Senaste nytt från Växjö och vänster

20. jul, 2019

Dagarna går mot sensommar. Lite deppigt men jag njuter för fulla muggar (vilket uttryck!). Ibland varmt, ibland kallt, regn och torrt, stilla och blåsigt. Simturer i Toftasjön alltid härliga. Gått ner i varv rejält. Bakat rågbullar denna lördagseftermiddag. Träffat barnbarnen också.

Filmen Lejonkungen var jättebra, tyckte vi alla, barnbarnen, deras mamma och jag. Förra sommaren var het, jag var distriktsordförande med mera och valet stundade. Fullt upp med valprogramskrivande. Nu lugnt och bättre arbetsväder om en vill göra något. Jag har gjort en del, både ute och inne och politiskt. Men som alltid skjutit upp också. Behöver känna tidspress för att riktigt komma loss. Men nu är det ju semester och jag är fri!

Vännen och barnbarnens farmor Monica och jag ska boka friluftsteatern Söderkåkar som ska äga rum på Villa Vik. Inte var dag det är gångavstånd till en teaterföreställning. Känns rätt att stödja Villa Viks evenemang. Vilken framgångssaga Toftastrand och Villa Vik är! Minns att jag tänkte när familjen etablerade sig och startade att det här kommer aldrig att gå. Så himla urbota fel jag hade! Sådan tillgång att Villa Viks herrgård och park blivit tillgänglig för vem som. Maken L hade älskat att se just Söderkåkar. Vi missade för övrigt inte någon sommarförställning på Villa Vik såvitt jag minns.

Förts en igelkott som kom varje dag, sedan en till och igår kväll ca 22.00 ytterligare en. Gullungar, matfriska, törstiga. Besöker grannarna också. Ska äntligen läsa på vad de har för matvanor. Verkar bottenlösa. Vad äter de om inte människor matar dem? Kan de få för mycket mat? Tror faktiskt att de kan bo i mitt ”hie” till rabatt med en vilt växande vinstock som dessutom har massor av vindruvor i år. Eller i ”syrenbersån” som är helt ogenomtränglig.

Underbar kväll igen. Ska sitta och läsa här ute så länge jag kan. Eventuellt en längre utflykt i morgon. Får se.

Carin Högstedt

20190720

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

17. jul, 2019

Sommarspaningen i Smålandsposten tisdag 16/7 är naturligtvis en slump – men precis det Maria Riis skriver om ska jag ägna dagen åt tillsammans med dotter: Släktforskning i geografi och historia. Leta hus, byar, gårdar, ruiner… Ha en riktigt spännande utflykt. Sommarspaningen är välskriven, trevlig, intresseväckande. Nu är vi vänner på facebook, skribenten och jag.

Vi börjadegårdagen  med att äntligen uppsöka pestkyrkogården i Gilbonderyd, Älghults socken. När vi väl hittat skylten så var det en kort vandring bland blåklockor. Ett litet område är inhägnat med en kedja och i mitten står en sten som rests till minne av offren för pesten som härjade i byn 1710-11. Har inga belägg för att släktingar i Gilbonderyd dog just av pesten de åren. Minnesstenen är upprest under 1900-talet. I september 1806 dör minst sju personer, flertal barn, av en annan pest, ”rödsot” (dysenteri).

Målet för dagen är min morfars fars och hans anors bosättningar i Fliseryds, Döderhults och  Högsby socknar. Vi kör lite galet och hamnar på en väg mellan Gadderås och Skogsby, liten väg som jag troligen aldrig åkt innan. Det intressanta här är vägkantens enorma rikedom av fingerborgsblommor i alla kulörer. Aldrig sett något liknande!

En hel del av våra nerslag har vi gjort tidigare, en del är nytt. Jag försöker se framför mig hur flytten gick mellan gårdar och byar. Morfars farfar tog sig från Älghults socken över gränsen till Kalmar län 1835 och hamnade i Kvillegärde i Fliseryd först. Han var som så många andra dräng på olika gårdar. I Fliseryd tjänade många i släkten på Ramshults gård. Den är jättefin kan vi konstatera.  De bodde på torpet Målen och sedan på Målegatan som gamla och uttjänta. Flyttarna i senare led gick norrut: Örliden m fl ställen tills de kom till Veningehult nr 2 i Döderhults socken och bland annat det torp, ägt av staten, där min morfars far, min morfar och så min mamma och pappa arrenderade till in på 1960-talet.

Ibland blir vi nerslagna av tillståndet på landsbygden. Som i Sibbetorp och Mjölerum. Nergånget, mycket tomma hus. För det mesta glatt överraskade av att byar och gårdar finns kvar och är väl omhändertagna. Goda exempel är Hyltan, övre och nedre. Också Stensryd och Brusemåla vid gammal väg som är körbar men inte mer. Över huvud taget blev det många grusvägar med gräs i mitten, otvivelaktigt en viss tjusning med det trots oron för att fastna med bilen. Nåväl. Lyckad utflykt som ger mersmak, Finns alltid mer att upptäcka.

Ser i media att försäljningen av villatomter går trögt i kommunen. I årsredovisningen för 2018 läser jag att det har planerats och sålts tomter utanför Växjö stad. Det hela avslutas med mantrat ”Tillgången på villatomter utanför Växjö är god och vid årsskiftet fanns 34 tomter till försäljning”. Allt utanför staden behandlas i ett svep. Men tänk om alla 34 tomter ligger i Dädesjö! Eller om hälften av tomterna i realiteten inte är det minsta attraktiva på grund av sitt läge? Åtminstone alla sex kommundelscentra ska redovisas var för sig, med antal tomter, avsaknad av, attraktivitet, behov av detaljplaner, behov av köp av mark… anser jag. Har blivit lite bättre efter åratals tjat och motioner om tillgång på bostäder och tomter utanför Växjö, men det går inte på räls.

Idag premiär på ”Lejonkungen” och barnbarnen, deras mamma och jag ska på bio.  Passar bra i kylan. Idag plus 13 grader vid kl 7. Förra året samma dag och tid plus 26.

Carin Högstedt

20190717

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

15. jul, 2019

Igår en magisk morgon. Steg upp vid sexsnåret. Kompakt dimma. Såg inte sjön, såg knappt huset 30 m bort. Varmt. Stilla. Inte en själ ute denna söndagsmorgon. Sitter med frukosten ett par timmar och upplever hur dimman sakta, sakta viker undan. Sjön är spegelblank. Fåglarna dyker upp. Nötväckan – den som föredrar att äta upp och ner – är en trevlig och flitig jäst. Skator kivas. Kan inte avstå en simtur. Perfekt morgon.

”Sköldpaddor dör och Sverige vill förbjuda sugrör”. SvD igår 14/7, informativ artikel om plastbantning. Världen använder mer plast för varje år. I Sverige använder varje invånare 130 kilo plast per år (källa Naturvårdsverket).  Siffran växer årligen. Av 448 milj ton plast som tillverkas i världen varje år hamnar ungefär 8 milj ton i haven.  Det säger sig självt att förbud för sugrör och plastmuggar väger lätt i denna mängd. Inte fel att förbjuda, skadar inte alls, men det räddar inte djuren. Enligt forskare i artikeln är det återvinningsbar plast som är ett svar. Ett annat är att använda biobränslen vid framställning av plast. Ett annat är att ha en fungerande sophantering. Plasten i haven kommer ofta från osorterade soptippar, där plasten blåser iväg. På besök i Kosovo såg jag djur gå och beta på ängar där det var fullt med plastpåsar o dy. ”I Sverige blir knappt 10% av plastavfallet nya plastförpackningar.” Det är nytt för mig. Så lite av allt som sorteras av omtänksamma medborgare. Vad händer med de 90 procenten? Cirkulär ekonomi ska råda. Plast är ett bra material till mycket, men kan göras på bättre sätt och återvinningsbart. Växjö kommun skulle kunna bidra till plastbantning genom innovativa upphandlingar. Det går att ställa krav på det som inte finns i en upphandling. T ex går det att efterfråga engångsmuggar för mediciner i vården, som är av annat material än plast. Om det inte finns något sådant, så kan industrin forska fram en sådan produkt. Bara som exempel. Kanske finns?

På min favoritö Sardinien har en kaskelot, 8 m lång, avlidit. I magen har hon 20 kilo plast och en baby. FRUKTANSVÄRT. Så människor beter sig och så förb-t onödigt. En fråga att ta upp är också hur mycket mikroplaster det finns i insjöarna? Kontroll av Växjösjön häromsistens var nedslående.

Läser in (en gång till) Växjö kommuns årsredovisning för 2018. Det är intressant. Kanske mer för det som inte står än det som är med. Noterar att utbildningsförvaltningen ökade med 120 medarbetare. Det låter rimligt i en ständigt växande kommun. Det har kommit till nya enheter och stärkt den befintliga utbildningsverksamheten, står det. Bra. Jag vet att elevhälsan har förstärkts t ex. Men omsorgsförvaltningen då? Här har personalen minskat med 35 personer, ”vilket delvis beror på en brist på utbildade undersköterskor”. Sjukfrånvaron har ökat – dock inte den längre än 60 dagar. Omsorgsnämnden hade 2018 ett underskott med 47 milj kr. Då har direktiven varit att hålla igen på utgifterna och det som kostar är personal. Minskad bemanning trots större behov än budgeten medger leder till stress som leder till sjukskrivning som leder till mer stress och… Ond cirkel. Inte bra för någon eller någonting. (V) hade i budget för omsorgen 2019 50 milj kr mer än majoriteten. Helt rätt prioritering. För 2020 hade S+V knappt 50 milj kr nya pengar, med hjälp av skattehöjning.  Men de pengarna såväl som ambitionerna är bortröstade.

Det blir nya val. Betänk vilken valsedel du tar – du som upprörs över vårdföretaget i Tingsryds kommun som delar ut över 40 milj kr till aktieägarna och erbjuder en miserabel omvårdnad av allt att döma!

Ulrika Schön, tack för din insändare i Smålandsposten idag: ”Vart tog alla människors lika värde vägen?” Vi behöver läsa och höra om detta varje dag. Ett bra exempel i samma tidning är artikeln om Bilal Safi, som räknar dagarna – inte till semester eller skolstart, utan till utvisning efter 3,5 år i Sverige, jobb och språkkunskaper. Ge dem amnesti! När ni ändå läser Smp – ta gärna del av min artikel om äldreomsorgen och LOV, (lagen om valfrihet). Den lagen kostar mer än den smakar, trots det tjusiga namnet.

Igår bad- och fikaträff på altanen med bl a barnbarnen. Ja, vi badade förstås i sjön. Hyfsad temperatur. Speciellt dotterdotter är helt otrolig i vattnet, forsar fram som en tävlingssimmerska. Tack VÖSS för er simskola under flera år som gav barnen en rejäl grund för att ha roligt i vattnet. Ett par partier boccia också. Idag ska jag förbereda en släktforskningsexkursion. Jag kör, mellandottern kartläsare.

Sorgligt beslut att inte skriva under FNs konvention om förbud mot kärnvapen!

Carin Högstedt

20190715

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

11. jul, 2019

Hissnande läsning i SvDs näringslivsbilaga om knarkhandel och produktion i Sverige. Jag skrev om skattesmitarna som använder paradisöar som bankomater häromdagen. Nu en serie om narkotika. I måndags (8/7) om svensk betongfabrik som importerat 300 kilo kokain och maskerat det som betong. Värde en kvarts miljard. I tisdags om hur Stureplan som epicentrum för kokainet och hur lägenheter i Stockholm omvandlas till reningslaboratorier. De som åker fast är ofta hantlangare som gör skitjobbet (t ex fraktar sväljkapslar i magen). De som styr det hela går oftast fria. I gårdagens tidning ges klassperspektiv på användningen av narkotika bland ungdomar. I dagens tidning om hur vinsterna från narkotikaförsäljning döljs i lyxklockor, fastigheter, bilar… Jag förstår – om än motvilligt – att kriminaliteten i de TV-serier och deckare jag ser och läser är en mild västanfläkt mot verkligheten i Sverige idag. Bra artiklar.

Hemma efter två dagar med alla tre döttrarna på Öland. Vi åkte norrut från bron på tisdagen. Besökte Sandvik, där vi två gånger hyrde en stuga när barnen var små. Tittade på badplatsen, hamnen, besökte en loppis/antikaffär. Sandvik har utvecklats sedan då på 1970-talet. Lilla huset vi hyrde nu en villa. Så började vi leta efter en annan stuga som vi också hyrde ett par gånger någon sommarvecka. I närheten av Källa, det visste vi. Stannade vid Källa ödekyrka, en plats som aldrig går att få nog av. Äldsta gravstenen från 1100-talet. Senaste 1800-talet. Kör lite på måfå men orten Kvarnstad, en bit från Källa, ringer i huvudet. Och visst! Stugan på 20 kvm finns kvar kompletterad med ett bostadshus och omändrad till någon form av gäststuga. Fint ställe. Badplatsen vi gick till varje dag verkar inte användas längre. Lyckosamt att hitta rätt efter ca 45 år!

Vi bor på Mormors pensionat Strandhagen utanför Rälla. Påminner mig om den sommar jag som 16-åring sommarjobbade på Pensionat Sjöstugan i Byxelkrok (norra Öland). Skalade potatis och diskade. Onsdagen på Himmelsberga friluftsmuseum, lite djur av utrotningshotade raser, fina byggnader från gångna tider, konstutställningar. Tittade också på Ismanstorps borg. Och båda dagarna totalt kanske 15 loppisar. Lite fågelskådning hanns med också. Plus besök i Naturbokhandeln i Stenåsa. Förstår inte själv hur vi hann med så mycket som vi gjorde. Och då har jag inte nämnt OLYCKAN. En katt hoppar ut från en buxbomshäck, rakt framför bilen. Inte en chans att klara den. Tragik. Katten död direkt. Vi pratar med boende i villorna runt om. Ingen känns vid katten. Får ett telnummer till en djurklinik för att kunna få hjälp med att identifiera katten. Den har en märkning i örat. Det lyckas. Lurvas, som den heter, har en matte med flera katter. Vi får telefonnummer till matte, men hon svarar inte. Vi ringer djurkliniken igen som gärna tar emot oss och katten för vidare befordran till matte. Hon ringer senare och tackar för att vi hörde av oss och inte bara lämnade Lurvas, som var 13 år och – trodde matte – kanske börjat höra dåligt. Han var en bra bit hemifrån. Jobbigt och sorgligt men det kunde varit ännu värre, om han inte dött direkt utan blivit illa skadad.

Vi avslutade besöket på Öland med ett besök i favoritantikbutiken i Stora Rör. Snyggt och prydligt. Mycket rimliga priser. Alla hittade något att ta med sig. Hemfärden tog tid. Bilolyckor och köbildning utanför Kalmar.

Ida Andersens bok I oxögat har jag nu läst ut. Bra, ett nöje att ta del av Sissel och Eskils liv och den tid de finns i, 1740-talet i Ekeberga socken. Det handlar om bygget och uppväxten av Kosta glasbruk, om kampen mellan industrialismen och bondesamhället. Fattiga människor som Eskil skulle göra dagsverken åt bönderna, inte bygga glasbruk. Men Eskil och Sissel vill inte vara livegna, de vill vara fria människor. Jag har för mig att jag sett att det ska komma en fortsättning. Ser fram mot den. Men jag kan ha fel.

Igelkotten här och kräver mat. Kommer varje dag, ibland flera gånger. Igår kväll var de två och de är inte goda vänner.

Carin Högstedt

20190711

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

8. jul, 2019

Dagarna går. Inget badväder. Min dotterdotters födelsedag firades inomhus i lördags. Gick bra det också. Ett annat år var det barnspring i gräset och dusch medelst vattenspridaren.

Så vansinnigt vackert! Jag besökte byarna Lädja och Rösås i norra kommundelen i fredags (Bergveckan). Vilka hus, vilka gårdar, vilken natur! Kuperat. Gjorde nerslag för att hitta en ring till mig själv. Har vuxit ur de jag haft, som jag fick använda såpa för att få av mig, när jag skulle operera ett öga. Till slut kom jag till Aino Gates glasutställning i Rösås. Hon hade två ringar. Den ena passade. Nöjd. Har hennes farfars (Simon Gate) champagneglas, Salut.

På kvällen stand up i Residensets trädgård (Scensommarevent), en innergård som normalt inte är öppen för publik. Säkert 100 personer där, helt OK väder. Tyvärr inte min stand-up-smak. Vill ha mer satir, skämt med mening. Men så kan det vara. Bara att få sitta under den enorma lönnen är värt ett besök, när det nu var öppet för allmänheten.

Har sett och lyssnat på Jonas Sjöstedt (V), Nyamk0 Sabuni (L), Magdalena Andersson (S) och Ebba Busch Thor (KD) och deras tal i Almedalen. Måste säga att om jag inte hade gedigna kunskaper om partipolitiken sedan decennier tillbaka, så skulle jag vara helt förvirrad om jag tvingades välja parti efter att ha hört talen. Ingen vill öka klassklyftor, alla vill ha bort vårdköer och bygga ut äldreboenden. Hur kan det då se ut som det gör – med ökande klassklyftor, med brister i äldreomsorgen, med köer till vården?! Hur kan Ebba Busch Thor stå och skryta med hur KD i kommunerna prioriterar kärnverksamheten istället för arenor och skrytbyggen? Hon borde besöka Växjö och ta till sig om KDs inställning till nya kommunhuset! Är Växjö enda undantaget? Ånä. Säkert inte.

Retoriskt var EBT väldigt skicklig, utan tvekan. Även Magdalena Andersson höll ett bra tal. Innehållsmässigt håller jag på Jonas, tydligt klass – tal och helt rätt att förra mandatperioden när (V) deltog i budgetförhandlingarna så blev det många reformer som gynnade barn och unga, kommuner och regioners verksamheter, kort sagt välfärden. Många av de reformerna har gått förlorade genom M+KD+SD-budgeten och genom S+C+L+MP – avtalet. MA hade den goda smaken att något beklaga detta faktum och en eller annan återställare kan måhända komma till hösten. Men faktum kvarstår. Det parti som vill satsa på välfärden får ta fram resurser från staten till kommuner/regioner. Och det är lättare att göra det om inte skatter sänks –  borttagandet av värnskatten är ett hån mot skola, vård, omsorg för alla. Prat hjälper inte.

Igår var mellandottern och jag på en traditionell liveauktion i Kvarnamåla, söderut mot Tingsryd. För mig första gången jag är där. Vi kom halv tio på förmiddagen. Jag var hemma igen 18.45. Ändå lämnade vi innan allt var slut. Intressant! Började med redskap och dylikt utomhus och fortsatte så småningom inomhus med mängder av utrop, högt och lågt om vartannat. Till slut var folk rätt utmattade och på slutet såldes mycket för 20 kr per rop. Dottern och jag gjorde en del inrop, ibland för nöjet att gå igenom en låda och se vad som döljs i mängden grejer. Jag är försörjd med stearinljus i rätt många år kan jag säga, alla färger, alla storlekar, blommiga, grenljus… Kul dag! Kvarnamåla lägger ut bilder på sakerna på hemsida men det går inte att bjuda eller handla på nätet. Bra kvalité på utbudet av varm korv och hamburgare, glass, kaffe… Gick åt mycket under den långa dagen. Gott om folk på denna folkfestauktion.

Idag fått motion genom att gå och cykla med vårt Regionnytt, som ges ut av regiongruppen och nu kommit med nytt nummer efter att regionfullmäktige haft budgetfullmäktige. Ett par hundra har jag fått ut. Cyklade i områden i närheten där jag normalt inte befinner mig. Bra sätt att få koll på vad som byggs och förändras, sommarstugor blir permanentvillor etc.

Carin Högstedt

20190708

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se