Senaste nytt från Växjö och vänster

19. feb, 2020

På förmiddagen:

Det tog ett år av förhandlingar mellan Växjö kommun och Svenska Kyrkans Diakonicentrum för att få till ett avtal om 350 000 kr som bidrag till diakoniverksamhet på sommaren, storhelger med mera. Dock ska det inte vara någon Vinternatt, det vill säga härbärge för hemlösa. Kan inte låta bli att fundera på hur mycket tid och kostnader som gått åt för så lite pengar. Avtalet löper till årsskiftet med möjlighet till förlängning. Nya förhandlingar då?

Privata vårdboendet Rosenhill, som anlitats av bl a Växjö kommun, stängs efter massiv kritik från myndigheten IVO (Inspektionen för vård och omsorg). I juli 2019 kom kritiken till allmän kännedom. Växjö kommun flyttade sina boende därifrån, men missförhållandena hade pågått länge. Det handlar om brister i omsorg, medicinering och misstankar om sexuella övergrepp. De boende är svårt sjuka och med psykiska funktionsnedsättningar. Det är en gräslig information som rör brister i åratal. Och alla frågar sig: Hur kunde det ske? Varför såg vi inte? Förstod inte? Jag frågar mig: Kan det finnas liknande situationer på andra boenden, som inte upptäcks trots inspektioner och besök? Vilka förbättringar av rutiner skulle kunna förhindra att missförhållanden uppstår? Och om det ändå sker - upptäcks på ett tidigt stadium?

På kvällen:

Nu fattar jag vad det är för fel på mig. Jag är förkyld. Ett bra tag sedan. Trodde jag var döende när jag ömsom frös, ömsom svettades och tröttheten var monumental. Nåväl. Det verkar vara en rätt ordinär förkylning med ont i huvudet. Jag har tagit mig genom dagen och omsorgsnämndens nästan fyra timmar långa möte. Missade dock mellandotterns traditionella semlefest (semmelfest?) med hembakade semlor ikväll. Kan inte i förtid lämna ett sammanträde där jag är enda representanten för (V) och där synnerligen väsentliga beslut tas och informationer ges.  

Bra möte på många sätt. Mycket värdefull information. Fyra voteringar slutade alla lika. 9 – 6. S+V höll ihop och så gjorde majoriteten och fick stöd av SD i alla ärenden. Men i ett yttrande över kommunens kommande översiktsplan, där (V) genom mig hade ett säryrkande och fick stöd av (S) – där ställde hela borgerligheten upp efter en ajournering. Enhälligt ändrades yttrandet i en inte revolutionerande riktning men ändå: Det behövs boendealternativ mellan hemtjänst och särskilt boende – servicebostäder, trygghetsbostäder, gemenskapsboenden, tillgänglighetsanpassade bostäder i hela kommunen. Allt för valfrihet i livets alla skeden. -Ja, det var en förbättring av föreslaget yttrande och gick igenom. Glömde nämna hospice. Saknas också.

Daglig verksamhets framtid var stora ärendet och här hade majoriteten ändrat sig väsentligt på senare tid. I grunden inga större skillnader men S+V hade ett yrkande och övriga ett annat. Finns skillnader men skönt att planen för att slå ihop dagliga verksamheter i två stora lokaler är borta. Tack och lov.

Har nu skickat en skriftlig reservation i ärende om att revidera Vägledning SoL – vilket betyder att utvärdera hur den hårdare bedömningen av sökande till särskilt boende slår och om det är så vi vill ha det. Många söker, många får avslag. Av 17 överklagningar har 8 fått rätt av förvaltningsrätten, om jag minns rätt, under 2019. Tänkvärt. Återigen, det saknas boendealternativ i Växjö kommun. Finns mycket dåligt med alternativ mellan hemtjänst och särskilt boende.

Nu får det vara bra för idag.

Carin Högstedt

20200219

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

16. feb, 2020

Spännande tider. Bernie Sanders har framgångar. Enligt Dagens ETC 11/2 har han lämnat tillbaka de 470 dollar som en miljardär ville satsa på honom. Joe Biden och Pete Buttgleg har ett 40-tal dollarmiljardärer bakom sig och Elizabeth Warren sex miljardärfinansiärer. Bara dessa upplysningar säger mycket om ideologiska skillnader, om makt och pengar och om vilka minimala chanser en socialistisk demokrat  har, trots folkligt stöd. Bernie Sanders kampanj har samlat in 109 milj dollar från mindre bidragsgivare.

Spännande även i Sverige. Äntligen lyfter Vänsterpartiet i opinionen. Då ska vi byta partiledare. Känsligt läge. Hörde att Håkan Svenneling är föreslagen från, tror jag, Värmland. Bra namn. Han har fötterna i myllan genom att ha arbetat med landsbygdsutveckling på lokal nivå och i riksdagen varit talesperson för landsbygden. Med Nooshi plus Håkan skulle vi ha både storstads- och landsbygdsperspektiv. Återkommer hela tiden till att två partiledare skulle vara bra.

Det regnar och ska så göra hela dagen. Blåsa också. Blir mycket bra att i eftermiddag planera en resa i september med min granne, vän och barnbarnens farmor.

Igår ägnade jag flera timmar åt att sitta på liveauktion i Braås. Intressant, fina grejer, inte minst allmogesaker. Mycket folk där – även om det går att handla via nätet och per telefon också. Det som jag spetsat in mig på gick upp i pris. Kom hem med två krus, riktigt gamla, som jag bedömer. Nöjd. Köpte också tre mattor, inte de jag tänkt, de gick upp i mer än jag ville ge, men i alla fall: Tur med ett rop på tre småmattor, ett obesett paket, som visade sig helt OK. Trevligt att kunna byta mattor någon gång.

Sportlovsvecka och det betyder heldag med barnbarnen på tisdag och bio. Vi ska se Lasse-Maja-filmen. I övrigt styrelsemöte med V Växjö i veckan plus årsmöte med HSV, tillgänglighetsorganisationernas samverkansförening, regiongruppmöte, bilprovningen och omsorgsnämnd. Kommunala möten undviks i allmänhet under V 8, men omsorgsnämnd ska vi ha. Kommer under denna dag att skriva en interpellation om utbildningen av undersköterskor och rekrytering. Förhoppningsvis. Blev igår klar med motionsförslag till regionfullmäktige om universitetssjukhus. Regiongruppen beslutar på fredag.

SvDs kulturdel har idag (16/12) flera sidor om 40-talisterna, om oss som kallas ”Boomers”, ”vi som vet bäst” och är så många, vi som föddes på och runt 40-talet. Ska läsa ikväll. Förstått att jag är en boomer, men vet inte hur begreppet/ordet uppstått. Boom i mitt fantastiska skollexikon från 1943 är ekonomisk uppgång och inget annat. Boomer finns inte i SAOL från 2006. Jag sitter och skriver med lexikon och ordböcker inom armlängds avstånd. När jag slår upp ett ord i t ex latinlexikonet, så slår hjärtat dubbelslag. Jag älskar mina lexikon, jag älskar att slå upp ord i böcker. Förstår att jag borde gått in på nätet och googlat boomer, eller hellre OK boomer. Försökte med det också. SAOL nej. Wikipedia nej, intet. Google, ja, men kanske ska hela uttrycket ”OK boomer” användas vid sökande. Nåväl. Uttrycket används av den yngre generationen för att markera att vi 40-talister inte har hängt med i utveckling vad gäller teknik t ex. Eller inte förstår vad unga behöver, vill och tycker om. - Ja, inget nytt under solen.

Carin Högstedt

20200216

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

13. feb, 2020

Oj, vilken mättad dag! Heldag om Barnkonventionen som lag. Länsstyrelsen bjöd in. Jag hade missat att den här dagen var för tjänstepersoner och att det senare blir en dag för förtroendevalda. Det var dock absolut inget negativt. Tvärtom, mycket givande att sitta vid ”omsorgsbordet” och lyssna på handläggares tyckanden och tänkanden. När Susanne Swärd, barnrättsstrateg inom Region Kronoberg, talat och förklarat, inspirerat och drivit oss genom de viktigaste artiklarna i Barnkonventionen och dess konsekvenser för olika förvaltningar, nämnder och styrelser, så kroknade vi, tillfälligt i alla fall.  Det är mycket och det kommer att ta tid att få struktur. I Norge, som gjort Barnkonventionen till lag 2003, tror jag, tog det fem år att hitta…jag hittar inget bättre ord än strukturen. Det ska bli naturligt att barnrättsperspektivet är med i alla beslut. Och vad är barnens bästa i alla situationer? Mycket bra utbildning!

Blev hämtad vid utbildningslokalen av dotter, som skulle hem från jobbet. Vi tog en testund vid köksbordet. Tittade på utbudet på auktionen i Braås på lördag. Hade vi inte fäst oss vid samma blomsterbord, för utomhusbruk? Jomenvisst! Vi åker till visningen i morgon och tittar på sakerna live.  Så får vi avgöra vem av oss som ska försöka köpa. Om någon. Beror på skicket.

Det är årsmötestider. I måndags V Växjö, som höll sitt på Tallgården i Araby. Långt möte med många förslag till motioner till kongressen i maj. Vi biföll 8 av 10. De handlar om starkare skrivningar i förslag till parti- och strategiprogram vad gäller bl a inkludering av personer med funktionsvariationer, mot porr och prostitution, om könsmaktsordningen. Mycket diskussion, livlig diskussion med många av de närvarande som deltog. Jag invaldes ytterligare ett år till styrelsen som sekreterare.

Tisdag årsmöte med Bibliotekets Vänner plus en för mig ovanlig föreställning, där poeten Blake och poeten Tranströmer med 250 år emellan, träffas och samtalar om livet, poesin, musiken, naturen. Mycket sång och musik i föreställningen. Intressant! Inget jag hade valt att delta i om jag inte hade varit en Bibliotekets Vän. En effekt av att vara föreningsaktiv: En lär sig nytt och lär sig uppskatta nytt hela tiden.  

Onsdags kväll, igår, distriktsstyrelsemöte. Gick snabbt. Vi väntade på besked från Tamara Spiric – att hon vill bli partiledare. Det kom inte så länge vi var samlade och punkten eventuell nominering av partiledare sköts på framtiden. Nu vet vi att Tamara tackat nej och vi inväntar nya kandidater som anmäler intresse! Ser fram mot en turné med flera kandidater, likt när Jonas valdes. Men det verkar lite trögt. Skulle det gå lättare om vi bestämmer oss för delat ledarskap? -Jag tror det. Men det känns inte som om det går att driva igenom det den här gången. Det var nära ögat förra gången vi valde ordförande. Fyra röster från på kongressen. Svalare intresse nu, bedömer jag och kan beklaga.

Ikväll faktiskt hemma. 7.15 i morgon bitti till frukostmöte med HSB om energifrågor. På Toftastrand, nästgårds, cykeltur. Hoppas få höra hur vi kan gå vidare med solkraft i föreningen.

Ett 30-tal gräsänder kajkar runt i sjön här utanför, dag efter dag. Matat dem med överblivet bröd. De flesta vågar närma sig stranden och mig. Annars ont om fåglar runt knuten. Vintergäck blommar, tulpanlökar på väg upp. Längtar efter den riktiga våren, värme och sol.

Carin Högstedt

20200213

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

9. feb, 2020

Söndag morgon. 4 plusgrader. Ingen is på hela vintern, hittills. Kan inte minnas att vi har upplevt det på de 33 är som jag har bott i denna lägenhet med Toftasjön utanför. Längre eller kortare tid har sjön varit frusen. Jag har alltid sett fram mot islossningen. Det betyder vår. Naturen är inne på samma spår: Det blommar, växer, slår ut. Nu.

Läste noggrant en artikel i SvD till frukost. Om fladdermöss, coronavirus och smitta. Per Kudo har skrivit, Alexander-Rauscher gjort grafiken. Sammanfattningsvis: Det flygande däggdjuret fladdermus är ca 65 miljoner år gammal och kan ha samlat på sig mycket virus. Det tros ligga bakom flera epidemier och så även corona. Även människan bär på virus, som vi oftast inte blir sjuka av. Eftersom människan gärna vill peka ut någon som skuld- och smittbärare, så har fladdermusen kallats ”människan värsta fiende”. Men som alltid är människan sin värsta fiende. I det moderna Sverige har fladdermössen svårt att hitta boplatser på grund av fasadbelysningar, motorvägar och avsaknad av våtmarker. Om inte människan i andra delar av världen börjat stänga in fladdermöss på matmarknader med andra djur, ätit dem dåligt tillagade eller använt dem i medicinska syften, så hade inte viruset spridits till människan. I Sverige håller fladdermusen borta vissa insekter, vilket vi kan vara glada för. En fladdermus kan äta runt 3 000 mygg på en kväll.  Till exempel. Artikeln rekommenderas!

Björn Wimans söndagskrönika i DN om ”Flygplanet som fick klimatångest och landade i ny värld” tar på något sätt vid och fortsätter om klimatförändringar, som rubbar balansen mellan djur och människor. ”Ju mer åverkan vi gör på miljön, desto troligare är det att vi stör ekosystemen och skapar nya möjligheter för nya smittor och sjukdomar att spridas” (källa: BBC).  Wiman skriver också om Sara Parkmans album ”Vesper”, som fått DNs kulturpris och tydligen är något alldeles extra, musik ur den nya existentiella situationen i världen, enkelt uttryckt ur klimatångest.

Trevligt möte med ”Dackes döttrar”, ett nätverk som skapades under 90-talet mot angreppen på offentlig sektor och alldeles särskilt kommuner och landstingen. Statsbidragen skars ner hänsynslöst. Eva-Britt Svensson (då S, nu V), Lena Johansson (MP) och jag fikade på bibblan och tittade förundrat på Lenas digra pärm med pressklipp och dokument, som vi skickade till riksdag, regering, finansminister, media och ja, till ÖB, Överbefälhavaren. Det senaste hade jag glömt. Vi skrev alltså till ÖB om det faktum att sexuella övergrepp, våldtäkter, används som vapen i krig. Ett brev med ett tydligt och upprört budskap om något som inte var nytt under denna tid och kriget på Balkan, men kanske kom fram till allmän kännedom. Vi kopplade övergreppen till pornografin. Helt rätt. Ju mer vi läste och tittade, desto mer undrade vi:  Hur orkade vi, hur hann vi med – och vilken medial uppmärksamhet vi fick! Vi hade presskonferens på Grand Hotel i Stockholm och KommunAktuellt (nu Dagens Samhälle) gav oss stort utrymme. Då hade vi fått audiens hos – inte finansministern - men en statssekreterare, som inte lyssnade eller förstod. Han var fullt upptagen med finanskrisen och valutor som flödade. Det kändes som vi satt mitt i floden och störde.

Har lite digital kontakt med person som också släktforskar och vi har vissa anfäder/mödrar gemensamma. Fick fråga om jag hade uppgifter om en ung kvinna som var född 1907, for till Amerika 1923 och så försvann. Vad hände? Efter att jag uppdaterat mitt program, släktregistret Ancestry, så hittar jag flickan i Illinois: Gifter sig 1925, bara 17 år. Får barn 1926, som avlider knappt två månader senare. Mamman död 1926 (har ej datum ännu). Tragiskt öde, så vanligt för 100 år sedan. Kanske något med förlossningen? Eller TBC? I alla fall fantastiskt att hitta svar på vad som hände 100 år senare inklusive var hon är begravd.

Tittade lite förstrött på mellon igår. Rätt låt vann!

Ulla Andersson sa slutligen nej till partiledarskapet. Tråkigt men förståeligt också. Aktuella nu är Nooshi Dadgostar och Tamara Spiric. Känner inte Nooshi. Tamara har jag haft att göra med i något sammanhang – SKL kanske (Nu Sveriges kommuner och regioner). Mycket trevlig och positiv att ha att göra med. Men hon har ännu inte sagt sig kandidera. Båda har bakgrund i kommunpolitik. Det är en bra grund att stå på. Det är där välfärden utförs. Dackes döttrar hade och har helt rätt.

Carin Högstedt

20200209

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

5. feb, 2020

Härligt! Hemma redan kl 17.00 och det är inte beckmörkt! Dagens stora möte var omsorgsnämndens arbetsutskott, som jag trodde skulle ta längre tid än tre timmar. Det räcker dock med total koncentration i tre timmar med många timmars förberedelser bakom. Mycket att läsa in den här gången. Allt kommer digitalt. Det är OK att spara papper, men vissa dokument på många sidor skulle vara bra att få på papper också. Det är mycket snabbare och lättare att hitta sina frågetecken, utropstecken och kommentarer i ett pappersdokument. Nåväl. Nog om det. Bra möte där jag upplevde att oppositionen S+V blev lyssnad på och fick flera frågor belysta och besvarade. Om 14 dagar är det nämndsmöte och då kommer vi att lägga konkreta förslag på flera punkter i ”Vägledning LSS” med mer.

På dagordningen ”Årsredovisning 2019” som jag läst noggrant. På 4-5 ställen står att LOV orsakat kostnadsökningar på grund av tomplatser. -Ja, det är ju det vi säger och var argument för vår motion om utträde ur Lagen om valfrihet, men det blev nej från de styrande i M+C+L+KD+MP. Det står också att pengar sparats genom att färre fått en plats i särskilt boende på grund av mer restriktiva bedömningar i besluten. Tydligt. Men de har haft mycket svårt att erkänna detta faktum. Min skrivelse om att se över Vägledningen SoL för plats i särskilt boende sas nej till idag. Så den restriktiva bedömningen kvarstår – och det skulle jag kunna acceptera om det fanns alternativ: trygghetsbostäder, gemenskapsboenden, servicebostäder, fler tillgängliga bostäder, hospice. Det är bedrövligt att Växjö kommun inte kommer loss med att bygga bostäder som tillfredsställer olika kategorier, behov och önskemål.  Bristen på valfrihet är uppenbar.

På dagordningen också ”översyn av daglig verksamhet”, som jag hade en insändare om igår i Smålandsposten. Här hade de styrande ett nytt förslag till beslut – inte det de skrev i sin insändare häromsistens (och som jag svarade på igår). Jag tar det som en seger för oppositionen och förnuftet. Det nya förslaget lästes upp. Det jag uppfattade var att det stämde väldigt bra med det som jag formulerat: Inte tal om två stora centrum för daglig verksamhet, men utveckling av nya platser och gärna företagsbaserade och föreningsanknutna. Tack för det! Växjö kommun har bra daglig verksamhet och ska fortsätta ha ännu fler platser och med kvalité och utifrån berördas vilja och behov.

(V) hade träff med Kommunal häromdagen. Tog upp vissa frågor från det mötet på sammanträdet idag, andra får bli skrivelser till nämnden. Detsamma gäller erfarenheter från besök på hemvårdsgrupp, särskilt boende Åbovägen och daglig verksamhet på S Vallviksvägen. Ibland känner jag mig överaktiv på mötena i arbetsutskottet, där jag är ersättare. Men skit samma. Det är min uppgift att använda alla arenor jag har tillträde till för det mina väljare/många medborgare anser rätt och riktigt. Punkt.

Har varit en innehållsrik vecka hittills. Träff med Kommunal som sagt, fullmäktigegrupp, kommunal grupp, styrelsemöte med ProLiv Kronoberg, styrelsemöte med ABF och så dagens begivenhet inklusive gruppmöte med S i omsorgsnämnden. Trött och ska ge mig själv ledigt resten av kvällen. Titta på Auktionssommar, bläddra i tidningar, gosa med Tassi.

Tre insändare i Smålandsposten idag som är mycket läsvärda, nej fyra förresten! Kommunal om att de styrande i Region Kronoberg drar tillbaka den tidigare höjningen av OB-tilläggen för undersköterskor, inte sjuksköterskor. Sorgligt och jag undrar om inte den moderatledda majoriteten i regionen biter sig i benet genom detta beslut. Herreminje! Att ställa grupp mot grupp, att göra regionen omtalad för detta beslut och mindre attraktivt. Kontraproduktivt! S+V är inte med på detta! Stig Johansson om att äldreomsorgen ska få kosta och om NPM, new public management. Jättebra, men snälla dra inte alla ”politiker” över en kam! Det är skillnader, mycket stora skillnader. Lennart Turesson skriver om skogens skötsel, biologisk mångfald och miljöanpassat skogsbruk. Bra! Och så ”Kan man gå torrskodd till nya sjukhuset?” Två läkare, båda väl kända i regionen, med ifrågasättande om det nya sjukhuset som planeras. Oavsett vad en tycker om nytt sjukhus kontra utveckla och bygga om/till det gamla, så är det bra med ifrågasättande. Ska bli intressant att läsa svar från den styrande majoriteten.

 Carin Högstedt

20200205

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se