Ranking i klimat/miljö och djurrättigheter, omställning 1988 gick om intet, 2018?, ridsport

Hemma tidigt för en gångs skull. Vacker kväll. Dumt att sova bort den, men jag känner av viss sömnbrist. Har läst en följetång i riksmedia i sommar om hur farligt det är att inte sova, som påverkat mig. Kanske därför jag inte kunde sova i natt!? Lite ironiskt i så fall.

Nåväl. Det är hetsigt och stressat att hinna med allt som ska göras dessa tokiga dagar som är kvar till 9/9. I morgon börjar förtidsröstningen. Följer jag mina traditioner så ska jag rösta då. Men jag har banne mig inget röstkort! Märkligt. Brukar komma i tid. Våra kuvert med info och valsedlar har i alla fall kommit ut i tid före att röstningen startar. Igår måndag var en partikamrat och jag på turné i södra kommundelen och delade valinfo i ca tusen brevlådor. Vi såg utskicket med våra valsedlar i många brevlådor, även i rena glesbygden. Vi har använt Direktreklam för den utdelningen.  

Det flyter på i valstugan. Folk är trevliga, frågvisa och nyfikna plus kaffesugna och intresserade av våra tygkassar och tröjor. Idag perfekt väder. Finns några saker som vi ännu inte fått till för att engagera förbipasserande, men det kommer. Underhållning också. Kommunala frågor som engagerar är – förutom nya kommunhuset förstås – Trafikplats Fagrabäck, placeringen av ny simhall på ett industriområde istället för vid Växjösjön, indragning av två busshållplatser i västra staden, LSS och brist på P-platser i centrala Växjö.

På förmiddagen idag kommunstyrelsens arbetsutskott med ett större ärende, ett lån på max 55 miljoner kr till Växjöortens Fältridklubb, till renovering och tävlingsarena. Bra och positivt i och för sig med den satsningen, men i (V) ifrågasätter vi tågordningen på investeringarna. Det finns fem ridklubbar i kommunen, alla har mer eller mindre behov av investeringar i god arbets- och djurmiljö, i boxar istället för spiltor, i tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar, i lokaler som inte hotar att falla ihop. Speciellt ridklubbarna i Araby och Braås. Vår fullmäktigegrupp har besökt alla fem under våren och har en bra bild av behoven. Vi tycker det vore naturligt att starta med de värst utsatta. Vårt budgetförslag från juni hade pengar till alla investeringar inklusive arenan. Det hade inget annat parti. Får se hur det hela avlöper. Det blir inget definitivt beslut om lånet förrän efter valet. Som sagt: Positivt med nya arenan, men de andra ridklubbarna då?

Intressant ledare i Dagens ETC 20/8 av Birger Schlaug. Han skriver att klimatfrågan (som SD fnyser åt) var uppe redan i 1988 års valrörelse. Då fnös de flesta åt sol- och vindkraft och växthuseffekten. Det var högteknologisk kärnkraft som gällde. Trots att det i Sverige efter folkomröstningen 1980 fanns en gedigen kunskap om alternativen, så schabblades det bort. Solceller tog Tyskland hand om, vindkraften Danmark osv.  Efter valet 1988 fanns grönt tryck från MP, Vänstern, Centern och stora delar av socialdemokratin. Men 18 månader efter valet avsattes Birgitta Dahl (S), energiminister och ”visionen om det ekologiskt hållbara energisystemet”. ”Omställningen ställdes in”. ”De som fnyst åt klimatfrågan har kostat alltför mycket”. – Allt enligt Birger Schlaug. Så låt oss nu inte svikta och fnysa! Se på klimat- och miljöpolitiken som partierna bedriver, om du bryr dig om framtiden och kommande generationers möjligheter till ett gott liv på denna fina planet! Naturskyddsföreningens bedömning och betyg finns uppsatta på vår valstuga på Storgatan i Växjö. För dig som är intresserad av djurrättsfrågor finns Djurens Rätts ranking inne i stugan. 2018 års val – genomslag för omställningen på allvar?!

Och i SvD idag rannsakar minister Anna Ekström och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO, socialdemokraternas skolpolitik: ”Den naiva synen på skolan som en marknad och eleverna som kunder har bäddat för en låt-gå-attityd till skolan och dränerat skolans kunskapskrav. Sverige är idag det enda landet i världen som kombinerar en skattefinansierad skolpeng med obegränsade möjligheter att ta ut vinst, ett löst reglerat skolval och en närmast fri etableringsrätt för privata aktörer”.  Japp!

Köpte Faktum idag och med följde fyra häften med noveller av Kerstin Thorvall, Bodil Malmsten, Suzanne Brögger, Birgitta Stenberg. Inte illa. Blir bra godnattläsning.

Carin Högstedt

180821

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959