Senaste nytt från Växjö och vänster

9. jul, 2017

Samtliga Almedalstal lyssnade på liksom även recensenterna efteråt, som är det roligaste. T ex Per Gudmundson (SvD) och Ulf Bjereld (S), idag efter Anna Kindberg Batras (M) tal, som inte var förutsägbara någon av dem. Talet var däremot rätt förutsägbart. Mycket bra att hon tydligt sa till Nordiska Motståndsrörelsens figurer, som häckade i ett hörn under talet: ”Åk härifrån, Sverigehatare”!

Jimmie Åkesson (SD) gjorde sitt bästa för att ta sig ännu längre in i stugvärmen, bl a genom att upprepa ”Det moderna folkhemmet” som de ska skapa, otaliga säger otaliga gånger. Det blir så enkelt när sjukvården ska få en kolossal förbättring samtidigt som de ska regera med (M), som ska sänka skatterna…

Födelsedagskalas igår, för barnbarn 10 år. Tyvärr fick vi fika inomhus. Det var inte bästa vädret denna födelsedag. Men lyckan var stor över presenterna: Fiskegrejer, morakniv, shorts och tröja, hudlotion och handkräm, böcker, böcker och prenumeration på Kamratposten plus ny cykel. Alla de närmaste var där, ca 15 personer och det blir många presenter till flickan, som börjar bli stor.

På förmiddagen åkte jag runt i skogarna hemomkring och delade (V)s sommarflygblad i små byarna. Trevligt. Vi beställer 2 000 till har vi bestämt.

Fick ett gott erbjudande från partiet centralt igår: Förvalsturné med Jonas Sjöstedt till hösten och V Växjö är en av tio organisationer som tillfrågas om vi vill arrangera ett möte med Jonas. Och inte bara ett möte utan två gånger ska ha komma till samma orter. Självfallet vill vi det!

Idag såg vi minst tio storlommar i Toftasjön. Kan ha varit elva. Det betyder att de har en träff från flera sjöar i närheten. Hör de ropen på långa avstånd eller hur får de fatt i varandra? Inbyggd rutin?

Kall och trist förmiddag men nu kommer solen mellan molnen. Växjö hittills sist i solligan, så det gäller att vara snabb på solstolen, när det väl händer.

I morgon ska jag få reda på hur läget är för min dator (se tidigare blogg om kraschen) och släktforskningen.

Carin Högstedt

170709

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

7. jul, 2017

Igår morse var omvärlden mjölkvit, när vi steg upp. Men dimman lättade och en ytterst vacker dag började. Jag satt i solstol i timmar och bara tittade; sädesärleungar i gräset. Tyvärr lätta byten för katter. Ringduvorna kuttrar. Tyskharen kom sättandes, stannade och åt av växtligheten, skuttade vidare. Storlommen dök och simmade långt under vattnet. Fiskmåsarna härjade, som de gör när något hotar deras ungar och bon. Skator är det gott om. Svart katt och randig katt väste mot varandra men nöjde sig med det. Inget blodvite.

Ja, det var en härlig dag med tid för vila och njuta. Datorn ute på bordet. Den blev  jättevarm, så jag la ner den på en stol med filt över. Musen mellan skärmen och tangentbordet. Maken L sätter sig på stolen. Krasch! I varje fall skärmen är trasig. Maken L ringer till den firma vi brukar anlita. De har semester. Googlar och på tredje försöket svarar en person och han kommer förbi inom ett par timmar och tittar på datorn. Vilket lyckokast! Jättetrevlig ensamföretagare med datorverkstad, från Iran, 30 år i Sverige, vi har gemensamma bekanta och mycket att prata om. På måndag ska jag få svar på hur det är ställt med min dator, som visserligen behövde bytas i vilket fall, trött som den är efter 6 år ungefär. Men – hela släktforskningen och alla program jag har för att forska – det är det som är kruxet. Går det att använda? Maken L näst intill otröstlig över olyckshändelsen, men det kan bli riktigt bra i sista änden. Eventuellt bara skärmen som är skadad. Ny dator nödvändig i vilket fall inom kort.

Lyssnade förstås på Ebba Busch-Thor (KD) i Almedalen. Snyggt framförande med bilderna i bakgrunden. Men blir less på att de borgerliga helt glömt att de styrt för inte länge sedan. De hade socialminister! Och nu är äldrevården helt under isen och det saknas särskilda boenden för ”våra äldre” som EBT envist upprepar: ”våra äldre”. Det är mycket vanligt och jag retar mig på uttrycket. För mig framstår det som att äldre är en homogen grupp som inte förmår tänka själva.

Sitter i kommunhuset och skriver. Här är lugnt. Träffat två andra förtroendevalda i ”politikerkorridoren”. Ann-Christin Lindkvist (S) och Sofia Stynsberg (M). Ute helt mulet idag, så jag passar på att uträtta lite ärenden och har tittat till partilokalen. Sommarflygbladen (5 000) nästan slut. Kan nog låta trycka några tusen till.

SOM-institutet ha kollat opinionsläget i storstäderna: (V) tredje största parti. Gott – får ta alla tillfällen till (skade)glädje i akt.

I eftermiddag tar maken L och jag en tur till Berg med omnejd igen. Finns mycket av konsthantverk till exempel att titta på.

Carin Högstedt

170707

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

5. jul, 2017

Heldag igår med mellandottern på smala, krokiga, backiga och överlag bra vägar i mest Vena socken men även Mörlunda och Kristdala var vi inne i. Jag hade antecknat ett stort antal byar, gårdar och stugor där våra anmödrar och fäder bott, som vi skulle titta på och om möjligt i en by identifiera rätt fastighet med hjälp av foton bl a. En del har vi uppsökt tidigare, en del var nytt. Dottern är kartläsare, jag kör. Det blev 35 mil. Gick som smort. Kallt och ruggigt när vi åkte. Vid gränsen till Kalmar län kom första solglimten. Sedan bättre och bättre väder, med ett par inslag av korta duggregn.

Gick en mindre vandring för att titta på en fornborg utmed vägen mellan Junnarp och Blaxhult. Njöt av blomprakten, speciellt de stora blåklockorna, som var många. Fornborgen var som den vi har i skogen här hemma i Notterydstrakten; Om ingen talar om att här finns en fornborg, så skulle en inte se det som något annat än sten på sten. Trevlig dag och vi kan snart ställa upp i frågetävling på området byar i mellersta Kalmar län. Fortfarande hittar vi vägar vi inte åkt tidigare! Stora överraskningen var Björnhult i Mörlunda socken, tror jag. En radby som var så himla fin, så välhållen, så vacker, så ompysslad. Mitt uti ingenstans mellan Hagelsrum och Krokshult. Vena värdshus och matbutik nerlagda sedan förra året. Tråkigt. Vi åt pizza i Hultsfred på hemvägen. Inga missöden, inga bommar över vägen, gott om tranor och levande landsbygder med djur. Många av ställena har hyst släktingar på 1600-1800-talen.

Har nu sett och hört Jonas Sjöstedt (V), Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C ) hålla tal i Almedalen. Alla tre var personliga i sin framtoning. Det är tydligen det nya retoriska greppet och hellre det än förra årets ”svenskhetens bevarande” som alla utom Jonas ägnade sig åt. Jonas tal höll hela vägen, tycker jag. Jan Björklund hade en bra inledning om klassklyftor, men sedan glömde han att han varit utbildningsminister ett antal år.  Annie Lööf hade också dåligt minne – hon var ju näringsminister – och allt elände kan rimligen inte ha inträffat på de senaste tre åren. Klassklyftorna har ökat i 20 år ju! Lööf hade dock en mycket stark avslutning mot nazism och rasism! Ikväll Magdalena Andersson (S). Ska bli spännande. Mer nyfiken på det talet än om det varit Stefan Löfvén måste jag säga.

Mycket intressant i Dagens ETC 4/7 om hur ”Städer över hela världen avvisar privatiseringar”. I Tyskland, i Frankrike, i England, i Spanien återkommunaliseras sjukvård, utbildning, vatten, avfall, transporter exempelvis. Artikeln bygger på en ny rapport från Transnational Institute. Ett exempel som nämns i artikeln är det särskilda boendet Sörgården i Rottne, Växjö kommun, som varit privat drivet och nu blir intraprenad på personalens förslag. Men i kommunen är detta endast ett befriande undantag från privatiseringsivern. 2016 såldes näst flest hyresrätter i Sverige, nästan 2000 på ett bräde, i Växjö kommun! Intraprenader har vi alldeles för få enligt min mening. Roligt att Sörgården ska drivas så.

Underbar förmiddag på altanen, efter allt blåsande, regnskurande och kyla. Varade från sjusnåret till ca 12. Nu helt plötsligt regn, kallt, blåsigt!?

I morgon fyller äldsta barnbarnet 10 år. Stor dag. Kalaset är på lördag, eftersom en del inblandade gäster arbetar som i morgon.

Carin Högstedt

170705

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

2. jul, 2017

Dubbla tröjor och filt. Ska härda ut, ja, härdas ute kan en skriva. Det är sommar. Det är städat på altanen och maken L har klippt torra grenar i buskarna. Tre säckar rens blev det. Det är söndag, V-dag i Almedalen. Det ska följas utomhus. Tyskharen här på morgonen, berättar maken som var uppe tidigt. Solen sken, säger han. Jag sov till sju minsann. Då var solen i moln. Ser på nyheterna från Almedalen att det är kallt där också.

Förra året bloggade jag om varje partiledares tal. Det har jag inte bestämt mig för i år, men jag ska försöka lyssna på vad de säger. Noterar med glädje att (C ) nu går ut och kräver paus för att skicka asylsökande till Afghanistan. Inte amnesti vad jag förstår men ”paus”. Åt rätt håll i alla fall!

Tittat på presskonferensen som Jonas Sjöstedt haft i Almedalen om sjukvårdsfrågor i allmänhet, om de många förbättringar (V) har fått igenom i förhandlingar med regeringen och om dagens nya krav på dygnetruntöppna vårdcentraler i alla landsting/regioner. Det är ett bra krav på reform som ska omfördela från akuter på sjukhus till primärvården. Skulle kunna vara kostnadsneutralt, men inte givet. Framför allt ökar människors möjligheter att få hjälp inom rimlig tid istället för att sitta på en akut, där det kommer in trafikolyckor och annat som går före ett barns ont i magen eller örat.

-Hur är Vänsterpartiet på sociala media? Jo, sa en expert i Almedalen på det: Många följare, stort engagemang. Inte Jonas själv som åstadkommer så mycket, men andra runt omkring. Låter ju bra.

Trevlig dag igår med vernissage på Galleri Garaget. Lena Selander, en av utställarna, målare, , var där personligen. Fastnade för hennes bild av ”De åttas gäng”, åtta vuxna änder och en mängd andungar. Göran Wassberg, skulptör, visade underfundiga små träfigurer, som han snidat. T ex ”Undervegetation”, ett par soldater och många små människor som väntar på att rekryteras. Soldaterna höjer sig över de många. Starkt intryck.

Bergveckan började igår och drog mycket folk! Vi nöjde oss med Garaget och vår väns loppis, som ligger mellan Berg och Lädja. Mycket grejer och bekanta att prata med. På hemvägen till Gasslanda för att gratulera svärsonen på födelsedagen och träffa barnbarnen en liten stund. Hann inte med Växjö DFF.s hemmamatch. De vann med 6-0 i vår frånvaro! Vi ska lägga en dag till på Bergveckan.

Jane Harper är debutant och lyckosam sådan! Hennes deckare ”Hetta” har gjort succé. Nu läser jag Lone Theils ”Flickorna på englandsbåten”. Inget omdöme ännu. Igår kväll läste jag ett antal ICA-kuriren. Det är en av de tidningar som cirkulerar mellan döttrarna, barnbarnens farmor och mig. Mycket intressant artikel om och med Kent Wisti, som är präst, satiriker och konstnär. Hans satirteckningar är verkligen i min smak: En ”gubbe” funderar: ”Regeringen vill öppna för möjligheten att stänga Öresundsbron. – Bron byggdes för att vi skulle sammanlänkas med resten av världen. Men det var inte så roligt som vi trodde, det här med världen och det”.

Nästa gubbe: ”Människan består till 2/3 av vatten. – I princip är vi bara gurkor med ångest”.

Och en till: ” – Om vi inte stänger gränserna nu kan vi hamna i ett läge där vi inte har råd att köpa Per Morbergs skärbräda för 4 000 kr”.

  • Varför vet jag ingenting om denne präst? – För att du inte följer twitter och facebook som du ska, säger maken L.

OK. Wisti har ca 8 000 följare på twitter läster jag på nätet. Bra! Nu blir det en till.

Carin Högstedt

170702

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

30. jun, 2017

Tröstlöst väder: Regnskurar, stark blåst, 13 grader. Igår sådan vind från sjön att tomatplantan, som är jättefin och med många blommor, vek sig. Jag band upp den till en pinne. Sedan flög hela krukan iväg på altangolvet. Blåser det inte väldigt mycket nuförtiden?

Utflykten till Vena socken med dotter flyttades till tisdag nästa vecka. Ägnade gårdagen åt administrativt politiskt arbete. Tog bort en massa flaggade mail, en del från 2015, och inte så aktuella längre. Läste ut ”Hetta” av Jane Harper, som vännen Lotta Svanberg tipsat om. –Ja, mycket bra och tänkvärd! Undrar om hon skrivit mer? Ska ta reda på.

Idag en tur med tre partikamrater (och en liten dotter till en) med sommarflygbladet till Åryd, Furuby, Risinge, Ingelstad. Meningsfullt och gick bra trots regnet. I morgon börjar Bergveckan och det är vernissage på Galleri Garaget mellan Berg och Tolg. Hemmamatch med Växjö DFF och Frid- och fredsvandringen träffas i Spjutaretorp kl 11.00, något som planerats i månader. Maken L ska inviga en konstutställning på IOGT, Vattentorget i Växjö.  Svärson fyller år. Mycket som händer just 1 juli. Jag väljer att besöka Galleri Garaget, sista året som den utställningen äger rum. Det hinner vi efter invigningen av konstutställningen. Kanske hinner vi även se matchen. Galleri Garaget har i år måleri av Lena Selander, Göteborg och skulpturer av Göran Wassberg, Stockholm. Intressant ska det bli att ta del. Loppissugen också. Bergveckan innefattar minst en loppis. Ja, finns att göra. Har en artikel på gång inne i huvudet. Men är lite för för-d på många saker för att skriva just nu. Se t ex min förra blogg.

Från Afghanistans flyktingministrar kommer vädjanden till Sverige att inte utvisa fler till Afghanistan. De har inte möjlighet att ge ett värdigt eller säkert mottagande. Vad svarar den svenska regeringen?

Carin Högstedt

170630

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se