Senaste nytt från Växjö och vänster

18. jan, 2019

Så har vi en regering eller åtminstone en statsminister! Med den kompakta motviljan mot extraval var det troligen bästa möjliga utgång sett från vänsterhåll. Men det svider. Kanske inte så långvarig regering? Misstroendehot från (V) är bräckligt, men kan spela roll. Vi skulle naturligtvis haft med den slopade värnskatten som en fråga att driva misstroendeförklaring om! En så tydlig klasspolitik, enkel att förklara. Nåväl. Svårt, väldigt svårt att veta vad som händer om eller om inte! Avundas ingen inblandad som stått i skottgluggarna i den långdragna processen.

Har knåpat ihop några sidors verksamhetsberättelse för kommunala gruppen. Håller nu bland annat på med valberedningsarbete inför V Växjös årsmöte. Det finns rätt gott om villiga medlemmar, men kassörer står inte på kö. Inte i någon förening där jag är inblandad i valberedningsarbete eller har varit.

Bokat två studiebesök med anledning av mitt nya uppdrag som ledamot i omsorgsnämnden, ett på ett särskilt boende och ett i en hemtjänstgrupp. Träffade igår en vän och åt lunch. Vi pratade mycket om ”daglig verksamhet” och där känner jag att jag vet alldeles för lite. Så det får bli nästa djupdykning.

Fredag eftermiddag, nästan kväll. Lagat böngryta efter nytt recept. Blev bra. Kan ersätta en del köttätande med sådana grytor. I övrigt inte hållit ut med att vandra någon halvtimme eller timme varje dag. Sitter hellre och tittar på gamla TV-serier på Svtplay. Eller läser. ”Svälten” har jag läst ut. Lärde mig mycket. I slutet tar författaren upp andra (utöver Sverige 1860-talet) hungerkatastrofer runt om i världen, t ex Indien senare i tiden och även hur lagstiftningen ändrats efter att miljontals människor svultit ihjäl. Det har kommit lagar som säger att det finns ett ansvar för att förebygga hungerdöd. Men inte överallt. Och det händer fortfarande.

Läst i ”Ätten Stenfelt” om min morfars fars syster, som gifte sig med en Stenfelt och deras son Per August och hans hustru Konstance. Den familjen fick 13 barn, två dog som spädbarn, två fick engelska sjukan och blev funktionshindrade hela livet, nio klarade sig bra och blev vuxna. Hela tiden var det knapert och de fick arbeta hårt, Per August som statare, arrendator, industriarbetare, trädgårdsmästare. De flyttade otaliga gånger. De levde alltså i slutet på 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Fantastiskt att kunna läsa om sina (icke så nära) släktingar och deras liv i den här boken!

Tyckte om filmen ”The wife”, som jag såg härom eftermiddagen. Var det ett sammanträffande att Svenska Akademien är scenen eller? Vet inte. Får ta reda på. Nu ser jag fram mot att se På Spåret.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

190118

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

15. jan, 2019

Nä, det går inte att förnedra hur mycket som helst och samtidigt förvänta sig att Vänsterpartiet ska stödja en regeringskoalition som är helt makalöst anti jämlikhet. Bra agerat av Sjöstedt/partiledningen och nu har både medias kommentatorer och övriga partier fattat. Det går inte på räls att både räkna ut och räkna med oss i V. Det borde vara lika självklart som 1+1 är 2. Men när maktspelet är igång, så är inte den intellektuella nivån särskilt hög, lindrigt uttryckt.

Lyssnade två timmar på Liberalernas partiråd, hörde Centerpartiets utläggning om överenskommelsen. Lyssnar på talespersonen. Slås av att extraval närmast ses som något fult. Till varje pris ska det undvikas. Om så inte en väljare i 2018 års val blir nöjd med det som hens röst används till, så ska extraval undvikas. Jag är inte med i tankegången. Vi är några spridda röster i flödet som tycker extraval borde hållits/ska hållas, att folket ska få avgöra igen. Ingen vet hur det resultatet skulle se ut. Vilket ju är poängen med folkets röst! Jag tror det som hänt eller inte hänt under de gångna månaderna skulle få människorna till valurnorna och att de i många fall tänkt om sedan förra gången. Hur vet jag inte! Men jag vill gärna veta.

Glad och stolt i alla fall över att det kommit grus i det liberala maskineriet, om så bara för några dagar. Vi får se. Tack alla ni som hört av er om vad ni tycker om den konsekvent inskränkta förnedringen av Vänsterpartiet! Skönt att få dela sin ilska med  gräsrötter helt utanför partisfären!

Igår var en rejäl mötesdag; startade med lunch med regiongruppen och ett par timmars möte om arbetet i regionfullmäktige och nämnder/styrelser. Direkt till fullmäktigegruppmöte inför kommunstyrelsen (KS) och arbetsutskottet (KSAU) idag. Premiär för Eva-Britts och mina efterträdare, Maria och Johnny, idag. Nyordning när det gäller att läsa handlingarna. Bara ledamöter i kommunstyrelsen kommer åt dem. Vi andra får sämre lösning på webbsida. Har med GDR att göra. Klar försämring! Vi vill ju att hela fullmäktigegruppen ska läsa och stötta ledamöterna i KS. Många av ärendena kommer ju sedan till fullmäktige och det är bra om vi är ense från början.

En V-motion kommer upp. Den handlar om åtgärder för att kunna attrahera och behålla unga människor i kommunen t ex studenter. De kommer, studerar och sticker när de är färdiga. Bra svar föreslås! Ett tillägg om redovisning, men vi kan köpa svaret i övrigt. Tydligt uppdrag ingår. Så ett medborgarförslag om fria bussresor för äldre. Den kommer vi att stödja, precis som alla andra förslag på det temat som går i rätt riktning. Går det bra att Växjö kommun delar ut gratis bussresor i julveckan så går det naturligtvis alla andra veckor också – om viljan finns.

Så hade vi möte med kommunala gruppen. Beslut om motion om att låta människors behov och tillit till personalen styra den kommunala välfärden – nej till NPM (new public management), minutstyrning i hemtjänsten, kontroll och styrning till max, dokumentation av allt som rör sig. Ytterligare en motion om på sikt avgiftsfri kulturskola beslutades. Vi är på G! Till skillnad från M+KDs katastrofbudget som drar in statligt stöd till landets kulturskolor! Efter en halvtimme i kommunala gruppen lämnade jag för distriktsstyrelsemöte med V Kronoberg, där vi hade viktiga saker att avhandla. Passade också på att skicka en blombukett till Jonas Sjöstedt som tack och pep inför veckans förhandlingar.

Idag – om allt varit som det brukar – hade jag haft arbetsutskott på förmiddagen, kommunstyrelsen på eftermiddagen. Nu har jag bestämt mig för att gå på bio i eftermiddag och se ”The Wife”. För att markera ökad frihet.

Carin Högstedt

190115

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

-           

12. jan, 2019

Det började rätt hovsamt när Annie Lööf (C) höll presskonferens igår och berättade om överenskommelsen med S och MP: Landsbygden, miljö, familjeåterförening. Så rök värnskatten, hyresregleringen, turordningsreglerna och vinster i välfärden fortsätter. Ökade klassklyftor är resultatet. Och det ska administreras av en socialdemokratisk regering! Det var inte det väljarna röstade på antingen de valde S, V eller MP! Fortfarande finns det möjlighet att ha extraval.

Onekligen lite spännande efter allt segande de gångna månaderna. Vad händer på (L)s partiråd i morgon? Och vad kommer (V)s partistyrelse fram till? Hittar inga uttalanden ännu.

Ca 2 000 människor har blivit av med sin assistans de senaste åren. LSS-utredningen, som äntligen är klar, löser ingenting. Den drar in all assistans för barn under 16 år och lägger ansvaret för dem på kommunerna. (V) kommer att ta initiativ till debatt om LSS i riksdagen och kräva att utredningen spolas och ny snabbutredning görs med syfte att alla människor ska kunna leva ett fullvärdigt liv. - När ska föräldrar till barn med funktionsnedsättningar slippa en förtärande oro? Inför valet lät flertalet partier som att de var beredda att låta LSS få kosta för att uppnå mänskliga rättigheter för denna grupp människor det handlar om. Vad säger partierna nu?

Haft några bra dagar med få möten och tid att skriva verksamhetsberättelser och på så sätt göra upp med 2018. Att sammanfatta ett års politiska verksamhet, bra och dåligt, är lite tråkgöra men ändå nyttigt. Lite lärdom inför 2019. Vad behöver förändras i t ex Vänsterpartiet Kronoberg? Vad gjorde vi riktigt bra? Vad kunde vi gjort bättre?

Läser i Dagens ETC (10/1) om Eskilstuna kommun och succén med textilåtervinning. I rosa påsar kan befolkningen stoppa textilier och lita på att de kommer till användning, som kläder, som trasor, isolering eller tyger. Genom en skrivelse till tekniska nämnden fick jag igenom textilåtervinning i Växjö kommun. Men jag är skum på hur det fungerar. Har varit på återvinningscentralen med textilier några gånger och blivit besviken. En gång inte öppet fast det skulle vara det. Oklart vad som tas emot eller ej och var det ska läggas. Ska ta upp det igen. I Eskilstuna samlas 3 kg per person och år in. Jättebra resultat! Det lär vara 8 kg per person och år som slängs utan återvinning i Sverige. Saknas lagstiftning på området.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

190112

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

8. jan, 2019

Tröttnade igår på att vara trött och snorig. Ringde vårdcentralen och fick komma på ”lättakut” idag. Var där före kl 8 men långt ifrån först. När nummerlapparna kom ut, så var vi nog 10 pers som utan bråk ordnade till kön i den ordning vi anlänt. Fick träffa sjuksköterska som skickade mig till labbet och sedan läkare. Ingen infektion i kroppen enligt blodprov, så ingen antibiotika fast jag vet att jag behöver det för mina bihålor. Tjaha. Ny nässpray. - Ja, jag vet det mesta om antibiotikaresistens, men…

Satt igår på möte med en grupp inom Noaks Ark Småland-Halland och motsvarande från Göteborg. Vi gick igenom ett nytt stadgeförslag som ska behandlas på Riksförbundets stämma i vår. Det är ute på remiss bland de regionala medlemsföreningarna. Vi startade kl 16.00. Jag meddelade att jag skulle avvika kl 18.00. Tänkte på vissa skrivarbeten som jag behövde göra. Kl 19.30 var mötet klart och jag var kvar. Det var faktiskt så trevligt, så roligt, så intressant och kreativt – att jag stannade och sköt upp allt annat. Låter väl osannolikt att föreningsstadgar skulle vara grunden för så livfullt möte, men det är sant. Väldigt trevliga människor, humor och skämt, bra grund för stadgedokument!

Innan dess ett långt och intensivt V Kronobergs arbetsutskott. Har nu lämnat ordförandeposten men deltar som adjungerad fram till årskonferensen i början på mars, då en ny styrelse ska väljas. Planerade lite för EU-parlamentsvalet samt för årskonferensen. Huvudansvaret för V Kronoberg ligger nu på ordförande Staffan Sandström, tidigare vice ordförande. Jag kände redan tidigt i våras att jag inte hade mer att ge på uppdraget som ordförande. När ett uppdrag är mer en vånda än glädje och stimulans är det dags att lämna. Nu är det verkställt.

Enligt SvD idag (8/1) så vill 39 % av väljarna ha extraval. Av olika alternativ har extraval mest stöd. Jag säger det igen: ”För övrigt anser jag att extraval ska genomföras.” Jag får frågan varför jag tycker det. En del har oro för att SD växer sig ännu starkare. Men jag menar att demokratins kärna är att fråga folket, när det inte går att få fram en regering inom rimlig tid – rimlig tid har passerat enligt min mening. Demokratins kärna är att fråga folket, inte att avstå från att fråga för att man är rädd för resultatet! Det brun-blåas inflytande har redan inträffat. Katastrofbudget är klubbad. Ja, så resonerar jag. En kort och intensiv valrörelse där partierna får berätta om sina visioner för Sverige i världen – så får vi se vad som blir resultatet.

Haft trevligt besök av Charlotta (S), vän och politisk kompis sedan många år, trots att hon är drygt 20 år yngre. Trevligt! Mycket prat om att byta det intensiva politiska livet mot ett lite lugnare och mindre tidskrävande. Så pratar vi litteratur också, ett gemensamt intresse. Vi brukar gilla samma böcker och byta tips med varandra.

Fått till en interpellation om hur Växjö kommun möter det hedersrelaterade våldet och åtminstone en skiss på en motion om NPM, new public management, som det kallas och som är rätt svårt att förklara. Det är den styrform som härjar i offentlig sektor, som är hämtad från privat industrisektor och som gör att chefer, kontrollanter och dokumentation växer på bekostnad av folk på golvet, vårdarbetare till exempel. Enkelt uttryckt. Men inte enkelt att vända till någon annan styrform som utgår från människors behov. Enkelt uttryckt. Det blir en motion men jag avvaktar vår kommunala grupps åsikter om hur den ska se ut. Behöver en diskussion helt enkelt.

Har P1 på som vanligt. Oändligt mycket – liksom i t ex DN varje dag  - om (C ) och (L).s eventuella ställningstaganden till den ene eller den andra statsministern. Ca 15 % av väljarnas röster i valet i september 2018 har hur mycket utrymme som helst, oceaner, i en oändlig rad av dagar. Ursäkta, men det är inte konstigt ett en blir trött. Vad är detta, egentligen?

Carin Högstedt

190108

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

Mina telefoner och nummer har gått in i ett kafkaliknande tillstånd. Telnr 0706214959 funkar tills vidare.

 

 

4. jan, 2019

Redan fredag eftermiddag! Den här sköna ledigheten snart slut. Tyvärr har mycket tid gått åt till att komma in på mailen på datorn och en massa andra tekniska saker, men idag har i alla fall datorn kommit i någorlunda form med hjälp av kommunens IT-avdelning. Personalen där mycket bra att ha att göra med!

Igår dök jag ner i nya boken om ”Ätten Stenfelt” som kom med posten från Släktföreningen Stenfelt. Helt sanslöst engagerande! Mitt intresse beror dels på att min morfars fars syster gifte sig med en Stenfelt och att många stenfeltare har fötts och verkat i samma byar och gårdar som mina anor på både mormors och morfars sidor. Lorentz Stenfelt kom från Lybeck, Tyskland till Malmö på 1600-talet. Han var sockerbagare. Hans son Georg Lorentz blev militär, följde Karl X11 i krigen i Europa, Turkiet, Poltava, Norge. Han satt i ryskt fångläger men rymde två gånger och andra gången lyckades han och kom tillbaka till familjen i Småland, skadad både här och där, men vid liv. Boken handlar om ättlingarna, inklusive ingifta, till Georg. Ca 4 000 namn finns i ett personregister i boken.

Georg blev adlad och ”Ätten Stenfelt” kan nog tolkas som att det är en välbärgad familj och släkt det handlar om. Men inte alls. Georg Stenfelt själv fick gå från hus och hem, men lyckades så småningom utverka en slags pension från krigsmakten så länge han levde. Det betydde överlevnad för familjen. Har inte läst allt ännu, men det är slående att väldigt många småbarn dör. Inte ovanligt att av tio barn så blir kanske fyra vuxna. Kikhosta, mässlingen – alla sådana vanliga barnsjukdomar var dödliga. Många i släkten utvandrade, när det blev möjligt under 1800-talet.

Jag ser att det jag fått fram om Per Gustaf Stenfelt, min morfars fars systers make, i min egen släktforskning stämmer med släktföreningens, men jag får mer kött på benen så att säga. Till exempel ett foto på Per Gustaf med hustru Maria Augusta Elisabeth Johansdotter. Roligt! Här finns också ett reportage om Per Gustafs död 1933. Han blev överkörd av automobil står det i kyrkboken. Här finns alltså en artikel om hur det gick till i Oskarshamnsposten. Han gick ut på landsvägen med bara fem meter till en lastbil. Det spekuleras i hur han kunde göra det. Var lyktorna på bilen tända? Finns också utdrag ur patientjournalen från lasarettet där han dog av skadorna rätt snabbt. Kallas ”gammal skröplig gubbe” och han var faktiskt 78 år, rätt mycket för tiden.

Jaha, så här intressant och roligt får en inte ha det varje dag! Hade ingen aning om denna släktförenings existens förrän alldeles nyligen. Vilket jättejobb de gjort på över 500 sidor!

Men parallellt odlar jag lite idéer till interpellationer och motioner till kommunfullmäktige. Kanske hittar jag rätt skrivläge innan måndag. I morgon barn och barnbarn på fika på eftermiddagen. Ska ta tillfället i akt innan skolterminen och arbeten tar vid igen för alla.

Fått telefon och mail om dels avgiftsfria bussar för pensionärer, dels om att ca 1 miljon människor i Sverige är i digitalt utanförskap. Vad kan och vill  kommunen göra för att bryta det utanförskapet? Ja, Växjö kommun ville inte ens besluta att kommunala tjänster ska kunna betalas med kontanter. Övriga partier sa nej. Men skam den som ger sig. Det är ju demokrati det handlar om, att kunna delta i samhället även utan smartphone eller få hjälp att hantera de apparater som krävs. Utbildning, stöd, hjälp!

Bussfrågan driver Vänsterpartiet som enda parti. En person sa att 51 kommuner i Sverige har infört någon variant på temat avgiftsfritt. Vad jag vet har ingen ångrat sig.

För övrigt anser jag att extraval ska hållas. Fråga folket!

Carin Högstedt

190104

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959