stol bredvid mig.

Carin Högstedt

171109

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559

Igår hände det! Det kom fram två samtal till min kommuntelefon! De två första på två månader. Sedan blev det tyst igen i 0706214959. Men SMS kommer fram.

 

7. nov, 2017

Denna tisdag blev innehållsrik och lång arbetsdag. 8.30 på plats i kommunhuset för ”Dialog kring kommunalt kulturmiljöarbete i Växjö kommun”. Länsstyrelsen och kommunstyrelsen i dialog om riksintressen, kommunen har åtta sådana områden, Växjö centrum är ett, Jät odlingslandskap ett annat. En annan fråga var hur kulturmiljön i växande stad, tätort och landsbygd kan tas tillvara. Samhällsbyggnadstjänstepersoner från Helsingborg berättade om sin översiktsplan för centrum i den staden. Sedan diskussioner i mindre grupper. Helsingborg har en antikvarie anställd. Inte tänkt tanken att Växjö kommun skulle ha det. Men fick en aha-upplevelse. Länsstyrelsen har en annan roll, granskande, Kanske skulle konfliktytan mellan kommun och länsstyrelse minska om Växjö kommun hade en egen antikvarie och arbetade förebyggande (proaktivt)? Intressant förmiddag. Jag försökte få in det som finns utanför Växjö stad i diskussionerna. Fattade också att Kronobergs slottruin inte är något riksintresse utan en fornlämning. Hur som helst – restaurera ruinen så den kan användas mer aktivt kulturellt och stimulera besöksnäringen! Gärna en attraktion för barn och deras familjer!

Så kommunstyrelsen på eftermiddagen. Många ärenden men de flesta inte så heta. Kommunstyrelsens internbudget – S+V yrkade att sparmål på måltidsorganisatione på tre milj kr tas bort och efter fråga så yrkade vi också att inläsningsservice för synskadade ska fortsätta inom kommunstyrelsens hägn. Den är nerlagd inom socialnämnden (Arbete och välfärd). Det senare gick igenom, efter en paus i mötet! Om det blir digitalt eller mänsklig funktion har vi inte sagt något om. Huvudsaken är att den servicen finns kvar.

Trafikverkets remiss över Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2019 är ett viktigt dokument. (V) köpte det  föreslagna yttrandetmen yrkade på att hyllandet avTrafikplats Fagrabäck skulle tas bort ur yttrandet. Ensamma om det förstås. I övrigt köpte vi yttrandet som innehåller en hel del kritik av förslaget till plan när det gäller behovet av dubbelspår Alvesta-Växjö t ex, som ligger utanför Trafikverkets plan.

”Förändring av bidrag till Fotbollsfastigheter i Växjö AB” handlar om en hybridgräsplan på Arenastaden och 100 000 kr mer i bidrag till Öster. I underlag till beslut står att hybridgräsplanen bl a ska ge killar och tjejer samma möjligheter till arenan. Det vill säga här sägs rakt ut att de har inte samma möjligheter idag! Trots villkor om jämställdhet när det gäller bidragen (drygt åtta milj kr per år), trots mångfaldsprogram osv. Löst jämställdheten med hybridgräs och 100 tkr!? Tror inte det.

Så avslutades dagen på Växjö stadsbibliotek där Bibliotekets vänner hade litteraturafton med Ulf Karl Olov Nilsson (UKON), författare, psykolog och psykoanalytiker om Glömskans bibliotek, demens, vansinne och litteratur. En dryg timme bara sitta och lyssna, inga krav, med partikamrat och vän Eva-Britt och en stor publik på ett rätt udda tema, måste jag väl säga. Så skönt och riktigt underhållande. Blir vi en annan person som dementa? Frågan är ställd. Men kanske inte. Skillnader mellan psykoanalys på den klassiska divanen eller kognitiv beteendeterapi (KBT)? Det är skillnader men UKON dömde inte ut någon metod.

Nu ska jag studera fullmånen en stund. Behöver lite meditation varje dag.

Carin Högstedt

171107

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0724525559

Ingen lösning på problem med kommuntelefonen i sikte, enligt upplysning på kommunstyrelsen idag. Tele2 och Telenor jobbar på det. Och det har de gjort i två månader nu!

 

 

 

4. nov, 2017

Lördag eftermiddag. 9,5 gr plus ute. Sitter ute och skriver i avvaktan på att middagen ska bli färdig. Gjort gryta som ska räcka till gäster i morgon också. Allt går i grått: Toftasjön, himlen, skogen i bakgrunden som är lite dimmig. En och annan fågel är ute och äter. Såg nötväckan tidigare idag. Men pilfinkarna är flitigast ihop med skator, kajor och kråkor.

Igår hade två centerpartister skrivit en artikel om förslaget till nya kommunhuset. De varnar för att dra iväg för fort och vill avvakta valet! Kloka argument genomgående. Artikeln finns att läsa i gårdagens Smp. En liten skakning i skrytbygget!?

I omsorgsnämndens internbudget i förra veckan föreslog S+V att område hjälpmedel ska få tillbaka de indragna 300 000 kr och vara fria för de som behöver. Det är ingen besparing att snåla på hjälpmedel och alla har definitivt inte resurser eller möjligheter att gå och köpa. Men det blev nej från de blå-gröna. Tala om stort och smått, storslaget och småttigt!

Igår startade ”artrosskolan”. Vi var ungefär 10 personer som fick en genomgång av sjukdomens symptom, orsaker och behandling. Bra. Nu är jag övertygad om att jag har artros, det sitter i höften, fast jag har mest ont i ett knä. Så kan det vara. Äntligen fått svar på hur höften kan smärta i ljumsken, för så är det också. Fler kvinnor än män har det. Det är ärftligt. Det har med ålder att göra, men en skada i tidiga år kan ge artros senare. Den meniskskada jag opererade för länge sedan i ena knät kan ha lett till den artros jag nu har. Finns ingen bot men träning och aktivitet hjälper. Så det är bara att ta fram gympaprogrammet som jag fått tidigare i höst och cykla/promenera. Skolan fortsätter ett par gånger till.

Efter den sittningen var vi några partikamrater som delade flygblad på Dalbo torg. Som alltid väldigt trevligt där! Vi hade tur med vädret – riktigt behagligt - och folk var vänliga och pratsamma.

Igår var barnbarnen och en av deras mostrar här på förmiddagen. Vi skulle se en Starwarsfilm, bestämt sedan länge. Det visade sig att ingen av oss vuxna eller barn var särskilt intresserade av filmen! Troligen hade barnbarnen klart för sig både början och slut på filmen. Hur som helst; vi spelade ”mixmax ” istället.

Så gick jag på bio, 15.45 började filmen ”Korparna”. Bra tid för en film fredag eftermiddag! Vi var väl kanske 7-8 i publiken. Korparna är alltså filmen eftet Tomas Bannerheds roman med samma namn. Boken totalt förförde mig! Så njutningsfull språkligt, så intressant utan åthävor innehållsmässigt. Men OK, jag är ju uppvuxen som torpardotter, har kanske ett speciellt intresse i miljön. Klart att jag måste se filmen. Och är mycket glad att jag tog mig tid och lät mig sitta och bara njuta av  fotot, skådespelarna och det lugna tempot. All heder till de som gjort filmen, bara att den är gjord ger mig lite mer hopp om framtiden. Mitt minne av boken stämde dåligt med händelserna i filmen. Tyckte inte boken var så svart som filmen. Den är verkligen inte munter. Om jag inte visste att det handlar om 1970-talet så hade jag placerat den på 50-talet eller ännu tidigare. Det var ett jordbruk med gamla traditioner. Där jag växte upp las jordbruket ner i slutet på 60-talet. Dåvarande Domänverket ägde det. Åkerlapparna arrenderades sedan ut till bönder med egna hemman i trakten. Filmen handlar om konflikten mellan det nya och det gamla, pappan och sonen, kapitalet och traditionen generationer tillbaka. Visst är filmen ”tung” som någon sa, men den är väl värd att se. Jag kan se den igen.

Allhelgonahelg. Ingen grav att gå till ännu. Maken L ska vila på Skogslyckans kyrkogård men det blir inte förrän i december. Tänder ljusen hemma. Nu är det kolsvart ute och klockan är bara fem! Fortfarande drägligt, plus 8 grader. Maken L och jag satte gränsen för utesittande till 10 gr plus i många år, men sedan kröp gränsen längre ner. När det inte blåser så är det fullt acceptabelt, med rätt kläder och filt om benen.

Carin Högstedt

171104

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559

 Igår, på bion av alla ställen,  började min gamla telefon, kommuntelefonen, morra helt plötsligt. Signaler gick fram! Men sedan dog den igen. 0706214959 är tillgänglig för SMS i alla fall.

 

 

 

 

 

 

2. nov, 2017

Inte bloggat på hela veckan ser jag. Den började i alla fall bra med filmen ”Ballerinan och uppfinnaren” tillsammans med barnbarnen. Rörande, fin! Håller nog inte för en granskning av könsstereotyper men handlar om två barn som lyckas genomföra sina drömmar. Både barnbarn, 9 och 10 år, och jag var klart nöjda. Det är en fransk-kanadensisk film.

Så möten på möten: Måndag kväll till Ljungby för möte med V-distriktets valledning. Vi hade en bra träff med representant för den lilla V-föreningen i Markaryd, där vi inte har något mandat i kommunfullmäktige. Ännu. Ska bli nu med fungerande förening. Vi la grunden för planering för lista och valprogram.

Tisdagen kommunstyrelsens arbetsutskott. V-skrivelse om återbruk av textilier får snabbt och positivt svar den här gången. Förra gången vi skrev om samma sak (för ett år sedan ungefär) var det nej från den styrande majoriteten M+C+L+KD+MP. Nu har det vänt och ett tvåårsprojekt startar 16/11! Uppenbarligen har det utgått ett pressmeddelande om denna blå-gröna gärning – utan att nämna V och ursprunget. Ja,ja. Jag ska gå igenom alla motioner/skrivelser vi gjort under mandatperioden (vi gör flest motioner av alla partier) och se vilka framgångar vi haft och – motgångar. Kommer att publiceras på (V)äxjös Kommunnytt så småningom. Bra för allmänheten att ta del av och för oss själva att se statistiskt.

En motgång var svaret på vår ”mikroplastmotion”, där vi fick ett rätt taffligt svar. Nu på detta möte i arbetsutskottet fick vi info av upphandlingschefen om hur upphandlingarna sker. Han, David, är en ytterst engagerad person, som verkar älska sitt arbete och är en fröjd att lyssna till. Jag passade på att fråga om hur kraven på användning av plast/mikroplast ställs i upphandlingarna. Han blev lite svaret skyldig. Kompetensen finns inte. Upphandlingsenheten får fråga andra enheter och det finns mycket att utveckla på området var svaret ungefär. -Precis. Det var ju det vi ville skulle förbättras med vår plastmotion. Men det är inte Davids fel, det är politiken som inte vill medge ett behov av kunskap och kompetens inom ett viktigt område.

Det var många ärenden på detta arbetsutskott. Ska bara nämna att den inläsningstjänst för synskadade som funnits dras in från ”nämnden för arbete och välfärd”. De sparar där 0,5 milj kr och den verkar inte finansierad någon annan stans. Ställt frågan. Kommer upp på kommunstyrelsen i ärende ”internbudget” nästa vecka. Hittills har S+V lagt förslag så att måltidsverksamheten slipper spara 3 milj kr. Vi lägger den besparingen på kommunstyrelsens andra verksamheter.

På eftermiddagen kommunala gruppens arbetsutskott och på kvällen långt möte med distriktsstyrelsen för V Kronoberg. Vi behandlade ca 10 inkomna kongressmotioner bl a. Igår styrelsemöte med Destination Småland. Som alltid tre timmar av information och diskussion om utvecklingen i regionen i besöksnäringen. Väldigt bra siffror för sommaren 2017. Som i alla bolagsstyrelser så är klimatet ett annat än i vanliga kommunala nämnder. I bolagen märks inte partitillhörigheten på samma sätt. Vi arbetar för bolagets bästa och de direktiv vi har från ägaren, Region Kronoberg. Jag informerade lite om Landsbygdsdagarna i Oskarshamn. Det som presenterades där kan vi använda i utvecklingen av Destination Åsnen, Sydostleden med fler besöksmål, där det också handlar om landsbygdsutveckling. Måste bara få ner de goda idéerna från O-hamn på pränt.

Igår kväll V Växjös valledning. Vi såg bl a intressanta presentationer från Vänsterdagarna i Malmö, om taktik och strategier för att vinna väljare och val. Eller bättre uttryckt: Vinna förtroende hos fler medborgare.

Igår lämnade jag och Eva-Britt Svensson in motion om att hantera #metoo – erfarenheterna i kommunen genom att starta jämställdhetsprojekt. Motionen finns på www.vvaxjo.se. Idag i Smp har Janna Li Holmberg skrivit en bra krönika om #metoo. Vad ska hända med dessa vittnesmål, kunskapen om hur det ser ut med sexistiskt våld, trakasserier, hån, hat, tafsandet? Risk att det blir en dagslända. Därför bör alla som vill ett annat och jämställt samhälle anstränga sig att påverka så att vi kan bli av med de strukturer som tillåter våldet att fortsätta.

Idag mycket skrivarbete men också start på ”artrosskola” och utåtriktat V-arbete på Dalbo torg. Ser fram mot helgen, då jag får besök av bror och svägerska på söndag, maken L.s barn kommer också söndag kväll och i morgon är det film här hemma med barnbarn och dotter.

Carin Högstedt

171102

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0724525559

Kanske kommunmobilen kommer att fungera nästa vecka är det senaste beskedet, 0706214959

 

29. okt, 2017

-Öppet i lanthandeln dygnet runt. -Ideell mäklare säljer ruckel med framgång. -En chartrad buss i Göteborg med hemlig destination kör till Uddebo – och där väntar hammare, spik och såg på sina arbetare. -Andelsjordbruk. -Fiber utan bidrag till rimlig kostnad och samma kostnad för alla. -4 000 kr i hyra för ny tvåa. -Stängde turistbyrån, öppnade infopunkter. -Främjande av lokala producenter genom utlämningsplatser med kylskåp för kunderna – en sorts crowdfunding och - demokratisering. -Boplikt för akademiker på jobb i landsbygder – studielån skrivs av. -Innovationscentrum utan kontor, som stöder företagsamheten.

Bara ett axplock ur en tvådagars konferens, Landsbygdsdagar, i Oskarshamn, med nyheter och nytänkande inom framför allt boende, kommunikation och innovation. Kan inte redogöra för allt! Det kommer att successivt bli uppföljningar i Växjö kommun; djupdykningar för att se vad vi behöver och kan använda. Hoppas jag och vi som var där från Växjö var helt överens. Allt på denna konferens var faktiskt riktigt riktigt bra! Intressant, nytt, roligt. Ungefär 140 deltog på fredagen, något färre på lördagen och det är Hela Sverige ska leva Kalmar län som arrangerar. De gör en sådan här tillställning vartannat år.

Också väldigt trevligt att träffa människor från mina hemtrakter. Till exempel ung kvinna som var född i Bråbo, en hemort för mina anmödrar och fäder och som nu bor i Möckhult, samma sak. Alldeles i närheten av Möckhult, i Spinketorpet,  föddes min mormor och hennes nio syskon. I alla fall, den här kvinnan berättade om ett Möckhult,där invånarna har köpt det gamla missionshuset och gjort det till mötesplats och som nu arbetar för att få till en lekplats åt alla barnen i bygden! Kunde en inte tro för ett antal år sedan!

Ja, mycket nostalgi. Gick förbi La Robe, min favobutik med kläder sedan 1960 ungefär. Den hade utförsäljning, ska stänga! Gick till den andra icke-kedja-butiken, Eminette. Frågade varför La Robe lägger ner. -Bristande lönsamhet, var svaret. Hon beklagade också. Känslomässigt en svår helg, då jag haft det mycket bra och intressant, men ofta tappat fokus och känt mig totalt disträ och urledsen. Verkligheten börjar komma ifatt. Maken L kommer inte tillbaka.

Satt igår kväll och läste ifatt tidningar. Mycket skrivs om och hoppas på #metoo. Det är bra. Björn Wiman, DN 22/10, ”Måste vi verkligen upprepa samma meningar om manssamhällets mentalitet och dess kvinnofientlighet för tusende gången?” Han citerar Asli Erdogan (turkisk författare). Björn svarar: Ja, förmodligen. Den som vill ändra på det kan lämpligen engagera sig i föreningen Män för jämställdhet, @ManForJamst, www.mfj.se och/eller hämta kunskap där.

Niklas Orrenius, en favorit, skrev igår(28/10) i DN en krönika om antisemitismen med rubriken: ”I dagens Sverige visar sig hatet mot judar ofta i andra miljöer än de renodlat nazistiska”. Mycket bra! I samma tidning hade han en krönika 14/10 med rubriken ”Om man vill göra ner en pojke, då kallar man honom fröken, fjolla, bög.” Trots att varneda stad med självaktning har en egen pridefestival, så fortsätter ”bög” och ”hora” att vara skällsord på skolgårdarna. Lärarna orkar inte alltid konfrontera.

Nu väntar höstlov och ett par dagar med barnbarnen. Det blir bio och annat skoj. Har jobbat hela denna söndag för att kunna vara ledig och verkligen umgås med dem.

Lågt lufttryck – på deppnivå - och blåsigt värre. Har virat bubbelplast runt fikonträdets kruka. Lite kallare och säckväven åker också på.

Vad jag förstått från facebook, så gick vår 100-årsdag igår väldigt bra! Så skönt. Får veta mer i morgon kväll, när V-distriktets valledning träffas i Ljungby.

Ha en trevlig söndagskväll!

Carin Högstedt

171029

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0724525559