Senaste nytt från Växjö och vänster

21. okt, 2020

Hade verkligen tänkt att blogga lite oftare, men det fungerar inte alltid tidsmässigt. Jag har varit pensionär i 10 år men… Igår kväll t ex. Var min avsikt att skriva, när jag kom hem från kommunfullmäktige. Och hem kom jag efter drygt sju timmars möte inklusive gruppmöte. Fysiska möten. Nöjd med dagen, men helt slut orkesmässigt. Uppenbart att många i fullmäktige saknat debatterna. Dessutom många ärenden, intressanta motioner, interpellationer, detaljplan och medborgarförslag.

Vet inte vilken ände jag ska börja i. Klimatnödläget kanske. Både ett medborgarförslag om att utlysa (som många andra kommuner, regioner, städer i Europa), klimatnödläge och en motion från (S). Kommunfullmäktige har tidigare behandlat ett sådant medborgarförslag och fått bifall av S och V. Samma utgång igår. Total låsning från de styrande MP+M+C+KD+L och med stöd av SD. Istället för bifall till att utlysa klimatnödläge och stödja den rörelse som arbetar för detta, så har det moderatledda styret beslutat att ”konstatera att det råder klimatnödläge”. -Ja, det är sant. Magnus (MP) höll ett engagerat anförande om att vi är världsbäst på klimatpolitik i och med att vi har beslutat att 2030 är hela kommunen fossilbränslefri. Jag sa det inte högt men tänkte frustrerat på att 2020 skulle kommunens verksamhet vara fossilbränslefri. Gott så, men det är inte uppfyllt. I delårsrapporten som vi hade på dagordningen igår står att utsläppen av koldioxid de senaste tre åren ”varit tämligen oförändrade” och att om Parisavtalet ska uppnås krävs minskning varje år med 10 %. Rätt kyligt konstaterande. Alltså höga mål är en sak men verkligheten ofta en annan. Helst ska de stämma överens. När de inte gör det, så uppstår otålighet, frustration och i värsta fall vanmaktskänslor.

Klockan går. Jag har börjat dagen med att skriva notiser till Kommunnytt, som ska produceras idag. Nu får jag ta itu med nästa möte, som sker digitalt, nämligen extra arbetsutskott med omsorgsnämnden och sedan nämndsmöte. Hoppas ha ork att fortsätta skriva, när det är över. Igår ringde yngsta dottern och undrade vad jag håller på med. Hon brukar läsa min blogg för att veta var jag är och vad jag gör. Tankeställare. Har varit mycket upptagen och inte hunnit skriva. Nu ska vi i alla fall träffas, vi de närmaste, inomhus. Börjar Allhelgonahelgen – om inte pandemin gått helt överstyr.  

Fortsättning följer senare.

Carin Högstedt

Växjö 20201021

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

17. okt, 2020

Bra där, LO! Det är inte nuvarande LAS som är problemet; det är det faktum att många är utanför, att alltför många har anställningsvillkor som inte anstår ett civiliserat samhälle, som kallar sig/kallat sig folkhem. Som är hur otrygga som helst, som stressar, sliter och är helt beroende av en timme här, en timme där för sin försörjning. Där ska vi börja. Återupprätta/upprätta trygghet på arbetsmarknaden. Skapa villkor som integrerar människor, minska klyftorna. - Vilken cirkus som vi nu upplever för somligas nöje att kicka ut arbetande människor från arbetsplatserna efter behag. Ja, jag tar i men det är en absurd situation; att mitt i en pandemi som gjort att vi fått upp ögonen för hur det ser ut på stor del av arbetsplatserna i Sverige med timanställda, springvikariat, delade turer, stress och press - och de får applåder för de räddar livet på oss! Men var är storstädningen? Det är inte bara den kvinnodominerade vården det handlar om, det är andra branscher också. Bra, att tacka nej, LO. Fortsättning följer förstås.

Hovslund var ett särskilt boende i kanten på stadskärnan, med jättestor samlingssal, restaurang m m. Det har rivits för att ett privat företag ska bygga på den stora grusplanen, som nu legat för fäfot ett bra tag. Företaget vann en tävling om innehållet, som bl a består av trygghetsbostäder. Det senare saknas helt i Växjö kommun. Förutom 15 lägenheter i Ingelstad som kanske snart är färdiga. Ett trygghetsboende är enligt nationell definition ett tillgängligt boende med extra anpassning till äldre, som också har en bovärd, gemensamhetslokal och söks företrädesvis av personer över 70. Detta enligt kommunal broschyr. I dagens Smp står att första spadtaget på grusplanen är gjort – för en förskola – och att de vill ha ny detaljplan för att avvika från den plan de vann på. På och mellan raderna går att läsa att företaget vill minska de gemensamma ytorna i trygghetsbostadsdelen. Men styrande i Växjö kommun! Poängen med trygghetsbostäder är ju att hyresgästerna ska ha bra lägenheter oavsett eventuella funktionsnedsättningar samt möjlighet att umgås och känna trygghet i sitt boende, gemenskap! Kommunen saknar detta utbud. Däremot finns det gott om särskilda boenden, men där kommer ingen in som inte har demensprognos och/eller är i mycket stort behov av hjälp. 800 personer har visat intresse för Hofs Park, som området ska heta och bostäderna – redan innan första spadtaget. Det säger något om behovet. Detta får inte slarvas bort. Det som byggs ska vara trygghetsbostäder enligt den definition som finns. Jag anser det jätteviktigt för kommunens utveckling och medborgarnas rätt till bra bostad i alla skeden av livet.

SvDSifo ger (V) tvåsiffrigt idag: 10,0, precis över gränsen.  Tack för det. Snart till Storgatan i Växjö och möte med de, som vill ta upp någon särskild fråga, säga sitt hjärtas mening eller bara ta en kopp kaffe. Vädret ser bra ut om än lite kallt.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

Växjö 20201017

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

 

13. okt, 2020

Halv nio var jag klar för utflykt i kommunen med tre målpunkter. Det var dimmigt. Efter någon km vände jag. Bättre att vänta en timme, så dimman vek undan. Annars meningslöst. Så iväg igen. Dimmigt. Solen verkade på väg, men första målet, Räppe, där nya sjukhuset ska ligga, om det blir ett beslut om nytt sjukhus,  där låg dimman fortfarande tät. Hade tänkt gå runt området och med hjälp av förslag till detaljplan få en bild  på plats. Gick om inte. Hittade knappt in och ut från Räppe. Får bli en annan dag. 3/11 går remisstiden för detaljplanen ut.

Fortsatte mot Kalvsvik. Fortfarande tät dimma. Jag har fått brev från en man i Kalvsvik,  synnerligen drivande för bygdens fromma. Det handlar om belysningsstolpar utmed vägarna i Kalvsvik, som håller på att bytas ut mot krocksäkra sådana. Såg de nya och de är snygga också! Problemet enligt min sagesperson är att bytet ska fortsätta nästa år men utelämna belysning utmed vägen mellan Bygdegården/skolan och Lanthandeln. Det är rimligen den mest använda vägsträckan i det vidsträckta Kalvsvik, med, bil, cykel eller till fots, vuxna såväl som skolbarn. Bygden vill att sträckan prioriteras. Jag kan inte tycka det är särskilt smart, milt uttryckt, att inte ha belysning just denna bit. Passade på att dela några Kommunnytt i Kalvsvik och Wederslöv.

Nu bröt solen definitivt igenom och avslöjade en helt fantastisk höstdag. Kunde bara njuta av sprakande färger.

Så till nästa mål, Torparängen, i södra Växjö, och trafiksituationen där, som aktualiserats av medborgare i ett förslag till fullmäktige. Det var knepigt att ta sig dit för den ovane pga avstängd väg och husbyggen. Men till slut var jag där och kan verifiera medborgarens beskrivning av hur det ser ut. Däremot lever jag ju inte där och kan inte bedöma farligheten i nuvarande situation. Har dock fullt förtroende för medborgaren, som menar att det är helt fel beslut som tagits i kommunfullmäktige. Och som nu föreslås igen. Lite svårt att ta ställning när det pågår både vägbygge och husbyggen. Om en vecka är vi där – i kommunfullmäktige. Om jag tolkar annonsen i Smp idag rätt, så blir det ett fysiskt möte!? På tiden i så fall. Med vanliga restriktioner ska det gå bra.    

Noterar infrastrukturminister Tomas Eneroths (S) insändare i Smp 5/10 om regeringens satsningar på vägar i landsbygden, 500 milj kr årligen. Så bra, då är mitt förslag att breddningen av Väg 941 mellan Fröseke och Grönskåra (Uppvidinge kommun) verkställs. Enhälliga beslut i regionfullmäktige finns. Och nu finns pengar att tidigarelägga insatser för landsbygdens överlevnad och utveckling enligt ministern. Perfekt.

Enligt Skolvärlden har de största svenska friskolebolagen gjort vinst de senaste fem åren på över fem miljarder. För så mycket pengar går det att anställa 8 000 lärare i ett år, säger Janna Lundberg, forskare i utbildningsvetenskap i Dagens ETC 13/10. Det talar för sig självt.

Carin Högstedt

Växjö 20201013

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt.se

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

12. okt, 2020

Rätt häftig start på partiledardebatten igår i Agenda. Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf © brakade ihop om LAS och vad som händer om LAS-utredningen blir lag. Å ena sidan ”sabotage”, ”godtycke”, ”inga nya jobb”, å andra ”gedigen utredning”, ”stärka trygghet”, ”kompetensutveckling”. Som från olika planeter. Trots allt bra att en arbetsrättslig fråga diskuteras och de fem miljoner arbetare som är berörda kommer i rampljuset. Bra Jonas Sjöstedt, som gjorde sin sista debatt som partiledare! Det går inte an att alla arbetstagare i Sverige blir provanställda. Tvärtom behöver väldigt många – inte minst i kvinnodominerade jobb – få fasta anställningar och trygghet istället för springvik i olika former.

För övrigt slående hur olika politiken utvecklats på nationell nivå och kommunal/regional. Här talade alla väl om äldreomsorgens behov. Alla partierna ville ändra lagen så att kommuner kan anställa läkare. Bra. Då utgår jag från att det blir så. Alla hade mer pengar till kommunerna. Delade turer – bort med, tyckte någon från borgerliga sidan (glömt vem).  Visst, men i Växjö kommun är det blankt nej till det från de styrande.

Såg att Jonas vann omröstning om bästa prestation i två tidningar. Välförtjänt final. Nu väntar spännande tid med ny partiledare om några veckor. Lycka till Nooshi Dadgostar!

Gick en rejäl skogsvandring igår och kom upp i 10 000 steg. Borde ta en tur nu, men det har börjat regna, så jag slipper. I övrigt inga större händelser, men en lång att-göra-lista. Får skärpa mig och arbeta med den, även om det känns trögt. Mörkt tidigt, kallare – hur ska jag umgås med familjen, när vi inte kan ses ute? Alla mina döttrar har mycket publika jobb, träffar folk hela tiden. Vill verkligen inte ha covid19, men inte isolera mig heller.

Carin Högstedt

Växjö 201012

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

8. okt, 2020

    ”Anhörigdagarna” i Växjö kommun har passerat. De avslutades med en paneldiskussion om anhörigvård arrangerad av Anhörigföreningen m fl föreningar och kommun/region, tror jag. Både tjänstepersoner och förtroendevalda (Julia S och Anna KD från omsorgsnämnden) i panelen. Forskare i Kalmar med på länk. I publiken nästan bara kvinnor, hela panelen kvinnor. Ingen tvekan om att anhörigvård är kvinnors angelägenhet och engagemang i hög utsträckning. Ändå sa forskaren att det är ungefär hälften – hälften som vårdar anhörig. Om jag hörde rätt. Fysiskt möte med anmälning, avstånd, handsprit, begränsat antal. Vi var i Orgelsalen på Smålands museum, i ett obevakat ögonblick utsedd till den nya konsthallen (ett passerat stadium tack o lov). Paus med förtäring och musikunderhållning! Mycket fick plats inom två timmar. Partikamrat Eva-Britt och jag var där av intresse för anhörigvårdsfrågor. Vi fick ju faktiskt igenom en höjning av antal timmar en vårdare kan få avlösning för några år sedan.

Det var ett trevligt möte, som väckte fler nya frågor än svar. Det är en svårgenomtränglig verksamhet med mycket känslor, väldigt mycket ideellt arbete och ibland för mycket. Den vårdande blir också sjuk, utmattad, deprimerad. Balansen mellan anhörigas och kommunens ansvar tippar lätt över på de anhöriga. Det har blivit mycket svårare att få plats på särskilda boenden, folk ska vara hemma och där finns ofta ingen fristad för den som vårdar en partner t ex. Julia menade att det är en prioritering och resursfråga att det  saknas avlösarservice och sysselsättningar i tillräcklig omfattning. Och visst är det. Anhörigfrågor är inte högt upp på dagordningar.  Sedan visade det sig också under kvällen att begreppen förvirrar. Dagverksamhet är en sak, daglig verksamhet en annan. Träffpunkter en tredje. När begreppen blandas så uppstår missförstånd. Och just nu är det mesta totalt stängt pga corona. Frågor om anhörigkonsulenternas villkor med mera ventilerades. Tror vi i omsorgsnämnden ska ägna den här verksamheten mer uppmärksamhet. Tyvärr är möjligheterna till studiebesök starkt begränsade. Digitala sådana förbereds.

Igår mer omsorg – arbetsutskottet via skärm i fyra timmar. Bland annat information om förslag till ”vård- och omsorgsavgifters tillämpning” 2021. Det är ett komplicerat system där vi sätter pris på en fika, mat och matleveranser, sänglinne etc etc, som levereras i hemvård och på särskilda boenden. Det är de här avgifterna som brukar dyka upp i arga insändare, där skribenten upptäckt att den eventuella skattesänkningen och pensionshöjningen omedelbart ätits upp av dessa avgifter. Förra året fick vi igenom att vi skulle jämföra med några andra kommuner för att ha något att relatera till. Det fick vi nu presenterat i en gedigen undersökning. Det gav lite ledning men framför allt en uppvisning i att det är så himla komplext. I sista änden var det inte så stora skillnader mellan kommunerna vi jämförde.

Gårdagens ärenden, bl a ovanstående, kommer upp i nämnden om 14 dagar, så jag återkommer då. Tillkommer också att remissvara på den statliga LSS-utredningen. Ett extra arbetsutskott för det ärendet väntar. Mycket läsning inför det om ett livsviktigt område.

Hann precis avsluta mötet med arbetsutskottet och gå över till nästa – styrelsemöte med Vänsterpartiet Växjö. Rätt matt och mycket hungrig. Satt och gnagde på en bit fetaost under mötet. Som sekreterare måste jag ju vara helt koncentrerad på det som sägs. Men bra stämning och fart på det hela, så jag var faktiskt mindre trött efteråt än vid starten. Ska bara få ihop protokollet också. Bra grepp att låta någon av ledamöterna inleda en diskussion om aktuellt ämne varje gång.

Läser Nina Wähäs ”Testamente”. Dotter bibliotekarie har försett mig med den. Engagerande. En vet inte vad som väntar på nästa sida. Är det en slump att det på sistone kommit så många böcker ur nordliga glesbygdsmiljöer? Här storfamilj i djupaste Finland. Eller är det jag som väljer just dem? Eller förresten, min dotter styr min läsning genom att ta hem böcker från Universitetsbiblioteket och säger den här måste du läsa! Så är det.

Carin Högstedt

Växjö 20201008

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se