Senaste nytt från Växjö och vänster

7. nov, 2018

Den här veckan började med träff med en praoelev för att något introducera henne i vad hon får vara med om genom att följa mig med fler vänsterpartister i det politiska vardagsarbetet. Hon kommer från klass 9 och det är den obligatoriska praoveckan det handlar om. De får själva välja arbetsplats. Hon funderar på vad hon ska välja för gymnasieprogram och tror det blir samhällslinjen. Vill få lite ledning genom den här veckan. Vi träffas på konditori. Tjejen är 15 år, ger ett mycket moget intryck, har varit i Sverige i fyra år, talar flytande svenska, ursprung Afghanistan. Efter fikat går vi tvärs över gatan in i residenset till Destination Smålands styrelsemöte. Där får vi en genomgång av vad som hänt inom besöksnäringen de senaste månaderna; väldigt mycket besök av utländska journalister t ex. Verksamheten synes gå på högvarv. Balans- och resultatrapporter, liksom nytänk inom presentation av resultaten gås igenom. Nästa regionfullmäktige kan förhoppningsvis skrinlägga idén att upplösa bolaget Destination Småland. Jag säger det igen efter att ha sett verksamheten inifrån som ledamot i bolagsstyrelsen: Region Kronoberg får mycket hög utväxling av skattekronorna till destinationsutvecklingen. Praotjejen lyssnar intensivt.

Så har vi en stunds lunch och träffas på Region Kronoberg för ett förberedande möte av nästa, och sista, mötet med FoU-beredningen. Som ordförande träffar jag några tjänstepersoner och vi går igenom dagordningen, vilka föredragningar vi behöver m m. Här har regionfullmäktige satt ner foten och lägger ner beredningen. Området forskning och utveckling ska hädanefter hanteras i regionstyrelsens arbetsutskott. Jag ska efter nästa och sista mötet träffa förtroendevalda i utskottet för ”överlämning”. Jag är glad att vi sista mötet tar beslut om och således kan överlämna en handlingsplan för FoU fram till 2027. Den visar hur Region Kronoberg ska arbeta för att nå upp till ett rikssnitt av FoU-resultat till 2027. Vi ligger nu under i alla parametrar, t ex sjuksköterskor som forskar i sin tjänst. Det kan och ska åtgärdas och vi i beredningen har en färdig plan. Det gäller nu att FoU inte försvinner i mängden ärenden i regionstyrelsen! Vårt samtal på det här förberedande mötet var inte lätt för praon Sedeqa att följa med i. Många svåra ord och förkortningar – jag har själv problem med en del!

Så följer ytterligare ett möte. Vänsterpartiets fullmäktigegrupp träffas för att gå igenom handlingarna till gårdagens kommunstyrelses arbetsutskott och kommunstyrelsen plus lite andra diskussioner. Fyra nya i fullmäktige och de har många frågor.

Det blev alltså en mycket lång dag för Sedeqa, vilket vi pratade om igår. - Brukar det vara så? Ja, 12 timmars arbetsdag är inte alls ovanligt i mitt liv. Men det är omväxlande och det ger mer energi än det tar för det mesta. Det är ju så att kommunala uppdrag ger behov av att delta i föreningsliv och partiliv också. Det medför kvällsmöten. Vi resonerar kring detta och också den variation det finns av yrken som tjänsteperson i en kommun.

Så igår på förmiddagen gruppmöte mellan S och V i arbetsutskottet, så arbetsutskott, lunch och på eftermiddagen gruppmöte mellan S och V-ledamöter i kommunstyrelsen och så själva kommunstyrelsen. Gick rätt snabbt. Lyckades få alla med på att Trafikplanen ska upp till kommunfullmäktige, inte stanna i kommunstyrelsen.  Är det något som engagerar medborgarna (förutom kommunhuset och simhallen) just nu så är det trafiken. Så varför inte ta beslutet i det offentliga kommunfullmäktige? Jo, så blir det. Både den och cykelvägplanen på samma fullmäktige. I övrigt bl a V-motionen om en handlingsplan för tillgänglighet. Svaret på den är ett inlindat jaså. Behovet av en plan ska ”identifieras” i arbetet med Agenda 2030. Yrkade ett enkelt bifall, vilket innebär att ett uppdrag ges att ta fram en handlingsplan med mål och åtgärder för tillgänglighet i Växjö kommun. Det är tredje gången vi går till fullmäktige med detta förslag, som ingen ”vanlig” människa förstår varför inte kommunen har verkställt för länge sedan.

God nyhet – om den blir förverkligad – åtta nya lägenheter planeras för i Åryd rapporterades.

Min partikamrat Eva-Britt Svensson hade noterat att dokumentärfilmen om Stieg Larsson skulle visas på Palladium i måndags kväll. Stieg Larsson, EXPOs grundare, experten på rasistiska, nazistiska organisationer, författare av ”millenniesviten” med mera. -Kunde jag, ville jag följa med? Jovisst, det passade precis tidsmässigt efter gruppmötet. Det var verkligen en tänkvärd film, som satte sig i huvudet. Tyvärr – den samtida historian är på något sätt lätt att glömma. Eller förtränga kanske det handlar om. Bert Karlsson, Ny Demokrati, som skriker ut rasistiska slagord. Nerbrända flyktingboenden på 90-talet. Mord på flyktingar. Stieg Larsson hade stenkoll och kunde se utvecklingstendenserna i Sverige, i Europa. Men vi tar ju inte lärdom. Eller? Vad är det vi inte ser eller gör något åt idag? Som barnbarnen ska leva med och undra: Hur kunde det bli så här? Svårt att sova efter filmen.

Carin Högstedt

181107

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

3. nov, 2018

När Göran Greider skriver ledare i Dagens ETC (31/10) om ”En roman som ställer till det”, så blir jag övertygad om att den ska läsas; det handlar om Karin Smirnoffs debutroman ”Jag for ner till bror”, Augustprisnominerad och något utöver det vanliga om byn Smalånger i Västerbotten. En som arbetar i hemtjänsten träffar Gösta Grönlund, ”en gammpojke utan fru och barn. Ett hemman utan arvingar.” Så småningom en  gravsten utan vård. ”Han var en av många män som blivit kvar på hemstället för att någon var tvungen att bli det”. Inte så muntert men verkligheten i Smalanger såväl som många andra byar i bortundanbygderna. Ser fram mot att ta del!

Men närmast i tid ligger Jens Liljestrands biografi ”Mannen i skogen”, också Augustprisnominerad. 700 sidor om Vilhelm Moberg. Jag är medlem i Vilhelm Moberg-sällskapet, som detta år har denna på alla sätt stora bok som årsgåva. Boken kom hem i brevlådan. Moberg var en av mina favoritförfattare när jag växte upp, läste och hittade min identitet hos arbetarförfattarna. Jag förstod skillnaden på arbetare/torpare/statare och bönder/företagsägare, förstod min plats i klassamhället. Pappa var svetsare på varvet i Oskarshamn och senare arrendator på litet torpställe, ägt av staten. Jag slukade svensk arbetarlitteratur och gick sedan vidare till de stora ryska författarna, de franska och fortsatte så land efter land. Jag har mycket att tacka Vilhelm Moberg för och har nu en biografi framför mig som lär vara den första helt kompletta, om både hans liv och gärning, samtiden och livsödet.

Blev helt häpen över mängden människor på kyrkogården igår eftermiddag. Har inte haft någon grav att gå till innan. Mamma och pappa ligger i anonym minneslund i Oskarshamn. De ville ha det så. Väldigt mycket folk som sagt och så vackert. Tände ytterligare några ljus och satte en vas med blommor. Är glad att vi bestämde oss för en fysisk grav med sten och namn att kunna gå till.

Greta Thunberg, klimataktivist, 15 år, talade i veckan i London, inbjuden av brittisk organisation som ska pressa politiken att ta beslut för att rädda klimatet. De är ungefär 500 personer och beredda att använda fredlig civil olydnad och ta konsekvenserna av det, allt för att realisera Parisavtalet. I Dagens ETC (31/10) finns Gretas tal publicerat (förkortat), ”Dags att göra uppror”. I samma tidning skriver George Monbiot, brittisk författare och journalist att ”Med undantag för Costa Rica har ingen regering den politik som krävs för att hålla den globala uppvärmningen under två grader, än mindre 1,5 grader.” De flesta länder driver oss mot ruinens brant, under strakt inflytande av storföretagen, menar Monbiot, en av grundarna av motståndsrörelsen i England. Hela artikeln har kunnat läsas i The Guardian.

I Tyskland deltog nyligen 6 500 personer i en aktion för att stoppa ett tåg som transporterade brunkol. Organisationen Ende Gelände (slut på eländen) stod bakom den aktionen.

Lugn vecka har passerat. Nästa fulltecknad och nu, lördag, ska jag sluta snava på dammsugaren som står mitt på golvet för att påminna mig om att göra något åt allt damm och löven som ständigt blåser in. Dags att agera.

Ha en skön helg!

Carin Högstedt

181103

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

30. okt, 2018

Busväder. Hård blåst, regn. Inte ens fåglarna är ute och hänger i matberedarna.

Läser i Dagens ETC måndag 29 okt om deras projekt ”800 dagar kvar att rädda klimatet”. ETC gör en storsatsning för att få ner koldioxidutsläppen, med hjälp av medborgare, forskare, politiken, näringsliv. Jag vet inte riktigt hur de tänker sig, men jag ska stödja detta projekt och följa det noga.

I vardagen försöker jag begränsa mitt fotavtryck på planeten. Köper svenskt, ekologiskt etc. Cyklar på sommarhalvåret de 6,3 km till kommunhuset, där jag har en arbetsplats. Byter bilen mot bussen när det passar och jag inte ska på flera olika ställen under dagen. Vill inte kännas vid det, men är något begränsad av höftartros. Cyklar inte miltals längre.

Har busshållplats ett par 100 meter från min bostad. Bussar går numera vintertid var 20.nde minut. Jättebra. Behöver inte hålla reda på tidtabeller. Härom morgonen cyklade jag till hållplatsen i mycket god tid för ett möte i stan kl 8.00. Första buss kom inte, andra buss kröp in till stan. 6 km och resan tog en timme. Jag kom för sent till mötet, irriterad förstås.

Så skulle min bil (årgång 2005, bensindriven, älskad för sin pålitlighet) in på verkstad förra veckan. Kl 7.00 var jag på verkstaden på andra sidan stan. Tog buss nr 8 tillbaka till Sandsbro och hem. Fungerade. Kom på att barnbarnen skulle komma och äta middag fram mot kvällen. Tomt i kylskåpet. Bestämde mig för att inte cykla utan ta bussen till COOP på Norremark. Buss nr 5 stannar där för vidare färd till centrum av Växjö. Många billösa här i Sandsbro tar bussen för att handla. Jag var ensam på bussen. Plötsligt kör den en annan väg, raka spåret till stan. Jag skriker till chauffören -Vart kör du?   Jag ska till Norremark! -Det är avstängt, säger han. De stängde av i morse. Helt absurt. Varför sa han inget när jag steg på? Får åka med in mot stan, där jag kliver av och sätter mig på hållplats åt andra hållet. Kommer buss så småningom. Frågar för säkerhets skull hur den kör. Det går bra att komma till COOP. Bara halva vägen är avstängd. Ska så med nästa buss hem. Samtal med kvinna som väntat ett bra tag på hållplatsen. En buss verkar ha försvunnit. 20-minuterstidtabellen finns bara i den fiktiva världen?

Igår kväll. Kom med tåget från Stockholm sådär kl 18.00. Ja, i rätt tid! Gick till hållplatsen för Sandsbrobussarna. Iskallt, blåsigt, inget väderskydd. Folk väntade. Max 20 minuter går väl, tänker jag. Kvinna börjar prata med mig. Hon har väntat länge. En buss verkar ha gått ur tiden. När det äntligen kommer en buss nr fem har kvinnan väntat 45 minuter. Fullkomligt nerkylda stiger vi på. Jag frågar chauffören var för han är så sen. -Det beror på Norremarksrondellen, säger han, det är katastrof där. Vet inte om han syftar på de grävarbeten som pågår och pågått dag efter dag vid avfarten till handelsområdet Norremark. Så masar vi oss mot Sandsbro. Nu är det inte kö i rondellen men väl på Norremark. Skärmen med vilka hållplatser vi passerar går ”åt fel håll”! Gäller att se upp så en inte går av fel. Ute är det nattsvart. -Vi får vara glada att vi ändå sitter på bussen nu och inte fryser ihjäl, säger en passagerare. Jovisst. Ändå något.

Med detta vill jag säga att ska vi rätt vanliga medborgare, lite lata av oss, inte purunga, förmås att välja bort bilen och ta buss eller cykel, så måste det vara någorlunda säkert och bekvämt. Det finns piskor, skatter på utsläpp t ex, det finns morötter, bidrag till elcyklar t ex. Det finns också nudging, som kan översättas med ”knuff i rätt riktning”. Efter en av mig författad motion om att använda nudging i miljö- och klimatarbetet, så ska det göras i Växjö kommun. En god knuff i rätt riktning får jag i valet mellan buss och bil om jag kan lita på bussen, att den kommer och går enligt tidtabell, att det informeras om ändringar, att det går att ta skydd i en busskur när det regnar småspik och blåser kuling. Bara det. Vi som bor i Växjö stad ska förmås att ändra vårt beteende, vår benägenhet att göra som vi brukar, istället för att tänka nytt och klimatmässigt. Kommunen och regionen ska underlätta det, en synnerligen viktig uppgift.

Har läst skriften ”Dädesjö Föreläsningsförening – 100 år i folkbildningens tecken, 1918-2018”. Fått den med dedikation av en av de som medverkat till historieskrivningen, partikamraten Atti. Intressant historia och otroligt nog, får väl ändå sägas i denna digitala tid, att föreläsningarna år 2018 drar fullt hus. Nu senast Knut Knutson, antikexperten.

Carin Högstedt

181030

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

28. okt, 2018

Körde norrut ett par mil mot höglandet idag. Det låg snö kvar på vägslänterna. Hämtade klenod som jag köpt på auktion via nätet igår. Älskar denna sak som troligen är fransk och mycket gammal. Den påminner mig om alla dagar maken L och jag tillbringade i franska Alperna, vandrandes på stigar och leder genom landskapet och pyttesmå byar. Ofta ganska bedagade genom avfolkning, men rätt som det var såg vi någon dekor på ett hus, någon konstnärlig utsmyckning av en brunn mitt i byn. Skönhet helt enkelt.  Som fick oss att stanna och beundra. Det får detta handfat (kallar jag min klenod) mig att tänka på och minnas, inte att jag hade vansinnigt ont i benmusklerna efter allt gående uppåt och neråt i bergen.

 Förkyld sedan fredags. Innesittande hela dagen igår men roade mig med att följa en auktion via nätet, lagade god mat och tog det lugnt. Idag påtagligt bättre. Tur det för i morgon bitti ska jag vara klar 5.50 för att åka till Stockholm. Extra årsstämma med Noaks Arks Riksförbund.

Höstlov nästa vecka. Det betyder att många mor- och farföräldrar är engagerade med att ta hand om barnbarn, när föräldrarna arbetar. Så även jag som ska ha torsdagen med mina. Vi ska gå på bio bland annat. Höstlovet påverkar antalet kommunala möten. Hittar inga handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag. Beror troligen på att det inte är något möte. Bra att ta hänsyn till höstlovet!

Niklas Orrenius har en bra (men obehaglig) nyhetskrönika i gårdagens DN. Rubriken är ”Inte konstigt om elever tror att SD betyder aggressivitet mot minoriteter”. Orrenius har talat med lärare som berättar hur tendenser till rasism har funnits på deras skolor och har ökat efter valet. Där SD har 30% har rasismen nästan blivit norm på skolan. Dagen efter valet gick en grupp pojkar omkring på skolgården och sa till minoritetsbarnen: Nu ska ni hem! Läraren konstaterar att tonåringarna kommer inte till skolan med SD-flaggor för att visa sitt stöd för SDs sjukvårdspolitik. Mycket läsvärd krönika.

Och i denna dags DN kultur finns en helsida recension av två nya böcker om klassamhällets återkomst. Båda känns angelägna att läsa; Göran Therborns ”Kapitalet, överheten och alla vi andra”, Annelie Jordahls ”Klass. Är du fin nog?”. Ska inte recensera recensionen, men det är Moa Matthis som skrivit och hon gör det så jag blir väldigt intresserad av att läsa båda! Jordahls bok är en nyutgåva. Den skrevs 2003.

DN har också artikel om väljarnas syn på jämställdhet mellan kvinnor och män. Var det viktigt när de tog sin valsedel? Ja prio 1 för C, V och FI, prio 2 för MP, 4 för S, 5 för L, 11 för KD och M, 13 för SD. (Valu). I en annan undersökning (Ipsos) fick väljarna rangordna de viktigaste frågorna och där kom jämställdhet på plats 11. Tittar en partivis så anser fler kvinnor än män i samtliga partiers väljarskaror att den är en av de viktigaste frågorna – utom i SD. Skillnaderna mellan partierna är jättestora. V.s väljare har högst andel som vill ha jämställdhet, 59 % av kvinnorna. C.s kvinnor är tvåa med 33%.

SvD kultur idag har temat ”Vi horor är din dotter, din syster, din mamma, din flickvän”. Det handlar om hur metoo förändrade livet för kvinnorna bakom uppropet #intedinhora. Ska läsa ikväll.

Och i Dagens ETC i torsdags berättar Rädda Barnens ungdomsförbunds ordförande och vice ordförande om ”När ett av världens rikaste länder inte kan sluta deportera barn”. De har en ny rapport om tillståndet i Afghanistan. Konflikten där är den näst farligaste i världen ur ett barnperspektiv. 13 juni tog riksdagen ett beslut om att införliva Barnkonventionen i svensk lag. Deportationspolitiken är ett brott mot barnkonventionen och barnen som drabbas. Helt sjukt galet!

Carin Högstedt

181028

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

25. okt, 2018

Påverkar det faktum att Sverige inte har någon regering kommunernas planering? -Ja, det gör det. Vilka statsbidrag som kommer är högst osäkert. Vi har i Växjö kommun på senare år  klarat budgetar genom generösa statsbidrag till allt från välfärdsmiljarder till läxläsning och fria bussresor på sommarlovet. Inte minst genom Vänsterpartiets insatser i budgetförhandlingarna! Ca 80 reformer har genomförts den gångna perioden tack vare V.s vilja att minska klassklyftor och öka välfärden för alla. Minsta kliv åt höger och mycket av detta lär ryka. Skattesänkningar påverkar nämligen möjligheterna till reformer och de som mest behöver dem, lär inte stå överst på dagordningen.

På kommunstyrelsens arbetsutskott i tisdags fick vi en genomgång av de senaste prognoserna för skatteintäkter, befolkningsutveckling med mera. Står på minus jämfört med budgeten, men ingen katastrof enligt min bedömning. Inte ännu utifrån vad vi vet. Men som sagt; kan bli värre beroende på regering. Också diskussion om exploateringsavtal för Telestadshöjden, ett stort område för bostäder m m. Skanska är delägare och får i avtalet i uppdrag att bygga skola och även skaffa någon som driver den! En ny områdesskola ska ha kommunal drift ansåg S och yrkade återremiss på grund av det plus ekonomiska invändningar. Jag var inte tjänstgörande och kunde inte yrka, men håller verkligen med. Nu ska vi tydligen sälja ut driften av en kommande skola i ett exploateringsavtal! Och så blir det. Valet har inte ändrat någonting i förhållandet majoritet-opposition. Det kommer att krävas starka folkliga opinioner för att rubba de fem styrande partierna.

Så kom äntligen filmen Goliat till Växjö! Jag var där och fyra andra… Filmen har fått superrecensioner och jag räknade med många fler i publiken. Men summa fem alltså. Nåväl. Filmen är stark. Det är ickeproffs som spelar och det gör de med den äran. Satt och våndades med huvudpersonen, en 17-årig pojke, som vill ta sig ur kriminaliteten i familjen, utanförskapet, fattigdomen, som försöker och försöker men det går inte. Familjen; småsyskonen och den dominerande pappan grusar alla förhoppningar. Eller? Går att se slutscenen som ett hopp. Pappan har åkt in i fängelse och det är lite av lugn över scenen med pojken och lillasyster. Se den!

Igår heldag, Smålandsdagen, i Kalmar. De tre länen i Smålands turistorganisationer arrangerade programmet som ägde rum på Kalmar slott. Någonstans runt 150 personer med anknytning till besöksnäring var där och lyssnade på framtidsanalyser, berättelser ur verkligheten och om kockar som samhällsbyggare - inte rockstjärnor,  och avslutning med rolig, frenetisk Teo Härén om landsbygd kontra storstad. Lunchen var ”i rörelse”, det vill säga LRF hade engagerat 10 matproducenter som serverade smakbitar av sina produkter vid olika bord. Trevligt, nya smaker och gott. Lärde mig att det går att odla sötpotatis i Småland. Förstod också att 90-talisterna inte anser att arbete är det mest meningsskapande i livet, de vill ha jämställdhet och semester. Vilket brott mot arbetslinjen! Så skönt. Härén fick publiken att inse hur mycket som hänt till landsbygdens fördel på bara 10 år. Själv boende i en liten by kunde han konstatera att för 10 år sedan fanns ingen möjlighet att köpa någonting som helst i byn. Nu ligger hela världens utbud tillgängligt på nätet. Det vet vi ju. Under förutsättning att det finns uppkopplingsmöjligheter så är livet lika enkelt eller enklare på landsbygden som i storstaden. Men hur använder vi den kunskapen egentligen? Tål att tänka på. Destination Småland, Kronobergs turismnäringsorganisation, hade nominerat Villa Vik till årets stora turismpris, som delas ut i december. Bra val, säger jag som bor ett par 100 m från hotell-restaurangen ifråga. Villa Vik var en gång bostad för Kristina Nilsson, sångerskan. Privatbostad tills nuvarande entreprenörsfamilj köpte, utvecklade och gjorde parken och stora villan tillgänglig för alla för ett antal år sedan. 15-20 kanske? Alla län nominerar någon verksamhet till priset.

Tidig start idag. Skulle lämna bilen på verkstad kl 7.15. Nu inväntar jag besked. Varför lyser en varningslampa med motorsymbol? Plus service. Ikväll kommer barnbarnen. Det blir bra.

Carin Högstedt

181025

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se