Senaste nytt från Växjö och vänster

15. dec, 2019

Så var den helgen över och nästa är det nästan jul! Det går undan. Pepparkakor är bakade med hjälp av banbarnen. Letade inte recept på nätet utan tog fram min bästa kok- och bakbok, som jag fick i julklapp av bror Peder 1973. Där fanns ”julpepparkakor” som passade bra till figurer. Detta halvantika recept blev riktigt bra. Gick att göra både stora hästen och storhjärtat. Gubben och gumman alltid svåra. Det var de redan när jag var liten, förklarade jag för barnen. Svårt att få med ben och armar. -Ja, det är samma formar, arvegods.

Kommande vecka innehåller inte bara julförberedelser utan även sammanträden med kommunfullmäktige och omsorgsnämnden, tisdag och onsdag. Kommunnytt ska skrivas och tryckas, delas, så bäst att ta ett djupt andetag och mobilisera krafterna.

Flera interpellationer och motioner från oppositionen ska ha svar, Från V om att kombinera yrkena brandman och undersköterska plus att lämna LOV, lagen om valfrihetssystem, som jag tror fler har fått hum om vad det är efter bataljen om Arbetsförmedlingen, där det var mycket tal om lOV.  Medborgarna har varit flitiga som vanligt och bland de förslagen finns t ex ”Växjö som en kärnvapenfri zon” och att bygga nya skolan i Lammhult energismart. I Tävelsås föreslås en ny gymnastiksal. På omsorgsnämnden kommer det att vara mycket information och så har Julia (S) tre skrivelser som ska ha svar. De svåra och tunga ärendena som återremitterades häromsistens kommer upp först i februari. Reviderad LSS-vägledning t ex. Ska redovisa hur det gick på torsdag troligen.

SigBrit Fors har avlidit (se tidigare bloggar och Smålandsposten). Hoppas och tror att hon insåg att hon in i det sista gjorde något gott för andra genom att vara ett modigt föredöme i att kräva sin rätt till värdigt liv och bostad.

Carin Högstedt

20191215

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

12. dec, 2019

Det ska erkännas att det tog emot att lämna stugvärmen och spinnande katten för att ta sig till stan igår kväll och gå på politiskt möte som inte var ett måste! Ut i mörkret, det eviga regnet och till S-märkt möte med Daniel Suhonen, Reformisterna! Mötet har marknadsförts alldeles utmärkt på facebook och som ett öppet möte. Det visade sig att det var inte bara Eva-Britt Svensson och jag från (V) som gärna ville lyssna på Suhonen. Det var gott om V-partister och partilösa, publiken var tätt packad i källaren på Café de Luxe.

Suhonen berättade lite om sin livsresa fram till bildandet av Reformisterna förra våren. De har nu över 3 000 medlemmar. (R) vill inte splittra socialdemokraterna utan inspirera till en förändrad politisk kurs och ett växande parti. Främst har de hittills lagt koncentration på den ekonomiska politiken, som i mycket är likartad med Vänsterpartiets (min anm.) Suhonens inledningstal var retoriskt skönt att lyssna till och handlade om att använda de pengar som finns på nationell nivå till skolan, vården, omsorgen, järnvägar, bostäder… Att skapa arbete och trygghet för alla människor. ”Full sysselsättning”, som vi sa förr. Lite handlar det om att återskapa. Vi som föddes vid krigsslutet och växte upp under 50-60-talen, vi vet hur det känns att vara arbetarklass, utan några extra medel någonstans, och ändå ha möjligheter att studera och bli i princip vad som, få arbete och försörja oss. Möjligheterna, tryggheten fanns där.

Idag osäkra anställningar, betydligt högre arbetslöshet, bostadsbrist och för dyra bostäder. Trångboddhet (Igen. Jämför fattigsverige). Suhonen talar om klassklyftorna så det blir begripligt vad som menas. Han berättar om ”skattetryckets” utveckling – eller rättare sagt avveckling och vad det betytt för välfärdens nedmontering, i ett rikt land. -Ja, det var bra att göra den bussresan till stan och vara med om ett ovanligt möte med många socialdemokrater och vänner från lokalpolitiken. Arbetarrörelsen ska växa – vi ska prata politik i våra respektive partier och föreningar. Skapa hopp inför framtiden.

Noterar att krönikören Janna Li Holmberg i Smålandsposten idag (12/12) med rubriken ”Bye bye folkhemmet” skriver på samma tema som Suhonen men med ett helt annat ordval. Suveränt bra! Men Janna, det ska gå att förändra. Ditt barnbarn såväl som mina och alla andra ska kunna växa upp i trygghet till skola, vård, bostad, arbete. Självklart går det att ändra politiken – om tillräckligt många vill det. Det är bara det kruxet.

Kunde inte hålla mig. Läste i omgångar i natt ut Camilla Grebes ”Skuggjägaren”. Riktigt spännande och intressant ur poliskvinnoperspektiv.

Pepparkaksdeg ska göras för bak med barnbarnen. Skrivarbete finns att ta itu med. Valet i Storbritannien ska följas. Styrelsemöte och lussefika med min bostadsrättsförening. Handlingar till fullmäktige och omsorgsnämnden nästa vecka ska läsas och begrundas.

Har precis fått papper från Skatteverket; nu har jag officiellt mitt namn stavat Carin, ej Karin. Jag bytte själv i 15-årsåldern och det har inte varit några problem med pass eller andra dokument. Tills jag fick brev från Växjö kommun: Om jag inte skriver som den officiella stavningen säger, så blir jag av med min e-postadress. Inför det hotet, så tog jag itu med saken och för 250 kr fick jag papper på att jag stavar Carin.

Ha det gott!

Carin Högstedt

20191212

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

8. dec, 2019

Var på öppet hus hos goda vänner igår eftermiddag. En tradition i december sedan? -Ja, i många år har bjudits på snittar, kaffe med mera. Pratade med andra gäster, flera av dem mina vänner och bekanta också. Vi talade om brott på 16.00-talet; det var många mord, mycket våld och skjutningar, i vissa landsdelar häxbränningar (kvinnor brändes på bål. Vi talade om hur en ska bevara kunskaperna om släkten och dess färder och irrfärder till kommande generationer. Vi talade politik och det faktum att (SD) kan bli största parti. Hur ska partierna ta tillbaka sina medlemmar? Vi pratade litteratur, nobelpristagare inte minst och andra läsefrukter. Behovet av att träffa andra människor live, vara del i ett kollektiv och inte leva livet bakom skärmen. Ja, det är en kort sammanfattning.

Mitt i natten vaknar jag; jag har en lösning – inte på den politiska oron och högerpopulismen – men på hur jag ska gå vidare med att göra åtminstone del av min släktforskning tillgänglig för framtiden. Självfallet ska ett familjeträd skapas, men också en bok/skrift om gården Veningehult 2 och framför allt torpen under den. Har odlat idén länge och samlat data. Men jag behöver en fotograf och - det slog mig - är en av mina bröder. Han har dessutom bott längre än jag på ett av torpen. Och har mycket gott minne om folk och fä. Ska informera honom om detta uppdrag idag. En av mina döttrar kan vara chaufför. Hon har varit med på flertalet ställen tidigare, när hon och jag rekognoserat inför mina släktträffar varje sommar. Detta måste gå i lås! Vi gör skriften ihop.

Innan denna givande öppna-hus-eftermiddag så var det karateuppvisning och avslutning för den här terminen på sonsonens karatekurs. Skickliga barn/unga som visar rörelser, andning och disciplin, får diplom och en del, som sonsonen, avancerar till ny grupp nästa år. Efter det till pizzeria och lunch med hela familjen Högstedt plus undertecknad mormor och farmor.

Har läst ut Anna-Karin Palm om Selma Lagerlöf. Ser fram mot att Palm kommer under våren till Växjö Stadsbibliotek och Bibliotekets Vänner. Ja, det finns mycket på vårprogrammet att se fram mot men extra roligt att lyssna, när jag läst boken, tycker jag. Nu börjat på den mycket hyllade deckaren ”Skuggjägaren” av Camilla Grebe. Är maniskt beroende av deckare på nattduksbordet, men kan tack och lov läsa annat också.

Flera föreningar har haft sina sista möten för det här året. ProLiv Kronoberg t ex. Planering av årsmöte, rapporter från november månads Mustaschkampen och det vi arrangerade. Missade Manskören i Mariakyrkan, som blev succé och missade även Lakersmatchen efter mötet i torsdags. Det är knepigt att vara på flera ställen samtidigt liksom att orka med att boka in varje vardagskväll – även om det är roliga och icke krävande evenemang. Igår i alla fall en stunds möte med ”Tantpatrullen”. Vi kämpar för ett nytt pensionssystem med sång och flygblad på Storgatan i Växjö.

Ikväll dock – om inget särskilt händer – så ska jag gå på körsång med ”Blandad konfekt”. Känner flera sångare och hoppas på lite trevlig julfeeling. Innan dess ett uppdrag för min bostadsrättsförening. Bara trevligt det också. (V) kommer att finnas på stan mellan 14-16 på Storgatan med Röda cykeln, glögg m m. Idag söndag 8/12.

Ha en skön 2 advent!

Carin Högstedt

20191208

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

4. dec, 2019

Hemma och klockan är inte mer än 18.00. Kunde ha blivit rekordlångt omsorgsnämndsmöte, men de tre mest brännande ärendena sköts upp till sammanträdet i februari! Så ärende 2 på dagordningen ”Översyn av verksamhetsområde omsorg funktionsnedsättning samt inriktningsbeslut gällande verkställighet av insatser” är inte avgjort utan kommer att göra en ny vända i förvaltningen och komma tillbaka i februari. Ärende 3, ”Revidering av omsorgsnämndens vägledning för biståndsbedömning enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade” samma sak; tillbaka och kommer upp i februari. Ärende 4, ”Föreningsbidrag och verksamhetsstöd inom omsorgsnämndens verksamhetsområde” likaså. Bakom dessa rubriker finns många människors behov av och tillgång till stöd och hjälp, sysselsättning, fritid, boende och socialt liv, Det är mycket viktiga beslut.  Inte enkla. Inte lätta att beskriva. Att majoriteten väljer att återremittera tyder på att något gnager i förslagen, i ett eller annat parti eller – alla?  Vi diskuterade i ett bra tonläge och ärende 2 och 3 i alla fall kommer upp i hela nämnden om två veckor för information och diskussion, inte beslut. Jag vill gärna påminna om att allmänheten har närvarorätt på nämndsmöten och yttranderätt under en halvtimme vid starten. Tyvärr sällan någon använder detta forum för information och insyn i hur nämnden ser ut och fungerar.

Jag tror inte att oppositionen och majoriteten kommer att bli överens i de tre ärendena, men vi kan i alla fall lyssna på varandras argument.

Ett bra beslut idag – Sörgården får behålla sin intraprenad! Det betyder att personalen har viss egenmakt över sin arbetsplats. Bra!

Tog upp frågan – som aktualiserades på debatten om äldreomsorgen i måndags – om vart en som vanlig människa och t ex anhörig ska vända sig med klagomål på ett boende eller  hemtjänsten. Finns broschyrer och de delades ut på mötet. Men uppenbarligen så vet inte allmänheten om detta, enligt vittnesbörd under debatten. Eller vet de men de får ingen återkoppling. Får nu veta att majoriteten håller på med en skrivelse till nämnden om det som jag är ute efter: Tydlig information i alla media och kanaler vart en vänder sig. Lite konstigt att sitta vid makten i jag vet inte hur många år och behöva skriva till sig själv. Men OK. Om det behövs för en sådan sak, så är det väl så.

Kom äntligen iväg till gymmet idag. Var där igår. Då fick jag inte upp bakluckan på bilen. Hade frusit fast. Där hade jag skor och diverse som behövs. Nu milt igen, tack och lov. Lite snö är vackert men isen och halkan livsfarliga. Vet att på en halv sekund kan livet bli helt annorlunda. Lårbensbrott och fan och hans moster vid min ålder – ja, livsfarligt.

Försöker komma ifatt mig själv och mina åtaganden och måsten. Går inte så bra. Skulle varit på föreläsning på biblioteket ikväll, men kände att 4,5 timmars intensiv omsorgsnämnd, ja intensivt lyssnande , tänkande, talande, satte punkt för dagens aktiviteter. TACK till alla som peppar mig via mail, brev, kort, tel, facebook och samtal på COOP eller var som helst! Ni gör att jag orkar mer och skärper mig och mina kunskaper.

Carin Högstedt

20191204

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

1. dec, 2019

Dåligt med träning, dåligt med bloggande den gångna veckan. Gott om möten och städning däremot. Nu första advent och ambitionen är att ta det lite lugnt, vara mer social och läsa/skriva-aktiv. Idag adventsfika hos barnbarnens farmor, min vän och granne. Där träffar jag döttrarna, barnbarnen med flera av de närmaste. Trevlig början på december.

Med kölden – minus 9 grader idag på morgonen – försvann fåglarna, trots att jag gav dem nytt foder igår. Annars dagliga besök av nötväckor, pilfinkar, talgoxar och blåmesar.

I morgon debatt med förtroendevalda i Omsorgsnämnden, från alla partier. Det är  pensionärsorganisationerna som arrangerar. Anledningen är de uppmärksammade händelserna inom omsorgen under året: Först hanteringen av särskilda boendet Evelid med flytt av boende trots löften till hyresgästerna om att inte behöva flytta. Sedan misstag med ansökan om särskilt boende från mycket sjuk men modig kvinna. Och så som exempel nerläggningen av terapihundarna. Bakgrunden är budgetunderskott och nerskärningar, hårdare krav för särskilt boende och mer sådant är på väg. Jag ska representera (V) och göra mitt bästa, kan inte mer. Ulriksbergskyrkan, Växjö  kl 14.00 – 16.00.

Ser i handlingar till Omsorgsnämndens arbetsutskott att antalet ansökningar om särskilt boende är ungefär 30 per månad. Antal avslag är 15 under 2015, 13 under 2016, 35 2017, 33 2018 och 72 2019 (10 månader). Talar tydligt språk. Nålsögat har blivit trängre.

DNs kulturdel idag 1/12 handlar om 2010-talet. Intressant och bra med lite analys av det nyss förgångna. Björn Wimans söndagskrönika, ”2010-talet var den delade lögnens decennium”, är mycket läsvärd. Wiman utgår från några läsefrukter, Knausgård t ex. Jag har inte läst Knausgård, som ”alla” gjorde. Wiman tar också fram två artiklar från DN: Maria Sveland från 2012 om hur hon blivit politiskt deprimerad av att iaktta hur uttryck för kvinnohat och rasism blivit mer legitima, normaliserade. Jonas Hassen Khemiris artikel om ”vardagsrasism” och egentligen om polisens projekt REVA, DN 2013. Jag minns den senare. Tog den till mitt hjärta, som så många andra gjorde. Då. Sju år senare ”får Sveriges statsminister löpa gatlopp för att han INTE pekar ut nyanlända flyktingar som skyldiga till en sedan länge grasserande gängkriminalitet”. Ja, vad är det vi varit med om detta decennium? Och hur blir nästa?

Carin Högstedt

20191201

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se