Senaste nytt från Växjö och vänster

5. sep, 2017

Livet är höga berg och djupa dalar. Kliché men i alla fall. Maken L och jag har vandrat väldigt mycket i höga berg, i Alperna, i Pyrenéerna, i Tatrabergen och varstans. Aldrig i svenska fjällen. Nu är maken på grund av sjukdom  beroende av rullator, en otroligt bra uppfinning, vem som nu ligger bakom. Den enkla saken, rullatorn, gör oändligt mycket för människors frihet, de som av olika anledningar har svårt med balansen och rörelser. Dalarna i livet finns kvar, men de blir inte raviner.

Lång dag med sjukhusbesök med L och möten av olika sorter. Helskön avslutning med Martin Luther, det vill säga Per Svensson föreläste om sin bok om Luther,” Frihet, jämlikhet och reformation”, på Fria ordets hus i Växjö. Bibliotekets vänner, Fria ordets hus och Svenska kyrkan samarrangerade en kväll med Per Svensson om reformationen 500 år. Otroligt intressant! Vet betydligt mer nu än jag lärde mig i skolan om Martin Luther; han var troligen bipolär med dagens synsätt, pendlade mellan djup depression och upprymdhet, var otroligt beläst och intellektuell, skrev gräsligt antisemitiska skrifter  blandat med de 95 teserna, som troligen inte spikades upp på en kyrkport.

Det politiska budskapet från Luther och många andra vid den här tiden var att en inte kunde köpa sig in i himlen via en VIP-biljett. Allt hängde på tron, nåden och skriften. Den auktoritära kyrkans makt ifrågasattes. En fråga som väcktes var varför frihetsrörelser – oavsett vad de handlar om – vänds i sin motsats, vilket sker gång på gång genom historien. Reformationens frihetstanke blev i Sverige ett konventikelplakat (ett ord jag kommer ihåg från min skola) som förbjöd människor i Sverige att sitta hemma och läsa bibeln tillsammans med andra. Det var ett av skälen till utvandringen till Nordamerika.

Väldigt trött efter dålig sömn och lång dag. I morgon utflykt till Åsnenområdet och styrelsemöte med Destination Småland. Innan dess till sjukhuset med maken L för olika behandlingar. Min ersättare i kommunstyrelsen, Eva-Britt, tog över rodret idag. Nu säger vi äntligen klart  ja till medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer på lågtrafiktid, när bussarna ändå går mer eller mindre tomma. Nu har vi definitivt  bestämt oss. Det är verkligen viktigt och åt rätt håll.

Carin Högstedt

170905

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

3. sep, 2017

Söndag morgon. Inte blivit mycket skrivet på sistone men nu ska jag igång igen. Tillbringat många timmar på sjukhuset med maken L för att förbereda för de kommande 14 dagarna med strålning varje vardag. Första strålningen är avklarad. I morgon nästa. Så har vi haft besök av familjemedlemmar. Igår och idag två systrar till L med respektive och ex-hustrun. Trevligt. Dukade kaffebordet ute och hann precis fika klart kakor och tårta, när åskan mullrade och regnet vräkte ner på tvären in på altanen.

Idag tänker jag ta itu med ca 100 olästa mail, handlingar till sammanträden och annat. Hämtar styrka i att läsa SvD – ja, det är sant – t ex idag om Åsa Moberg, intressant intervju, och Björn Wiman, som skriver det jag skulle vilja beskriva så bra som han gör: ”Bilderna från vår tids syndaflod är bara en försmak av framtiden”. Översvämningen i Houston, Texas är utgångspunkten. Han drar paralleller till bibelns text om Noas ark, båten som räddade djuren. Skulle vilja veta hur många i befolkningen som har kunskaper om Noa, arken och berget Ararat? Som uppvuxen i en mycket stark frireligiös landsbygd kan jag innehållet i bibeln rätt väl, genom söndagsskolan bland annat, men är det alldagliga kunskaper numera? I DN finns rubriken ” Houston byggde bort skyddet mot vattnet”. ”Tiotusentals hektar våtmark har asfalterats – naturen kan inte absorbera allt regn”. Betong och motorvägar har ersatt naturen. - Är det ett sammanträffande eller klimatkonsekvens att just Houston haft trestora  stormar på tre år? Går inte att svara på ännu skriver vetenskapsredaktören Maria Gunther, men tillägger att lärdomen av stormen Harvey är att varje stadsplanerare måste ha med i sina beräkningar att oväder kommer att bli värre och vanligare. Tänker osökt på senaste beslutet i Växjös fullmäktige, där sex partier uppenbarligen tror att det går att bygga bort bilköer med ännu bättre bilvägar och massor av betong.

Solen skiner. Ännu. Ska bli mer regn, tror jag. Maken L sitter ute och läser tidningar. Nu ska vi njuta av denna sensommarsöndag. Tids nog blir det måndag.

Carin Högstedt

170903

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

30. aug, 2017

Omtumlande dagar med maken L på sjukhuset sedan i lördags. Nu ska jag i alla fall hämta honom i eftermiddag och försöka upprätta en hanterlig vardag. Vi trodde att han skulle komma hem idag, så jag har frigjort mig från produktionen av (V)äxjös Kommunnytt, med senaste nytt från kommunfullmäktige igår. Det var för övrigt en David och Goliat-föreställning, där vi fyra ordinarie ledamöter hade övriga mot oss i ett antal ärenden. ”Trafikplats Fagrabäck” var största ärendet och viktigaste för att här togs ställning för stora utgifter och utsläpp, som inte går att omintetgöra när betongen väl ligger där. (SD) röstade med oss – eller mer rätt de som sitter på SD-mandat och var närvarande. En av dem är utesluten ur partiet och en annan visade sig sent på dagordningen lämna partiet men ha för avsikt att sitta kvar på platsen. Då hade jag avvikit för att besöka maken.

(V) hade tre motioner – alla handlade om tillgänglighetsskapande åtgärder, tillgänglighet till arbete, till hjälpmedel och om en handbok för att underlätta för kommunens anställda och förtroendevalda att tillgängliggöra kommunens alla tjänster och miljöer för personer med funktionsvariationer. Tjurigt värre att få igenom. Luktade ”ni ska inte tro att ni kommer med något nytt” lång väg. Tur att inte vi i (V) är sådana! Vi drar oss inte för att berömma (M), om de gör något vi tycker är bra eller ger ett upplysande svar på en interpellation. Ja, eget beröm... men det är faktiskt sant.

Avdelningen positiva nyheter: 1. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCH) flyttar till Växjö. Bra! Den här regionen behöver verkligen dylika arbetsplatser. 2. Jag var rastfadder på Sandsbro skola häromdagen. Träffade och pratade lite med en nyanställd socialpedagog. De var två nya socialpedagoger på skolan, berättade den kvinnan jag pratade med. Hon hade själv mycket neuropsykiatrisk kompetens. Dessa två förstärker elevhälsan. Bra! Skolan har 460 elever på låg- och mellanstadierna.

Hinner inte skriva mer idag. Ska till sjukhuset, träffa läkare och få hem maken L.

Växjö 170830

Carin Högstedt

www.varhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

27. aug, 2017

I onsdags förmiddag satt maken L och jag på onkologen i Växjö och talade med hans läkare i en timme. Hon är lugn, ingen stress, försöker hitta förbättringar på olika symptom genom att byta mediciner etc. Lördag morgon är Lennart riktigt dålig. Klagade redan på fredagen på dubbelseende. Det är kvar. Ytterst dålig sömn på natten dessutom. Vad hör ihop med vad och ska det vara så här? Ring till onkologen! säger jag och efter viss tvekan så gör maken det. Vi får komma dit direkt. En läkare skaffas fram under dagen. Mängder med prover tas, röntgen. Maken L får vara kvar till måndag för att de ska kunna reda ut om någon nerv är i kläm och påverkar synen t ex.

Mycket kan sägas om sjukvården men den här avdelningen 40 verkar fungera mycket bra. Om de nu bara kan reda ut vad som hänt med sjukdomen, eller om det är andra sjukdomar, de senaste dagarna, så maken L blir bättre, finns inget att klaga på i hur de behandlar oss. Ja, jag skriver oss, för som anhörig blir en ”medsjuk” på något sätt. Idag söndag hade vi planerat att få besök av maken L.s dotter och bror. Det blir besök, men vi får träffas på lasarettet. Kanske kan äta lunch/middag där!?

Första ”sittstrejken” för Amnesti för de afghanska ungdomarna i Växjö i fredags. Ca 50 personer deltog, bedömningsmässigt hälften berörda ungdomar, hälften svenskar som stödjer dem eller arbetar med dem, eller har tagit något/några under sina vingars skydd. Ingen media där vad jag kunde se. Flera partikamrater däremo och jag träffade Titti Jahn, en gång journalist på tidningen Kronobergaren med säte i Växjö. Sedan till Stockholm och Svensk Damtidning (tror jag). Återvändare till kommunen – vi bor nära varandra. Hon har engagerat sig i ensamkommande och vi hade mycket att tala om beträffande det bemötande de fått av svenska myndigheter. ”Vi står inte ut” och ”Ung i Sverige” arrangerar fortsatt sittstrejk de fyra kommande fredagarna, samma plats, Storgatan i Växjö, kl 16-17. Den här gången kom en riktigt rejäl regnskur mitt i manifestationen. Hoppas slippa det, men ta med något att sitta på och regnkläder! Varje opinionsyttring kan vara en dag närmare beslut om amnesti!

Läser SvD, dagens, Emilie Hillert, advokat: ”Jag skäms över vad Sverige nu gör”. Debattartikel, som slutar: ”Hur kan vi leva med oss själva?” Hur en ung pojke, åldersuppskriven till 18, möts av inte bara hot om utvisning utan en verklighet i Sverige som innebär byte av boende, inget familjehem längre, inte bo kvar i området, inte gå i skolan, inte gå på SFI, inte arbeta, ingen god man. Hillert skriver att det är uppenbart hur vi sparkar på dem som redan ligger. LÄS!

Läser en sedan DN idag, så har Kent Wisti fångat en av veckans händelser så bra att mer behövs inte om AKB: - ”Vi behöver fler kvinnliga partiledare. Det är smidigt att ha någon som avgår för att mäns politik inte funkar.”

”Sparka på den som ligger”. Läste revisionsrapport om Växjö kommuns bostadsförsörjningsplan. Stark kritik av att vissa gruppers behov av bostäder inte tillgodoses, inte uppmärksammas, inte planeras för. Bra revisorer vi har!

Borgholm tur och retur i torsdags för en dags föreläsningar om utbildningsfrågor. Nytt för mig var Matz Nilsson, som berättade om skolkommissionens slutrapport och närmast om ”hur höjer vi skolresultaten?” Slutrapporten är på remiss. Rapporten föreslår bättre samarbete stat och kommun, bättre utbildning av lärare med mer arbetsförlagd utbildning, bättre introduktion det första året som lärare och mycket annat, som kan få fler lärare att utbilda sig färdigt och stanna i yrket. Lärare som är förberedda på att vara lärare, har kunskaper och får fortsätta utbilda sig till nya kunskaper. Ärligt – jag visste inte att denna skolkommission (13 ledamöter) suttit i ett par år och fått till 600 sidor, som nu kommuner med fler ska läsa och bedöma innehållet i. Till exempel kan nuvarande förskoleklass inkluderas i skolan med uppdraget att lära sig läsa. Bra, tycker jag.

Regnade när jag steg upp. Nu lite sol. Fikonträdet har ca 10 fikon på gång. Med en varm september som förra året, så kan det bli färdiga fikon.

Carin Högstedt

170827

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

23. aug, 2017

Lite annorlunda på besök på Sjölidens äldreboende i Braås i måndags! Inte bara information från chefer och rundvandring utan kaffestund tillsammans med, jag tror, sex av de boende och ett antal personal. Verkligen trevligt och givande! Vad önskar sig de boende? Jo, de betonar att de har det väldigt bra, men en resa till Växjö en gång per månad var ett önskemål. För att handla kanske eller se på utställning, gå på restaurang... Kan inte vara så svårt att boka färdtjänstbuss och samla ihop de som vill åka till staden någon gång då och då? Det hänger på resurser, sa personalen. Vi började besöket med att äta lunch, som tillagats på Sjöliden. Två rätter serverades, varav en vegetarisk och blåbärskräm till efterrätt. Båda rätterna fick gott betyg av oss. I köket lagas 600 måltider per dag till Sjöliden och skolan. Wifi? Ja, i de allmänna utrymmena, inte i lägenheterna. Trodde faktiskt det var fixat! (V) drev detta för ett par år sedan genom motioner/interpellationer. Verkligen illa att inte kunna koppla upp sig och skypa med barn och barnbarn, surfa eller vad en önskar i sin egen lägenhet, som en betalar hyra för! Ta tag i igen!

Bra start på besöket i Braås och nu var det Benders tur, ett familjeföretag som finns i hela Sverige på olika platser och som gör takpannor av betong och marksten till exempel. I Braås görs bara takpannor och det gör de i massor, 106 pannor på en minut. Drygt tio personer arbetar här och Jonas, chefen berättade gärna och mycket om denna industri. Så himla trevlig person och vad mycket vi fick veta! För att arbeta på Benders krävs att en vill ta i och arbeta helt enkelt. Lönen är ca 27-28 000 per månad. Flera pensioneringar väntar, men Jonas hyste ingen oro för rekryteringen som jag uppfattade. Företaget har sitt ursprung i Braås i firman ”Örkencement” för 50 år sedan. Örken är sjön i Braås.

Så till Braås ponnyklubb, som fyller 50 i år. Här träffade vi Cissi och Lena och fick en rejäl information om verksamheten, som har 130-140 ridelever. De flesta kommer från Braås och närbelägna Rottne men även stadsdelen Sandsbro, där jag bor. Två av mina döttrar var elever här som unga. Här finns 13 ridskolehästar och nio privata hästar. Det är väldigt mycket ideellt arbete och svårt att få ekonomin att gå ihop. Att göra i ordning p-platser skulle underlätta att ha tävlingar som ger ökade inkomster, sa Lena. Det är ju så att ridsporten är tjejdominerad och inte så prioriterad som fotboll och ishockey till exempel. Strukturerna sitter i. Det var ett förslag i S och V.s gemensamma budget att satsa på just ridsporten, bland annat för att kunna investera i uttjänta anläggningar. Det gick ju inte igenom i budgeten för 2018, men vi fortsätter driva på för att skapa rättvisa mellan olika sporter/idrotter/fritidssysselsättningar. Ridstallen funkar för övrigt också som fritidsgård. De unga är där och umgås med andra och hästar, inte alltid för att själva rida.

Så till Braåsgården, samlingslokalen, där vi hade gruppmöte efter att först ha blivit informerade av ordföranden i Braåsgårdens styrelse, Mats från Volvo. Vice ordförande i denna styrelsen, Maria, är med i vår V-grupp. Mats berättade om alla förbättrande investeringar som gjorts och att oron för framtiden är ekonomin, när förskolan som nu hyr lokaler ska flytta. Svårt att ersätta den inkomsten. Men det löser sig nog; styrelsen kommer att hitta utvägar.

Ja, det blev en lyckad dag och kväll! Nu går vi vidare till nästa tätort och kommundelscentrum, Rottne. Men det blir en dag till i Braås, för besök på skolan och Volvo.

Mötena duggar tätt nu. Har haft träffar tillsammans med Eva (C), med kommunens landsbygdsutvecklare idag och igår med tillgänglighetshandläggare för att stämma av och förbereda höstens möten och göromål. Mycket tal om bredband – resurser saknas på alla håll. Illa! Färdiga projekt och ansökningar finns det 33 av i Kronoberg, ca 165 miljoner kr är summan de behöver.

I morgon till Borgholm och strategisamråd med kommunens alla ordförande och vice plus förvaltningschefer/Vdar. En hel del intressant som Agenda 2030, tidiga insatser för barn och unga, skolresultaten – hur höjer vi dem? Pågår i två dagar. Jag deltar i morgon men av olika skäl inte fredag.

Carin Högstedt

170823

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se