Senaste nytt från Växjö och vänster

7. mar, 2020

Först var det mycket om klimatåtgärder, om Greta, om Fridays for future, om klimatångest och flygskam. Mycket om alternativt resande istället för flyg. I alla tänkbara media. Nu är det Corona och hur taskigt det går för flygbranschen, hur ”Coronoaeffekten blir mycket värre än vi trodde” som flygbranschens europachef uttrycker det. (SvD näringslivsbilaga 6/3). Fast han tror inte det är beständigt. I princip har flygandet ökat, fördubblats, vart 20.de år trots kriser, menar han. Inte ett ord om Agenda 2030, om Parisavtal, om klimat och nödvändiga omställningar till annat leverne. Ingen lärdom av denna sida av virusets härjningar. Varför går det inte att ha två tankar samtidigt i detta land? Janna Li Holmbergs krönika i Smålandsposten häromdagen (5/3) är fruktansvärt bra! Ni kan säkert hitta den.

I morgon är det Internationella Kvinnodagen, Den startades av Clara Zetkin för mer än 100 år sedan. Den blev erkänd som just internationell kvinnodag av FN för snart 50 år sedan. Kring den har kvinnor samlats, organiserat sig, krävt rättigheter som rösträtt, daghem, arbete, lika lön, slut på pornografi och prostitution, nolltolerans för våld i nära relationer och mycket annat som nu tas för tämligen självklart. I Växjö kommun var det just demonstration på 8 mars  - som runt 1980 samlade alla partiers kvinnor – som var starten för Kvinnojouren Blenda – då en helt ideell förening utan anställd – nu en förening med åtta anställda och väldigt mycket att göra, förebyggande och omhändertagande, hjälpande, stöttande. 8 mars är ingen dag att fira; det är en kampdag som har global betydelse för kvinnors mänskliga rättigheter. Den kampen förs varje dag på året. På 8 mars får den uppmärksamhet.

Välkomna till vänsterns program i morgon kl 18.00 på Café Fontaine, Vattentorget. Det blir tal, musik, quiz, fika och samvaro. Tänk om kommande årtiondens kampidé kläcks här! Hur ska offentlig sektors många arbetande kvinnor få drägligare villkor, färre sjukskrivningar och arbetsskador är mitt förslag just nu. Det är inte hållbart att ha ett stort kvinnokollektiv som tvingas till delade turer, låga löner, dåliga pensioner – och som har i uppgift att ta väl hand om sjuka, gamla, trötta, ta hand om barn och unga i förskolor, skolor. Livsuppehållande, viktiga, pedagogiska uppgifter som belönas dåligt. Hur länge till?

Nyss hemkommen från heldag i Alvesta Folkets Hus. Distriktsårskonferens, kärvänligt kallad DÅKen. Sedvanliga förhandlingar om det år som gått och det år som vi nu är inne i, val till uppdrag. Jag är invald i styrelsen ytterligare ett år. Vi valde också en facklig-politisk arbetsgrupp och en internfeministisk sådan. Två (av flera) evenemang att se fram mot: Buss till Sölvesborgs pride 29/5 och föreläsning av filosofen Jonna Bornemark 4/6 i Växjö. Mer om detta kommer senare. Jonna ska prata NPM förstås.

I veckan var vi några från regiongruppen, som reste till Jönköping och träffade kamrater från Region Kalmar respektive Region Jönköping. Vi hade en heldag om tandvård (med besök av tandläkare), om psykiatri och om kultur. Utbyte om tillståndet i de tre regionerna och om idéer att tackla brister i vården, om framgångar och motgångar. Känns bra att ha fått fart på detta samarbete efter några års dvala. Nästa gång är det vi i Region Kronobergs vänstergrupp som är värdar.

Har nu fått fatt i Älghultskrönikan för 2019, som var klar i december - januari. Den är maffig och såvitt jag kan se genom att bläddra så kommer jag att läsa från början till slut. Mycket som är intressant, inte minst för mig som släktforskare i denna socken. Över 400 sidor i denna krönika nr 76 i raden! Vilken gärning, vilket arbete!

En medborgare vill ha folkomröstning om de nya parkeringsbestämmelserna som väntar runt hörnet i Växjö kommun. Dyrare och betaltiden utökad till kl 21.00 på kvällen. Häftigt grepp. -Ja, kanske inte folkomröstning, tycker jag, men nog behövs en analys av konsekvenserna för stadens utveckling – eller avveckling. Hur slår detta för restaurangerna och kultur/nöjesställena? Jag vill veta vad proffs gör för bedömning, innan fullmäktige tar beslut.

Carin Högstedt

20200307

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

4. mar, 2020

Onsdag förmiddag. Återigen plöjt igenom ärendena till omsorgsnämndens arbetsutskott i eftermiddag. Skrivelse från mig om hur Barnrättslagen hanteras inom nämnden/förvaltningen. Den gäller från 1 januari i år och det är alltså Barnkonventionen som blivit lagstiftning i Sverige. Utförligt svar – men allt är inte utrett på nationell nivå och det påverkar den lokala. Rent allmänt är lagens tillämpning beroende av juridiska prejudikat. Alla har rätt att överklaga om en tycker att inte Barnrättslagen haft betydelse i beslut som rör barn.

Också remissvar på V-motion om ”tillitsstyrd hemtjänst”. Den avslås. Väntat. Kommer upp på kommunfullmäktige. Bra insändare igår (Smålandsposten) om dagligverksamhet från privatpersoner, mot hopslagning av små enheter till ett par stora, en återgång till gamla tider. Bra insändare idag också på samma tema av S-politiker Julia Berg, som lugnt och sansat redogör för de olika alternativen S+V mot övriga ifråga om den dagliga verksamhetens framtid och varför det är viktigt att göra verksamheterna attraktiva för gruppen människor (I Växjö kommun ca 300 i dagsläget) som det berör.

Nu plockas konsten i nuvarande kommunhus ner. Den ska inte in i nya kontorshuset. Finns ju inga väggar att hänga på? – eller i alla fall färre – utan säljas eller ställas ut någon annanstans, till en början i Konsthallen. Vilken tur att den är kvar! Kan inte låta bli att tänka när maken L och jag motionerade till Växjö kommun om att sälja viss gammal konst i kommunens ägo för att finansiera inköp av ny konst av levande lokala konstnärer. Det är ett antal år sedan. Det blev ett ramaskri! Sälja konst!? Nej, det gick inte för sig oavsett motiv och det faktum att kontot för inköp av konst i budgetarna glatt prutades på. Men Landstinget Kronoberg tog till sig ide´n och genomförde en försäljning av en del av innehavet. Ja, så minns jag det hela. Vi tog också intryck av ett besök i en liten stad någonstans i Pyrenéerna som varje år genomförde en tävling en dag utomhus, där vem som ville kunde sätta sig vid staffliet och måla/rita. Vi ville och motionerade om att göra liknande i Växjö. Men då var det fult att tävla i konst fick vi höra. Tiderna ändras!

Mer kultur. Var på föreläsningen av Anna-Karin Palm om Selma Lagerlöf igår kväll, arrangerat av Bibliotekets vänner. Vi skulle ha fler stolar framsatta och två köer, en för betalande och en för medlemmar. Tendenser har varit att fler kommer än som får plats. Nu skulle vi försöka få ordning på anstormningen av publik. Jag var - tack och lov - inte en av dem som anmält mig att vara biljettförsäljare eller dörrvakt. Det blev kaos! Många, många fick vända om. -Jag känner mig som rockstjärna, sa Palm. Några platser var reserverade för styrelsen. Jag kände mig som tjuv, när jag förstod att jag kunde sätta mig och delta. Underbart att så många kommer och är intresserade! Vilket fantastiskt problem vi har. Vi måste ha en större lokal. Nästa gång kommer Göran Greider. Då ska jag stå i kassan, inte bara jag, men det håller inte med den lokalen. På sikt kanske det går att bygga ut??? Klart att vi ska tillvarata det stora intresset – det finns större lokaler men de kostar för mycket för en ideell förening som inte har annat än medlemsavgifter att leva på i stadig inkomst. OBS! Föreläsningen var helt suverän.

Nyhet i Smålandsposten idag: Granskning av texter som ungdomar skriver till sin musik på den kommunala Bergendahlska Gården… Sex ungdomar har portats. Vem är domare? Fortsättning följer. Jag trodde vi skulle inkludera och vid behov ha dialog om värderingar etc. Nu ska det tydligen exkluderas – precis som ungdomar utestängs från sommarjobb på grund av krav. Tror det är helt fel väg att hindra ungdomar att skriva t ex sexistiska texter. Det blir inte mindre sexism i världen för att de puttas ut från en gemenskap; det kan däremot bli mer.

Carin Högstedt

20200304

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

1. mar, 2020

Drygt två timmar och 12029 steg blev dagens motion. Delade (V)äxjös Kommunnytt till fots. Vågade inte cykla. Mycket halt där trottoarer inte var skottade. Inte många människor ute i Sandsbro på förmiddagen. Acceptabelt väder. Tipspromenaden, en god söndagstradition här, har redan startat. Ska försöka komma iväg och delta framöver. -Ja, idag har jag rört mig. Träffade på en stor skock sidensvansar, vilket var mycket trevligt.

Igår hade Kommunal stor manifestation i stan för sin ståndpunkt att OB-tillägg ska vara lika för undersköterskor och sjuksköterskor i Region Kronoberg. Mycket stor uppslutning, musik och tal. S+V stöder Kommunal i denna fråga. Tyvärr är den redan avgjord, som jag skrev häromdagen; Regionfullmäktige tog beslut i veckan och den moderatledda majoriteten vann, (SD) avstod från åsikt. Det är inte fråga om lika lön – fast det låter så från högersidan. Det är fråga om att personalens fritid är lika mycket värd oavsett yrke.

I morgon regionträff i Jönköping. V-partister från olika delar av sydsverige ska träffas och diskutera några områden inom sjukvård. Brukar vara givande. Ser också fram mot Bibliotekets Vänners bibliotekskväll på tisdag 3/3. Då kommer Anna-Karin Palm och berättar om Selma Lagerlöf utifrån sin sin biografi om Selma, ”Jag vill sätta världen i rörelse”. Stadsbiblioteket, Växjö, sal Galaxen kl 18.00. Biografin är verkligen bra!

Behagligt trött efter den långa promenaden och nöjd med att ha bakat matbröd i eftermiddag. Det händer inte för ofta. Oliv- och rosmarinbröd. Mycket gott.

Trevlig kväll till alla.

Carin Högstedt

20200301

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

27. feb, 2020

Igår heldag med Region Kronobergs fullmäktige. Stora ärendet var en tilläggsbudget. 178 nya miljoner från staten föranledde detta. S+V hade ett förslag om hur pengarna ska användas, övriga partier ett annat – förutom (SD) som avstod från att ha någon åsikt. Stora skillnader mellan de båda förslagen. Oppositionen ville använda mer av de nya pengarna till insatser för personal, ville behålla OB-tillägg även för undersköterskor, de styrande behåller tillägg för sjuksköterskor men inte undersköterskor. Oppositionen föreslog också rabatt på kollektivtrafiken för pensionärer med mera. Debatt uppstod och rörde framför allt olika sätt att se på behov av medel för att kunna behålla och rekrytera personal, vilket gör det möjligt att bli av med de dyra hyrläkarna. Kort sagt olika syn på satsningar som ger besparingar i andra änden och långsiktigt. Det senare pläderade S+V för, med bravur, måste jag säga. Kommunal var där i början på mötet på allmänhetens frågestund. De ställde frågor om varför de inte var värda samma OB-tillägg som sina arbetskamrater sjuksköterskor och hade med sig 2448 namnunderskrifter för sin sak.  Det hjälpte inte. Den moderatledda majoriteten stod fast vid sin linje. Den linjen lär inte underlätta rekrytering.  Skönt att höra olika partiföreträdare tala om behovet av satsning på primärvården innan nytt sjukhus beslutas och byggs. Ibland låter det som om bygget är i full gång – fast det beslut som finns är ett inriktningsbeslut och inget annat.

Efter det långa mötet – jag avvek från regionfullmäktige lite i förtid efter sju timmar – var jag på styrelsemöte med Bibliotekets Vänner. Livliga diskussioner om möjliga författarföreläsningar till hösten och om det faktum att bibliotekets omstuvning av ytorna i byggnaden inneburit en kraftig minskning av böcker och att skönlitteraturen är dels i magasin i källaren, dels på ovanvåningen och upplevs otillgänglig. Påtaglig ”hangarkänsla” när en kommer in i entrén. Kanske en biblioteksdebatt!? Idéer och tankar far runt bordet. Går det att påverka? Hur? I alla fall blir det ett spännande program för hösten, det kan jag lova.

Fullmäktige i tisdags blev traumatisk; en politisk vilde gjorde från talarstolen ett mycket märkligt personligt påhopp på en av mina partikamrater. Det lade sordin på hela mötet. Alla utom vilden ifråga (f d SD) tyckte det var obehagligt och hotfullt. Diskussion om konsthallens framtid som denna dag fått sin upplösning: Verksamheten ska vara kvar i sina nuvarande lokaler.  I åtta månader har konsthallen valsat runt i egentligen otänkbara lokallösningar. Inte god kulturpolitik att hantera en fungerande verksamhet på, ansåg oppositionen.

Mycket om coronavirusets spridning på nyheterna. Tre till fem år kan det ta att utveckla ett vaccin, säger en expert. Nuvarande beredskap i Sverige klarar 100 sjuka i 14 dagar, har någon myndighet kommit fram till.

I samma stund som den meteorologiska våren proklamerades i Växjö började det snöa och blev kallt. Orolig för bland annat olivträden som klarat sig bra ute i sina krukor fram till nu. Fredag-lördag-söndag är vikta för spridning av Kommunnytt, som tryckts idag.  

Carin Högstedt

20200227

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

23. feb, 2020

”Ingen ordning på denna fågelvinter” skrev Jan Bärtås i Smålandsposten igår. Jag har precis samma erfarenhet. Det är ett gäng kajor som äter av fågelmaten. Småfåglarna håller sig undan. Orsaken, skriver Bärtås, är det milda vädret. Han berättar vidare om sin tomtlista, det vill säga alla arter han sett eller hört (att bara höra räknas) från sin tomt. Hans största är berguv och minsta fågeln är gärdsmyg. Jag har också en tomtlista. Min största är nog kanadagås – jag räknar dem jag ser i sjön och i buskarna vid altanen. Min minsta är också gärdsmyg.

Växjö får rubrik i dagens DN: ”Våren är här – Växjö missade vintern för första gången”. Meteorologiskt har det inträffat att hösten gått över till vår för första gången på de 160 år som denna sak mätts. Växjö har också slagit rekord vad gäller regn – 279 mm hittills december – februari.

Får just mail från en annan boende utmed sjön som säger att vattenståndet i sjön nog är det högsta sedan han kom hit 1973. Jag noterade samma sak när jag cyklade över kanalen (mellan Helgasjön och Toftasjön) häromdagen. Så det har gått från det lägsta (har bott här sedan 1987) till det högsta på kort tid. Tycker för min del att det är rätt enerverande med lågtrycken, regnet och blåsten. Ser att min cykel blåst omkull igen.

Deltog i HSV.s (Handikapporganisationerna i samverkan med Växjö kommun) årsmöte häromkvällen. Intensiv diskussion om ett förslag till avtal om samverkan som kommunen vill att HSV skriver under. De så kallade samverkansråden avskaffas och istället ska det vara ”intressentdialoger” fyra gånger om året. Det var mycket ifrågasättande av avtalet bland de närvarande. Fick också höra att Dagrehab (tror det är så det heter) på Evelid, gymnastik i grupp, ska läggas ner. De berörda hade fått sådan info. Dagen innan hade vi omsorgsnämnd. Där togs inget beslut om nerläggning. Det nämndes att denna möjlighet till rehabilitering  ska komma upp på dagordningen under våren. Blir skum på hur beslutsordningen går till i nämnden. Inte bara i detta ärende. Jag är verkligen inte övertygad om att dagrehab på Evelid ska läggas ner. Lika lite som jag är övertygad om att det är rätt väg att slå samman dagliga verksamheter till ett par platser. Tvärtom. Ytterst dåligt förslag, som jag trodde den moderatledda ledningen hade skrotat. Men det var tydligen ren bluff. De ändrade förslaget till beslut, men det betydde ingenting. Enligt tidningsartikel kvarstår centraliseringen. Lärdom: Tro dem inte! Målet är att skära ner och lägga mer ansvar på föräldrar (LSS-tolkning), anhöriga och föreningar.

Blir en tämligen hård vecka med kommunfullmäktige en dag och regionfullmäktige nästa. En strid ström av medborgarförslag kommer in till kommunen. Invånarna är alerta och vill påverka! Jag har en interpellation om befolkningsutvecklingen på landsbygden, partikamrat har en om konsthallens framtid – om det finns någon. Jag är troligen inte tjänstgörande på regionfullmäktige, men kommer att finnas där som ersättare utifall att någon ordinarie behöver avvika. Och naturligtvis för att lyssna in det som debatteras. På regiongruppmötet i fredags tog vi beslut om en interpellation om varför hospiceplatser dröjer och om en motion att utreda möjligheterna att bli universitetssjukhus. Den frågan började (V) driva 2010. Kanske finns intresse från andra partier nu? Eller är det bara själva bygget av nytt sjukhus som intresserar?

 Carin Högstedt

20200223

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se