Senaste nytt från Växjö och vänster

31. dec, 2019

Nyårsafton. Soligt och flera plusgrader under dagen. Gick tidigt ut med resterande Kommunnytt och fick ihop drygt 8 000 steg. Godkänt väl? Skönt med solljuset. Åkte till kyrkogården och såg till att ljusen på maken L.s grav  brinner. Sedan behagligt trött. Hittade filmen Chocolat, gjord 2000 av Lasse Hallström. Perfekt denna eftermiddag! Utspelar sig i en liten introvert by i Frankrike. Flera Oscarnomineringar. Ligger på SVTPlay. Bra!

Ikväll minus 0,6 grader här. Lite smällare utanför men inte alltför störande. För mig. Tassi däremot har gömt sig. Hittade henne inte på de vanliga gömställena. Hon är 11 år och har mycket god hörsel och är jätterädd för buller och ljud. Typ åskdunder, flygplan, vilket ljud som helst, som hon inte kan definiera direkt. Så nyårsafton är en prövning – om än mycket lugnare nu är förr om åren, innan debatten och begränsande bestämmelser kom igång. De flesta fyrar av sina raketer vid 12-snåret. Nu ligger Tassi under skrivbordet där jag sitter och är relativt trygg.

Haft besök de gångna dagarna. Trevligt med svärson, barn, barnbarn, barnbarnens farmor  och igår min yngste bror med sambo från Kalmar. I morgon på bio med dotter och barnbarnen. Ska se filmen om Sune.

I lördags (30/12) skrev en ”trött och uppgiven” undersköterska en bra insändare i Smålandsposten om sitt liv som undersköterska och att arbeta i hemtjänsten i Växjö kommun. Det hon skriver talar till ens hjärta; det är tydligt att hon är just trött och uppgiven, att hon vill vara människa, inte en robot som styrs i varje minut. Det finns ju kommuner som har andra styrmodeller och låter de anställda vara friare. Läste nyligen om ”fri tid” i Västervik. Skönsmo är en annan modell, som oppositionen, S+V,  har försökt driva igenom i Växjö kommun. Det måste hända något på detta område. Om inte detta yrke blir attraktivt så vad händer? Ingen vill bli undersköterska och i varje fall inte i Växjö kommun. Nog skulle Växjö kommun kunna vara en kommun som låter tala om sig positivt. För att vara steget före. För att ta tillvara forskning och idka omvärldsbevakning. För att våga testa både det ena och det andra, tillitsstyrning, kortare arbetsdag, matlagning i hemmet, ta bort delade turer… För att ha låg sjukfrånvaro och därmed öka kontinuiteten i hemtjänsten samt därmed spara pengar. Men hur övertyga en politisk majoritet som är helt fast i rådande tankemönster och en feltänkt budget?  

Glädjande, uppfriskande, DN Debatt i söndags (29/12): ”Offentliga sektorn måste utvecklas nära medborgarna”. Nio forskare skriver om styrning och ledningsfilosofi. De startar också ”Akademins tillitsnätverk”. Precis vad offentlig sektor i Sverige behöver. Inspiration, kunskaper, alternativ till NPM (new public management). Ingen filosofi har lösningar på allt, men när ett styrsystem och tänkesätt visar sig inte fungera, så gäller det att ta fram nya sätt och bygga på forskningsrön, samarbeta med forskare och lyssna på proffsen i verksamheterna – lärare och undersköterskor som exempel - och medborgarna, de som verksamheterna är till för. Svårare än så behöver det inte göras.

Så slut på 2019, välkommen 2020! Det kan väl bara bli bättre i världen, i Sverige och inte minst i regioner och kommuner!?

GOTT NYTT ÅR

alla vänner, följare, läsare!

Carin Högstedt

20191231

www.carhog14.se

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

28. dec, 2019

Fint väder idag, några köldgrader men soligt och stilla. Passade att lägga ett antal timmar på att dela Kommunnytt. Till fots. Bil mellan områdena. Behöver inget gym ikväll, bara soffhäng. Följer TV-serien ”Min fantastiska väninna”, som ju bygger på bok av Elena Ferrante. Som många har läst liksom de båda efterföljande böckerna av Ferrante, men inte jag. Njuter av italienskan och miljöbeskrivningen av mitten på 1900-talet i arbetarkvarteren i Neapel.

Ser i DNs kulturdel idag att jag läst de båda översta böckerna i kritikernas lista över bästa böckerna just nu: Matilda Gustavssons Klubben och Anna-Karin Palms om Selma Lagerlöf. Den sista har jag skrivit om tidigare, den förra har jag läst nu i helgen. Går inte att sluta läsa när en väl börjat. Trodde aldrig jag skulle läsa någon bok om Svenska Akademin och skandalerna – räcker med allt som funnits i tidningarna. MEN jag såg att Matilda Gustavsson fick lysande recensioner. Rekommenderar verkligen boken! Vilket arbete hon gjort! Vilken ”undersökning”! som undertiteln är. Äntligen går det att få en begriplig bild av vad som hänt i och omkring ”kulturprofilen” och Sv Akademin.

Mer kultur; såg filmen Parasit juldagskvällen och blev helt omtumlad. Så oförutsägbar film! Kan inte beskriva i ord, den ska ses.

Igår möte här hemma med vår nya V-arbetsgrupp för ”omsorg och socialt stöd”. Hur utvecklar vi kommunpolitiken inom detta område och hur når vi alla åldrar och grupper? Gott om idéer och jag ser fram mot att vara en del i att verkställa dem. Äldreomsorg, funktionsvariationer, fattigdom, psykisk ohälsa och hemlöshet är aldrig inaktuellt, även om de inte listas högst för närvarande av folket (enligt opinionsundersökningar) eller media. Ska skriva minnesanteckningar – kanske ikväll. Nästa fysiska gruppträff blir en gemensam lunch på Kyrkans Diakonicentrum.

I morgon ska jag ha lunch för barn, barnbarn med fler. Roligt. Blir inget stök med rester från julen utan hämtmat, kinesiskt. Känns rätt efter julmaten.

Småfåglarna är här. En skock blåmesar, talgoxar, pilfink och nötväcka. Om en månad är det fågelräkning igen och lite ljusare.

Måste äta nu efter dagens övningar. Förresten – har nog missat att tacka för alla godjul-hälsningar. Min dator lade av att skicka iväg mina mail ungefär i onsdags och jag upptäckte först igår att de låg i utkorgen, ej skickade. Lyckades åtgärda det idag, så nu funkar det. Men som sagt: Tack och god fortsättning!

Carin Högstedt

20191228

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

25. dec, 2019

Julaftonens SvD hade en helsida om Staffan Stalledräng, som ”livade upp julen långt före tomten”. Bengt af Klintberg har skrivit. Vi huserade samtidigt på Folklivsinstitutionen i Lund en gång i tiden. Han blev kvar vid ämnet folklivsforskning, är professor och har skrivit böcker om folkliga sägner då och nu – t ex ”Råttan i pizzan”. Den här artikeln handlar om bakgrunden till sången om Staffan Stalledräng och hans hästar, en medeltida ballad, som vi fortfarande sjunger. Går inte in närmare på legenden om Sankt Stefan. Men hur kan vi veta att den sjöngs/lästes på medeltiden? -Jo, ett bevis finns i Dädesjö gamla kyrkas takmålningar. Målningarna är från 1200-talet och visar Staffan som ser stjärnan när han vattnar hästarna, ”tuppundret” (en stekt tupp får livet tillbaka) och steningen av stalldrängen, som blir martyr.

Dädesjö ligger ett par mil nordost om Växjö. Vill man veta mer så finns ett praktverk från 1957, Allhems förlag, om Mäster Sighmunder i Dädesjö av Bengt G Söderberg. Många fina foton från kyrkans målningar och dekorationer, sammanfattning av forskningen vid denna tid kring de unika målningarna. När boken skrevs hade Dädesjö en station på järnvägen mellan Växjö, Brittatorp, Sävsjöström. Den gamla kyrkan skulle rivas för en ny 1793-94, men blev kvar och tjänade som förråd tills målningarna (som varit dolda) upptäcktes i början av 1900-talet. -Ja, det blev mycket om gamla kyrkan i Dädesjö – väl värd ett besök liksom artikeln av Klintberg. Budskapet får bli: Riv inte gamla hus, kyrkor eller annat!

Julafton – fest i åtta timmar i Gasslanda med alla döttrarna, svärson, barnbarnen, deras farmor, farbror, morfar med särbo. Knytis, glögg, kaffe med kakor och bullar, julklappar, ”Kalle Anka”, vandring runt byn och avslutningsvis en MIG-runda, ett frågespel (allmänbildning) där barnbarnen utmärkte sig med sina kunskaper. De har också den goda smaken att önska sig böcker i julklapp, så det är lätt fixat. Trots att vi vuxna alltid säger: I år får det vara slut med julklapperiet, så blir det en rejäl hög under granen, men trenden är minskning. Och vintage.

Hamnade av en slump på ett TV-program om ”Den vita stenen”, huvudskådespelarna i TV-serien från 1973 (bok av Gunnel Linde 1964) fick berätta om hur serien blev till. Jag säger bara: Bättre TV-serie finns inte! Helt underbar. Finns i öppet arkiv på SVT play.

Småfåglarna har varit osynliga en tid. Grubblat på varför, bytt foder och matare. Kan deras cirklar ha blivit rubbade när ett träd fälldes häromsistens, ett träd som stod några meter från matstället? I alla fall så dök det upp några igår. Blåmesar och talgoxar.

Juldagen är lataste dagen i mitt årshjul. Får vara hur slö som helst. Legat och läst hittills. Så kom jag på att jag ska se filmen Parasit. Blir perfekt ikväll. Folkets Bio visar den. Så många recensenter och vänner kan inte ha fel: Det blir en bra avslutning på denna juldag. Filmen är jättebra! Temat klassklyftor - igen. Bara några veckor sedan jag så ”Sorry, we missed you”, också tema klass och mycket sevärd, om ni missat!

Och ytterligare ett tips – läs Jonas Aronssons insändare i Smålandsposten 23/12. Berättigad fråga och rubrik: ”Hur ser den politiska kartan ut i Växjö kommun?” Följer kommunens partier det politiska mönstret på riksplanet? Bra att frågan ställs. Tendensen är nog att åtminstone större kommuner följer rikstrenderna. Samtidigt är kommunpolitik ofta mer personbunden än ideologisk. Slutligen är det valutgång och matematik som avgör vilken koalition som kommer att styra kommunen nästa period. Vi har ett par år på oss att tala med folk om alternativen.

God fortsättning!

Carin Högstedt

20191225

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

  

 

 

22. dec, 2019

Vaknade i vanlig oordning vid tre (på natten). Läste ut Kristina Ohlssons ”Mios Blues” som föregicks av ”Lotus Blues”, deckare. Inte nya men har tydligen missat dessa. Finns i pocket. Välskrivna, spännande och intrikata värre. Började med ”Klubben”, ”en undersökning” av Matilda Gustavsson. Den har fått så goda recensioner att jag ska läsa den, innan jag börjar med Tina Perssons ”LIVET i all enkelhet”. Haft en kort period av deckare, nu lite annat. Nåväl. Jag somnade om efter 11 sidor Klubben. Vaknar kl åtta av att Tassi protesterar mot sjusoveriet. Hon åker kana upp och ner under sängen genom att klösa sig fram i sängklädseln. Som en annan kattunge. PS. Klubben handlar om Svenska Akademin, ”kulturprofilen” och det som kunnat hända en otroligt anrik och aktad kulturinstitution.  

Upp och drog igång julmatlagning. Upptäckte att jag saknade vissa ingredienser – förstås – iväg till COOP. Såg att många fler än jag nogsamt tar avfallspapperspåse till potatis, frukt och grönt. Pratade med kassörska. -Det ökar hela tiden, sa hon. Bra COOP! V-motionen om detta handlade i första hand om att folk skulle kunna handla utan plastpåse i torghandeln. Minns inte exakta svaret vi fick just nu, men COOP är en föregångare i att reducera plastpåseeländet. Alla butiker kan erbjuda ett alternativ: En sådan papperspåse som sedan kan användas till avfallet hemma i köket och som i Växjö kommun används för att producera biogas.  

Glömde i berättandet frukosten som blev mycket givande. Skrattade högt åt Berglins söndagsserie i SvD, Kultur. Helt i min humorsmak. Så har Karin Thunberg (favorit bland krönikörer) fyra sidor intervju om Märta Tikkanen (favorit bland författare). Läser varje ord om Märta och Henrik Tikkanens äktenskap, om Märtas vänskap med Birgitta Stenberg och Åsa Moberg, om barnen, livet och författarskapet. Börjar fundera över den ytterst komplexa situation som många gånger finns bakom den enkla frågan: Varför går du inte? Ut ur en dålig relation och förnedring? Tänker på vilket mod, empati och kunskaper som finns i kvinnojourrörelsen, de som ofta möter kvinnor och barn som lever under gräsliga förhållanden, men som ändå stannar kvar i sitt helvete. Kan ta lång tid att ta steget fullt ut. Men hon på kvinnojouren är där, om det blir för illa. I veckan skrevs i media om att våldet i nära relationer ofta börjar i ung ålder, att det är tämligen outforskat men en Sibel Korkmaz, Stockholms universitet, kommer att lägga fram en större studie om gymnasieungdomar och våld i nära relationer under nästa år.

 Tänker vidare att det är helt vansinnigt att privatisera och upphandla hela eller delar av kvinnojourernas arbete. Det är för viktigt för att leka affär med.  I Dagens ETC läste jag en bra ledare häromsistens, skriven av en kvinna, minns inte vem just nu. Hon gjorde verkligen upp med LoV-systemet – och eldade under min vrede. Hur har en riksdag kunnat ta fram en lag som Lagen om valfrihetssystem? Hur i hela friden? Inte ens moderaterna ställde till sist upp med att använda LoV till ny arbetsförmedling! Men i vården med mer ska det fortgå!? Jag hittar namnet på ledarskribenten: Ulrika Lindahl. Hon skriver: Lov har varit den snabbaste och minst kontrollerade formen av privatisering. Vilket företag som helst som på pappret uppfyller villkoren har fått ta sig in i systemet och roffa åt sig offentliga medel. Nu börjar Lov krackelera. En kil av motstånd mot privatiseringshysterin har slagits in.” -Ja, men tänk om det verkligen är så!

Hörde på radion delar av ett inslag om vår TV-jul, detta med att kl 15.00 på julafton ska vi se på Kalle Anka o Co. En forskare har studerat hur det varierat och förändrats inom ramen så att säga. Det började 1960. När fick vi TV hemma hos min familj? Tittar i gamla dagböcker. 1962 har vi definitivt TV. Frågar min bror Peder som har ännu bättre minne än jag. Vi köpte TV 1960, hos ”Harry Karlsson på hörnet” i Oskarshamn, säger han. Så var det löst. Hoppas få höra programmet i repris. Det var intressant.

Tack till Gunnar Nordmark (L) för insändaren i Smålandsposten 20/12 om ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan”. Bra att vi är flera partier med detta krav. Men när är vi tillräckligt många? Som du skriver: ”Från juli till och med september i år dödades 1174 civila, 3139 skadades mer eller mindre svårt”. Domen över Sveriges brist på handling kommer bli stenhård.

Nu bara

GOD JUL

GOTT NYTT ÅR

till alla vänner och följare

Carin Högstedt

20191222

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

19. dec, 2019

Trevlig kaffestund med vän (maken L.s ex-hustru) vid köksbordet. Hon åker till barn och barnbarn i Lund över jul och tog med klappar till bonusdotterdotter från mig och jag fick klappar till mina barnbarn i Gasslanda. Mycket prat om litteratur, historia, släktforskning och dagspolitik.

Sov som en stock ända till klockan sju – efter ett långt möte med omsorgsnämnden med väldigt mycket information. Förstår nu att detta uppdrag kräver mycket energi och uppmärksamhet. Kommunstyrelsen var annorlunda. Här handlar det ju väldigt konkret om människors väl och ve, äldres, sjukas, personer med funktionsvariationers möjligheter till ett bra vardagsliv och ett boende som passar. Varje ord i beslut om vägledningar för handläggare kan ha betydelse för hur svårt eller lätt det är att få hjälp och stöd. Känns verkligen som ett hedersuppdrag att få kunskaper om denna viktiga verksamhet och kunna påverka. För det gör en även i opposition.

Som sagt: Mycket information inför beslut i februari om reviderad Vägledning LSS med mera. Antecknar min vana trogen för att minnas och hitta lätt. Har identifierat några svaga punkter i LSS-förslaget, där jag ser att det ska skrivas annorlunda.  Diskussion om skrivelse från (S) om ökningen av avslagen på ansökan om särskilt boende, från drygt 30 under 2017 och 18 till 72 på tio månader 2019. Ordföranden anser att det behövs ingen ändring av Vägledning SoL och att det nu är ”rättssäkert”. Min skrivelse om att ta upp Vägledningen borde varit på dagordningen kan jag tycka, men den ligger någonstans i avvaktan på något.  Kommer också ytterligare skrivelse på detta tema från Julia (S). Bra! Vi ska ligga på. Men svaret för dagen var: Ingen ändring behövs och nu är handläggningen rättssäker.

I tisdags kommunfullmäktige. Även där diskuterades äldreomsorgen under punkten motion om att lämna LOV. V-motionen förlorade i omröstningen med 29 mot 32 för de blå-gröna. S+V fick stöd av SD och då är siffran 29, M+C+L+KD+MP samlar 32. Till saken hör att det var MP och V som sa nej till införandet när beslutet togs 2014. Debatten tyckte jag var bra. Fanns lite mellanlägen – inte helt svart eller vitt.  Och faktiskt ska en översyn göras av vad lagen och systemet har fått för konsekvenser, om något ska ändras. Det ser vi fram mot! Jag påstår envist att LoV-systemet har medfört extra kostnader och minskad makt för en god samhällsplanering. Lex Evelid!

Motionen om att underlätta rekryteringen av deltidsbrandmän genom att göra kombinationstjänster av brandman och t ex undersköterska samlade 24 röster mot 37. De blågröna hade stöd av (SD). Om detta enkla rekryteringsverktyg sade  de styrande ”kan inte prioriteras idag”. Frågan är varför vi gör särskilda handlingsplaner för att kunna rekrytera personal, om det inte är prioriterat? Svaret på motionen var ett enda jaså. Synd – eftersom både omsorgsnämnden och Värends Räddningstjänstförbund är positiva! Ibland är prestigen det viktigaste. Nåväl.

Det var gott om publik på fullmäktige. Inte minst hade många av underskrivarna av ett medborgarförslag om Växjö – kärnvapenfri zon kommit. Mycket bra anförande av en av initiativtagarna. Det blev nej till att påverka regering och riksdag att underteckna förbudet mot kärnvapen och ansluta staden till ICANs upprop, som andra städer/kommuner som exempelvis Berlin, Paris och Oslo gjort. Här blev röstsiffrorna 34 för att avslå och 27 för att bifalla. Kombinationen för bifall var S+V+MP. Bra initiativ från över 100 medborgare som skrivit under.

Omsorgsnämnden igår var sista kommunala mötet för detta år. Hög tid att ta itu med julförberedelserna. Lite partiaktiviteter ska göras, men i stort sett bara trevligheter inför helgen.

Carin Högstedt

20191219

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se