Senaste nytt från Växjö och vänster

9. feb, 2018

Det finns två lokala insändarskribenter som jag fäst mig vid på senare tid. De är väldigt bra och vågar ifrågasätta ”sanningar”: Agnes Ozolins och Catarina Thestrup. Agnes är kemist och skrev om ”Europas grönaste stad” som mer marknadsföring än innehåll för några veckor sedan. Catarina är lärare i Växjö kommun och skriver i Smp idag. Rubriken är: Granska skolsystemet i stället för skolorna. Hon angriper marknadstänket i skolan, konkurrensen mellan skolor, mörkandet av brister, tystandet av kritik. ”I och med att skolan inte längre ägs och drivs gemensamt har samarbetet mellan skolor i det närmaste försvunnit och lärarnas och även kommunens, skolverkets och skolforskningens möjligheter till styrning och påverkan har minskat.” ”Är det verkligen såhär vi vill ha det?” -Ja, hur blev det så här och går det att ändra? När det inte ens finns en majoritet i riksdagen för att stoppa vinstjakten. Catarina skriver väldigt insiktsfullt. Många håller nog med i själ och hjärta.

I Alvesta kommun ska de börja skjuta kajor. Inte i Växjö ser jag i Smp idag. Tack och lov. Men de ses som problem enligt tjänsteperson på tekniska nämnden. Jag måste säga att jag tänker inte alls på Hitchcock när en flock kajor far genom luften. Jag tycker de tillhör staden och jag känner mig som en del av kosmos, när de susar över himlen. Men det kanske en inte får säga i det här landet?

På förre fullmäktige ställde jag en fråga till ordföranden i tekniska nämnden om väderskydd och soffor på den provisoriska bussterminalen på Kronobergsgatan i Växjö, ett provisorium som ska vara i 2-3 år. Det saknas väderskydd, det saknas soffor. Det är ju orimligt obekvämt och kommer att betyda färre passagerare. Många av bussåkarna orkar inte stå upp någon längre stund utan behöver sätta sig. Kan ju inte vara en nyhet. Hade ingen tänkt på det?  Så verkade det på svaret. Vi följde upp frågan i V-gruppen med en skrivelse till tekniska nämnden. Idag – återigen i Smp -  förstår vi av artikel att det kan bli soffor, någon form av väderskydd och kanske en toalett. Det går framåt alltså.

Vaknade tidigt och plöjde dagens tidningar rätt noggrant. Vad skriver de om Vänsterpartiets kongress som börjar idag? -Ja, självfallet om det faktum att en f d partiledare är portad från kongressen och avhoppad plus några andra ”avhopp” (det går att sluta ett uppdrag utan att det är något dramatiskt). Men rätt hovsamt ändå. Ja, Smps ledarskribent vrider om kniven lite extra. Ett svar på den skulle kunna vara DN Debatt idag, ”extremhögerns politik görs självklar med GAL-TAN-skalan, av Aron Etzler, (V).s partisekreterare. GAL-TAN betyder Grön-Alternativ-Liberal och Traditionell-Auktoritär-Nationalistisk, de motpoler som enligt upphovsmännen skulle kunna ersätta den klassiska höger-vänster-skalan. Tycker artikeln är mycket intressant och synnerligen läsvärd. Tycker även att GAL-TAN är intressant som tankegods. Etzlers kritik är en vidräkning med GAL-TAN – den saknar ju socialismen t ex. DN Debatt idag.

Så blir det! -Nä, jag ska inte kandidera till kommunfullmäktige. Beslut om listan tas nästa vecka, men valberedningens förslag verkar väl förankrat. Vi får nya namn på toppen och det har vi arbetat för hela perioden. De kommer att göra en god insats inför valet. Sedan får vi se hur majoriteten ser ut och vilka platser i nämnder och styrelser vi kan komma in i. Hur det känns? -Ja, kluvet. Men rätt. Lite att förlora ett fotfäste, lite av en befrielse. Men kommunpolitik kan bedrivas på andra arenor än just kommunfullmäktige.

Ska följa kongressen på SVT Forum så mycket jag hinner. Lyx att sitta i soffan och ha en massa fåglar utanför (steglitsarna är fem) och TV-sänd kongress innanför. Lite sol idag. Var på kyrkogården kl 8.00 och sedan på gymmet. Kanske skriver några intryck från kongressen senare idag.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt

 

7. feb, 2018

I den bästa av världar hade någon granne tagit hand om Sally, när hon var utestängd i kylan igår. Jag var borta hela dagen och kom hem sent, men levde i förvissningen om att båda katterna var inne. Så var det inte uppenbarligen. Sally smet ut när jag matade fåglarna på morgonen och blev kvar ute. Jag såg henne inte komma ut över huvud taget. Och jag lever i den bästa av grannvärldar! Jag satte upp en efterlysning vid dörren till miljörummet vid lunchtid. Två grannar sa att de sett Sally idag. Lugnande. Alltså ingen rovfågel som tagit henne, vilket jag börjat föreställa mig. Och så öppnade en granne sin dörr när jag gick över gården och ropade på Sally. Där var hon! Låg i en garderob hos grannen och sov. Jag bar in henne och nu får hon husarrest ett tag. Medan jag satt hela förmiddagen och stirrade ut på altanen där hon brukar gå ut och in, så fanns hon nära och har enligt en granne suttit vid dörren från gården och varit väldigt upprörd över att inte bli insläppt. Tack goda grannar för hjälpen! Det är fantastiskt fint att bo i en sådan här liten förening. Maken L sa om Sally, att hon började bli ”lite senil”. Kan vara så. Nu är vi i alla fall inne både katterna och jag.

Hemma efter att ha lyssnat på professor Johan Svedjedal, som berättade i nästan två timmar om Karin Boyes liv och författarskap. Bibliotekets vänner arrangerade denna kväll och det var återigen så gott som fullsatt i Galaxen på stadsbiblioteket. Han satte in Boye i samtidens politik och litterära liv. Jätteintressant. Jag kom på mig själv att vara väldigt glad för att jag en gång läste litteraturhistoria i Lund, att jag haft stor glädje av det hela livet om än inte yrkesmässigt direkt. De sitter bra i minnet faktiskt, namnen på författarna, på dikterna, på diktsamlingarna från tiden 20-30-talen. Skulle kanske fortsatt studera och forska!?

Händer mycket i politiken just nu, men jag tar det en annan dag. Nu ska jag koppla av med tidningarna Retro och Antik o Auktion. Tack och lov att Sally är hemma!

Carin Högstedt

180207

www.maqt.se

www.carhog14.se

@hgstedt

 

7. feb, 2018

Fruktansvärt orolig för katten Sally. Kom hem sent igår kväll, ca 21.30 och möttes bara av en katt. Tyckte det var konstigt och har letat igenom lägenheten flerfaldiga gånger, inte minst på alla de platser där hon tycker om att ligga. Ovanpå torktumlaren, på elementen den här årstiden, i rentvättstrykkorgen, garderoberna. Överallt, för hon är gammal och lite skraltig. Kan ha lagt sig att dö eller fått en stroke? Ingen Sally. Gått igenom alla mina förehavanden igår. Ingen katt ville ju gå ut i kylan. Därför var jag säker på att Sally var inne såväl som Tassi. Men jag var ute och fyllde på fågelmaten igår morse. Kan hon ha smitit ut och blivit kvar? Har någon av de snälla grannarna förbarmat sig över henne i kölden? Det är det enda goda alternativet jag kan komma på och ska undersöka snarast. Har alltid varit så att när vi har öppnat altandörren och gått ut, så kommer katterna i vild förtjusning. De tror det är sommar och att vi ska sitta där med dörren öppen, så de snabbt kan komma in när farorna hopar sig och deras husse och matte sitter på altanen som en trygghetsmur. Lätt hänt att någon blir utestängd, men Sally brukar dunka tassen i fönstret på altandörren, när hon vill in igen. Men nu åkte jag ju till stan tidigt igår och kom hem sent… Och flera minusgrader. Återkommer senare.

Carin Högstedt

180207

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559

0706214959

 

4. feb, 2018

En hel helg utan inbokade möten. Gjort det möjligt att skriva, fått iväg en insändare, en rapport om vad vi gjort i kommunala gruppen under januari och ett förslag till motion, som kanske blir en skrivelse. Växlat mellan skrivbordet och att trampa omkring med 600 ex (V)äxjös Kommunnytt. Gick an igår, men idag mycket pulsande i den nya snön och frusna brevlådor, 2,5 timmar idag och jag behöver inget besök på gym denna dag! Träffar ovanligt mycket folk en sådan här söndag, för de är ute och skottar. En eloge till Växjöbostäder som på sitt område i Sandsbro skottat väl och sandat ordentligt.

Läser som vanligt ledare i Dagens ETC med stort intresse. Johan Ehrenberg 2/2 om ”Våga vägra privatisering”. ”1980 jobbade 500 000 svenskar inom statliga företag eller affärsverk i Sverige. Nu är det under 150 000. Affärsverken är i stort utrotade.” Ehrenberg har hört och introducerar nu  begreppet ”vampyrkapitalism”, används i England. Det är den kapitalism som plockar bit efter bit av det offentliga med ett enda mål: Att tjäna så mycket pengar som möjligt. Ehrenberg har en idé om att införa bromsregler, t ex två tredjedels majoritet, som hinder för utförsäljning av allmän egendom. -Ja, då hade vi kunnat stoppa utförsäljningen av de drygt 2 000 hyresrätterna, som såldes i Växjö kommun för 1-2 år sedan. Just de hyresrätterna, många byggda på 70-talet, som även pensionärer och låginkomsttagare hade råd att bo i. Ett krav på köparna, som vi lyckades driva igenom, var att lägenheterna skulle in i den kommunala bostadskön också som privatägda. Hur det gick med det? Det har vi från (V) frågat om åtskilliga gånger, men det har ännu inte hänt mer än att de satt sig vid samma bord, de nya ägarna och kommunfolk.

Håller helt med Ehrenberg om att det behövs en politisk rörelse som stoppar privatiseringarna men också bygger andra gemensamt ägda företag och verksamheter för att skapa motmakt. Hans bromsregel för privatiseringar av offentlig egendom hade kunnat föras in i nya kommunallagen! Den börjar gälla nu i år. Men förslaget lär inte ha kunnat passera riksdagen. Det jag har läst och hört om den nya lagen är för övrigt en besvikelse. Tendensen är att föra mer makt till kommunstyrelsen och avlöva det direktvalda kommunfullmäktige.

Dagens ETC ½ är skriven av Andreas Gustavsson och har rubriken ”Det kan bli tidernas värsta valrörelse”. Jag går inte in på innehållet – det gör mig rädd – men inte för Gustavsson. Utan för ”den värsta valrörelsen”. Eller egentligen att jämlikhet och jämställdhet har ersatts med ”kriget kommer” och krav på hårdare straff i en allt stridare ström.

Kallt och snö, veckan full med möten fram till fredag. Då börjar Vänsterpartiets kongress i Karlstad och jag ska lyssna så mycket som möjligt på debatterna där. – Vart är (V)i på väg? Och varför står vi tämligen stilla i opinionen?

Har problem med att dela mina bloggar sedan en tid. Får se om det lyckas nu.

Carin Högstedt

180204

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559 (privat)

 

 

 

4. feb, 2018

MOTION

Till Växjö fullmäktige

 

Om att bygga fler hyresrätter med rimliga hyror

Det byggs mycket bostäder i Sverige just nu – men alldeles för få för de mest behövande. 2016 byggdes 42 000 nya bostäder. Av dem var bara 15 000 hyresrätter och av dem byggdes ca hälften av allmännyttan. Boverket har konstaterat at det främst är nyanlända, låginkomsttagare och unga som har stort behov av bostäder i form av hyresrätter med rimliga hyror.

Exempel på kommuner som 2010 – 2016 byggde flest hyresrätter i antal är Örebro, Lund, Helsingborg, Umeå. Räknat per tusen invånare är det i toppen Sigtuna, Upplands Väsby, Örebro, Sundbyberg. Alla fakta hittills i Dagens Samhälle, nr 18 2017.

Överhuvudtaget är Örebro kommun i många nyhetsrubriker för sin bostadspolitik. Så vad gör de då? Det nämns att de pressar priserna vid markanvisningar. De ger hyresrabatt på nybyggt i 10 år. De låser räntorna i 10 år. De bygger kontinuerligt och vid markanvisning skriver de in i avtal att ett visst antal bostäder ska vara hyresrätter. Örebro kommun har tagit fram ”Örebromodellen” som innebär snabb planering, samarbete och dialog med privata bostadsbolag för att få fram bostäder till nya invånare med reguljära löner. Speciellt det privata företaget Botrygg har ett intressant koncept för låga hyror, där bostadsrätter subventionerar hyresrätter i ett område och där marken upplåts med tomträtt. Se Dagens Samhälle nr 26 2017 om det sistnämnda.

Malmö kommun har beslutat att hälften av markanvisningarna ska gå till hyresrätter.

Göteborgs stad har gett sin allmännytta direktiv om betydligt högre takt på bostadsbyggandet. En nybyggd trea på 70 kvm ska inte kosta mer än 6 000 kr.

Ett socialt hållbart samhälle bygger för alla kategorier människor. Vi i Vänsterpartiet anser att Växjö kan lära av andra kommuner, där byggtakten är hög vad gäller hyresrätter och där hyrorna ligger på nivåer, som även låginkomsttagare mäktar med. Staten har ett stort ansvar för bostadspolitiken och kan göra mer än för närvarande, men omvärldsbevakning kan måhända ge Växjö kommun nya impulser som driver på för produktion av fler hyresrätter.

Vi hemställer att fullmäktige ger VKAB i uppdrag att efter omvärldsundersökning ta fram ett antal idéer för fler hyresrätter och med rimliga hyror.

180205

Carin Högstedt